Donderdag 18/08/2022

Vergeten Straat

Regisseur Luc Pien

De film, gebaseerd op de gelijknamige roman van Louis Paul Boon die door Bob Goossens tot scenario herwerkt werd, vertelt het verhaal van een klein doodlopend straatje in een grote Vlaamse stad. Als gevolg van een onachtzaamheid in de stedelijke bouwplannen worden de bewoners van de ene dag op de andere bedreigd met onteigening. Een gevierd Vlaams schrijver, die in een van de huisjes zijn atelier heeft, ziet hoe de bewoners zich tegen die bedreiging trachten te verzetten, maar daarbij geconfronteerd worden met egoïsme, individualisme en gelatenheid. Hij fantaseert een 'nieuwe' straat, afgesloten van de buitenwereld, waarin de mensen elkaar begrijpen en samenwerken aan een nieuwe samenleving. Een straat waarin vrijheid, liefde en verdraagzaamheid geen loze begrippen zijn. Op die manier wordt de film een fabel over de verhouding tussen verbeelding en werkelijkheid, maar ook over Erotiek, Relatie, Onrust en Systeem.

De soundtrack werd gecomponeerd door Ad Cominotto en bevat ook muziek van onder meer folkrevelatie Laïs, Nacht und Nebel en Arno. Met Jos Verbist, Marc Peeters, Luk Wyns, Mitta Van Der Maat, Dimitri Leue, Wim Opbrouck, Bob De Moor, Hilde Wils, Diederik Peeters en Caroline Maes.

Jeanne d'Arc/The Messenger

Regisseur Luc Besson

'Frankrijk gaat door de donkerste periode uit zijn geschiedenis. Slechts één zaak kan redding brengen. Een mirakel.' Met die tekst (in het Engels!) wordt de introductie afgesloten van de nieuwe superproductie van regisseur Luc Besson, die bij ons als Jeanne d'Arc en in de VS als The Messenger: The Story of Joan of Arc wordt uitgebracht. Die proloog schetst kort de historische omkadering van die donkerste periode, namelijk de Honderdjarige Oorlog, meer bepaald het moment waarop de dauphin Karel zich tot koning van Frankrijk wil laten kronen. Het mirakel is uiteraard het tienermeisje Jeanne (met passende bezieling vertolkt door Milla Jovovich), dat ervan overtuigd is dat zij door God is uitverkozen om als 'messenger' te fungeren en Karel VII (als een opvallend schuchtere en opportunistische figuur neergezet door John Malkovich) op de troon te brengen. Het resultaat is een grimmige, soms bloederige spektakelfilm, met sequenties waarin Besson zijn opwindend camerawerk tentoon mag spreiden, met meestal behoorlijke tot uitstekende vertolkingen (al blijft het wennen aan Franse acteurs die Engelse dialogen debiteren), maar ook met momenten waarin anachronistische grappen (?) het gevoel geven dat we naar een Monty Python-sketch kijken. Ook enkele totaal gerateerde sequenties zorgen voor ergernis en ongeloof. Met Milla Jovovich, John Malkovich, Faye Dunaway, Dustin Hoffman, Pascal Greggory, Tchéky Karyo en Vincent Cassel.HHHHH

Ghost Dog

Regisseur Jim Jarmusch

Nadat hij in Dead Man op zijn eigenzinnige manier het westerngenre aanpakte, richt Jim Jarmusch, een van de boegbeelden van de New Yorkse independent cinema, nu een ironische blik op de gangsterfilm. De Ghost Dog uit de titel blijkt een erg efficiënte, solitair werkende beroepsmoordenaar te zijn, laconiek vertolkt door Forest Whitaker. Hij woont ergens in een soort barak, bovenop een leegstaand gebouw, naast een duiventil. Dat is niet toevallig, want hij laat zijn opdrachten bezorgen met postduiven. Dat zorgt soms voor ergernis bij zijn maffia-opdrachtgever, want die heeft problemen om klein genoeg te schrijven op die postduifbriefjes! De teneur is dus snel duidelijk: dit is geen traditionele gangsterfilm, maar een speelse afrekening met allerlei clichés uit het maffiagenre.

Zoals door de ondertitel The Way of the Samurai gesuggereerd wordt, is Ghost Dog erg gefascineerd door die Japanse traditie. Dat moet onder meer blijken uit de talrijke citaten uit het zogenaamde Hagakure-boek, die regelmatig in beeld verschijnen en met veel nadrukkelijke ernst door Ghost Dog gedeclameerd worden.

De film is opgebouwd uit vaak losstaande fragmenten (zoals dat van de man die ergens op een dak een boot aan het bouwen is!) en voert enkele nevenpersonages ten tonele, zoals de Franssprekende ijsverkoper Raymond of het kleine meisje Pearline, dat in haar brooddoosje haar eigen minibibliotheekje meedraagt.

Zoals eerder bij Jarmusch zorgde cameraman Robby Müller opnieuw voor de uitstekende fotografie. De muziek werd toevertrouwd aan RZA, een van de stichters van de New Yorkse groep Wu-Tang Clan en ook bekend onder de bijnaam 'de Thelonious Monk van de hip-hop'. Met Forest Whitaker, Henry Silva, Camille Winbush, Isaach de Bankolé, John Tormey en Gene Ruffini. HHHHH

GRATIS: 10 duotickets voor deze driesterrenfilm: kaartje naar De Morgen-Metro/Ghost Dog, Postbus 79 in 1070 Brussel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234