Vrijdag 27/05/2022

Vergeten worden op Google? Slaagkans 1 op 2

Precies drie jaar geleden erkende het Europees Hof van Justitie het vergeetrecht. Privacygevoelige informatie kun je van het internet laten verdwijnen. Gebeurt dat ook?

Alles wat ooit online verschijnt, blijft genadeloos rondzwerven. Een confronterende foto uit je wilde studententijd, maar ook sporen van cyberpesten of wraakporno. Sommige dingen zie je liever zo snel mogelijk van het internet verdwijnen.

Sinds het Europees Hof van Justitie precies drie jaar geleden het recht om te vergeten erkende, heeft Google ondertussen 15.919 verzoeken verwerkt van Belgen om bepaalde zoekresultaten niet meer te tonen. Ongeveer de helft van die verzoeken werd ingewilligd: 53,8 procent.

Aanschrijven op papier

Het vergeetrecht geldt niet alleen voor Google, maar voor alle websites. Wie vervelende foto's of andere informatie online heeft rondslingeren, kan volgens de privacycommissie best de beheerder van de website zelf aanschrijven. Op papier, met een bewijs van je identiteit. Als er niet wordt ingegaan op je verzoek, treedt de privacycommissie op als bemiddelaar.

Wanneer je gegevens, die over verschillende websites verspreid staan, onvindbaar wil maken, is de grootste zoekmachine ter wereld een logisch aanspreekpunt. Al wijst Google België op een veel voorkomende verwarring: "Wij kunnen alleen de links naar zoekresultaten verwijderen, de informatie op zich blijft online staan. Google is het internet niet."

Wie zoekresultaten van Google wil laten verdwijnen, doet dat via een standaardformulier. De techgigant krijgt een maand om te reageren en moet ook motiveren waarom het een verzoek niet inwilligt. "Dat is maar voor de vorm, ik ken ondertussen alle motivaties van Google van buiten", vertelt Willem van Lynden, die de website vergeetrecht.eu runt en met zijn bedrijf Mediamaze mensen helpt met online reputatiemanagement.

Op de website van Google lees je dat identiteitsdiefstal, financiële fraude en seksueel expliciete naaktbeelden waar je zelf geen toestemming voor hebt gegeven, in aanmerking komen om vergeten te worden.

Google beschikt over een team van speciaal opgeleide controleurs dat vergeetverzoeken behandelt. Bij moeilijke gevallen worden interne advocaten ingeschakeld om de afweging tussen recht op privacy en het algemeen belang dat informatie beschikbaar blijft, goed in te schatten. "Alle verzoeken worden behandeld, er wordt niks automatisch door mensen of computers afgewezen."

Het is maar de vraag of Google die inschatting te goeder trouw maakt. "Het is normaal dat bedrijven zoals Google en Facebook niet happig zijn op het recht om vergeten te worden. Hun businessmodel is gebaseerd op de data die ze over ons verzamelen", weet Matthias Dobbelaere, ICT-jurist bij deJuristen.

Stok achter de deur

Dobbelaere hoopt alvast dat de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming, ook wel bekend als de GDPR, volgend jaar voor meer transparantie kan zorgen in het beslissingsproces. "De privacycommissie kan vandaag alleen een bemiddelende rol spelen. Wanneer je het niet eens bent met de beslissing van bijvoorbeeld Google, kun je alleen hopen dat de privacycommissie wel een stok achter de deur krijgt."

Vanaf 25 mei 2018 krijgt de privacycommissie dankzij die GDPR meer bevoegdheden. Het kan controleren of bedrijven de privacy van gebruikers naleven. Als dat niet het geval is, zal de privacycommissie boetes kunnen opleggen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234