Maandag 26/09/2022

Verguisd door de Belgen. Et alors?

De federale regering wil niet weten van een royale ontslagvergoeding voor Pierre Mariani, de Franse CEO van Dexia. Maar vertrekt hij wel? 'Wat mij betreft is het wenselijk dat Mariani blijft', verrast de voorzitter van de Franse grootaandeelhouder CDC.

Wie krijgt de macht bij de Frans-Belgische holding Dexia? Dat is de inzet van een nieuw robbertje tussen Brussel en Parijs. Voor het Belgische kamp is het een uitgemaakte zaak: het huidige topduo, voorzitter Jean-Luc Dehaene en CEO Pierre Mariani, moet zo snel mogelijk de baan ruimen. Dehaene nam volgens insiders al mentaal afscheid en Mariani was de voorbije maanden vooral bezig met de Franse belangen.

Karel De Boeck is in België uitgegroeid tot dé consensuskandidaat om Mariani op te volgen. Dat zou in fases moeten gebeuren. Eerst wordt de voormalige topman van de Fortisholding aangesteld als lid van de raad van bestuur. Die aanstelling wordt wellicht morgen op het kernkabinet besproken. Later zal De Boeck de dagelijkse leiding krijgen en van Mariani de stuurknuppel overnemen, zo gaat het Belgische scenario.

De Tijd berichtte dat Mariani wel recht heeft op een ontslagvergoeding van 1,2 miljoen euro als hij Dexia verlaat. In zijn contract, dat pas afloopt in het najaar van 2013, staat dat hij bij een vroegtijdige beëindiging een ontslagvergoeding krijgt van zijn basisjaarloon (1 miljoen euro) plus zijn jaarlijkse 'functiepremie' van 200.000 euro.

Maar daar kan volgens premier Elio Di Rupo geen sprake van zijn. "Uiteraard moet dit besproken worden met de Franse medeaandeelhouders. Maar mijn standpunt is duidelijk: geen gouden parachute!", twitterde hij. De premier herhaalt daarmee wat hij in februari zei tegen de Franse president Nicolas Sarkozy. Volgens Franse bronnen kon Sarkozy zich daar grotendeels in vinden.

Afscheidscadeau

Ook buiten de regeringspartijen klinkt hetzelfde geluid: een afscheidscadeau van 1,2 miljoen euro kan niet, en zeker niet voor de man die het roer in handen had toen de Belgisch-Franse holding kapseisde. "Dergelijke premies voor wanbeleid zijn onaanvaardbaar", reageert Kamerlid Meyrem Almaci (Groen). "De regering moet alles in het werk stellen om dit te vermijden. Ofwel blijft Mariani op post en doet hij zijn werk. Ofwel stapt hij zelf op, en dan moet hij afstand nemen van de vertrekpremie."

MR-voorzitter Charles Michel roept op om "snel het regeerakkoord toe te passen, waardoor CEO's niet langer kunnen genieten van gratis aandelen, bonussen en vertrekpremies zolang hun bedrijf overheidssteun krijgt."

Mariani zelf reageerde met een sibillijns communiqué. "De CEO van Dexia heeft ten aanzien van de Belgische en de Franse overheid geen enkele eis gesteld in verband met de voorwaarden voor zijn eventueel vertrek. Het mandaat van de CEO en dat van voorzitter Jean-Luc Dehaene staat ter beschikking van de raad van bestuur, zoals dat in oktober al was meegedeeld. Tot op heden werd nog geen enkele beslissing genomen over de vervanging van de CEO en de voorzitter. Voor zo'n beslissing is in elk geval het voorafgaand akkoord nodig van de landen die zich borg hebben gesteld."

De Fransman zegt dus niet expliciet dat hij afstand doet van de contractuele ontslagpremie, bevestigt evenmin dat hij vertrekt en wijst er indirect op dat ook Frankrijk akkoord moet gaan met de wissel aan de top. Wellicht komt er pas na de Franse presidentsverkiezingen meer duidelijkheid. Mariani is een vertrouweling van de uittredende president Nicolas Sarkozy.

Terwijl Mariani verguisd wordt door de Belgen, vindt het Franse kamp dat hij goed werk geleverd heeft. Michel Bouvard, voorzitter van grote aandeelhouder CDC, pleitte er gisteren voor om Mariani tot het einde van de rit aan boord te houden. Dat verklaarde hij aan persbureau Reuters.

"Met de dossiers die nu nog op tafel liggen, denk ik dat het wenselijk is dat de mensen die de dossiers samenstelden, ze ook blijven opvolgen. Zeker tot op het moment dat die dossiers in veilig vaarwater zijn. Ik heb persoonlijk alle vertrouwen in Pierre Mariani."

Het staatsgecontroleerde CDC (Caisse des Dépôts et Consignations) is met ruim 17 procent van het kapitaal het grootste aandeelhoudersblok binnen Dexia en bepaalt ook het stemgedrag van de kleinere aandeelhouder CNP Assurances, een verwant bedrijf. De politieke verwevenheid is niet ver te zoeken. Bouvard is UMP-parlementslid en voert in de Savoie campagne voor Sarkozy.

Volgens Bouvard zijn de Dexiadossiers zo complex dat het beter is om Mariani te laten voortdoen. De CDC-voorzitter houdt wel een slag om de arm. Zijn steun aan Mariani is "ten persoonlijke titel". Hij voegt daaraan toe: "Maar ik heb me niet uit te spreken over de interne bestuurszaken bij Dexia."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234