Donderdag 06/10/2022

Verkeer maakt dubbel zoveel

slachtoffers als gedacht

BRUSSEL l Het aantal verkeersslachtoffers in ons land ligt dubbel zo hoog als de officiële statistieken melden. Bij zwakke weggebruikers is de kloof nog opmerkelijker. Zo wordt slechts een van de vijf zwaar gewonde fietsers in de ongevallenstatistieken opgenomen. Dat blijkt uit een studie van verkeersdeskundige Johan De Mol (UGent), die De Morgen kon inkijken.

Door Kris Hendrickx

Het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Gent vergeleek het aantal ernstig gewonde verkeersslachtoffers in twee ziekenhuizen (AZ Sint-Dimpna in Geel en AZ Sint-Jozef in Turnhout) met het aantal slachtoffers dat opduikt in de statistieken van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS) voor die regio's. Die laatste cijfers zijn vooral gebaseerd op de informatie van politie en parket.

De conclusies van de vergelijking, die gepubliceerd worden in het tijdschrift De Verkeersspecialist, zijn verrassend. Al naargelang het ziekenhuis vindt slechts 44 tot 57 procent van de verkeersslachtoffers zijn weg naar de officiële statistieken. Als de gegevens worden uitgesplitst voor de verschillende categorieën van weggebruikers, levert dat nog sprekender cijfers op. Zo blijkt slechts een op de vijf ernstig gewonde fietsers ook op te duiken in de NIS-statistieken (113 op 575 ziekenhuismeldingen). Bij voetgangers ligt het aantal rond een op de drie, bij bromfietsers bedraagt het aantal officieel vermelde ernstig gewonden net niet de helft. De cijfers voor zwakke weggebruikers staan in schril contrast met die voor autobestuurders, waar ruim 99 procent van de ernstig gewonden daadwerkelijk geregistreerd wordt.

Auteur Johan De Mol (UGent) wijst op de nefaste gevolgen van de cijfers. "Dat betekent dat ons verkeersveiligheidsbeleid gebaseerd is op foute gegevens. De onderrapportering bij fietsers wijst er bijvoorbeeld op dat we veel meer aandacht zouden moeten besteden aan die categorie van weggebruikers." De Mol pleit voor een automatische koppeling van ziekenhuisinformatie met politiegegevens.

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) erkent dat er een probleem is met onderrapportering. "De kwestie is verder onderzoek waard", zegt afdelingshoofd Miran Scheers, die erop wijst dat ook andere landen met onderrapportering te kampen hebben. Federaal mobiliteitsminister Renaat Landuyt (sp.a) ziet in de studie geen behoefte om een ander beleid te voeren. "Zwakke weggebruikers zijn nu ook al een prioriteit." > 6

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234