Dinsdag 16/08/2022

Verkoop Vlaamse gronden kost meer dan het opbrengt

De Vlaamse begroting van 2013 is afgesloten met een klein overschot van 174,6 miljoen euro. Maar een spook uit het verleden zal die begroting wel nog tot 2034 blijven achtervolgen: de omstreden verkoop van de Aquafingronden.

De Vlaamse begroting is voor het derde jaar op rij in evenwicht, een licht overschot van 0,6 procent niet te na gesproken. De Vlaamse regering doet daarmee beter dan ze zelf verwacht had. Het resultaat is voornamelijk te danken aan de hogere ontvangsten uit de gewestbelastingen en een hogere onderbenutting, aldus minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA).

De 174,6 miljoen euro zal samen met de terugbetaling van een eerste gedeelte van de KBC-steun gebruikt worden om de Vlaamse schuldenberg voort af te bouwen. Volgens Muyters zal die van 6,4 miljard euro naar 4,4 miljard kunnen slinken.

Wat in de begroting voor 2013 niet zit, is een nieuwe verkoop van Aquafingronden. In tegenstelling tot in 2010, 2011 en 2012 werden er vorig jaar geen Vlaamse terreinen overgemaakt aan de waterzuiveringsmaatschappij. Dit jaar zal dat wel het geval zijn, bleek al uit de begrotingsopmaak van 2014. In totaal zal de Vlaamse regering dan voor 405,8 miljoen euro aan gronden verkocht hebben aan Aquafin. Netto zullen die transacties Vlaanderen 343,4 miljoen euro opbrengen.

Maar tot zover het goede nieuws, aldus Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD). Want Vlaanderen verkoopt die gronden in feite via een omweg aan zichzelf: het financiert Aquafin via verhoogde dotaties immers om die gronden te kunnen kopen.

Niet alleen betaalt Vlaanderen zo een tweede keer voor dezelfde investering, de eenmalige opbrengsten zullen Vlaanderen ook nog tot in 2034 blijven achtervolgen. De verkoop kost Vlaanderen via die verhoogde dotaties immers 624,5 miljoen euro. "De eenmalige opbrengst in 2014 ligt zelfs lager dan de kostprijs", hekelt Vereeck de maatregel. "Het is onverantwoord dat de Vlaamse regering ook in 2014 gewoon voortgaat met deze praktijk, waardoor de Vlaming tot in 2034 zal moeten betalen voor het huidige begrotingsbeleid."

Volgens minister Muyters gaat het helemaal niet om een begrotingsmaatregel, maar om een ingreep die volledig kadert binnen "bedrijfseconomische logica".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234