NieuwsOekraïne
Verkrachting als wapen: steeds meer bewijzen van seksueel geweld in Oekraïne
Er duiken steeds meer bewijzen op dat verkrachting gebruikt zou zijn als oorlogswapen in delen van Oekraïne die zijn heroverd op terugtrekkende Russische troepen. Dat schrijft The Guardian.
De beelden van lijken op straat en in massagraven gingen de voorbije dagen de wereld rond. De slachtoffers waren in vele gevallen verminkt. Heel wat vrouwen werden naakt aangetroffen. Dat lijkt te wijzen op aanranding en verkrachting.
Er komen steeds meer bewijzen dat standrechtelijke executies, verkrachtingen en martelingen zijn gebruikt tegen burgers in gebieden onder Russische controle sinds het Kremlin op 24 februari de invasie van zijn buurland begon.
De omvang van het seksuele geweld is bijzonder moeilijk na te gaan. Nu de Russische troepen zich uit de steden en voorsteden rond de hoofdstad hebben teruggetrokken om de oorlogsinspanningen weer op het oosten van Oekraïne te richten, hebben vrouwen en meisjes de politie, de media en mensenrechtenorganisaties verteld over de wreedheden die zij hebben ondergaan door toedoen van Russische soldaten.
Lees ook
Het schokkendste moment sinds de invasie. Veranderen de beelden uit Boetsja de oorlog in Oekraïne?
Traumapsycholoog Erik de Soir: ‘Ik maak me zorgen om de oorlogsreporters in Oekraïne’
Verkrachtingen door bendes, aanrandingen onder bedreiging van vuurwapens en verkrachtingen waar kinderen bij waren, zijn enkele van de grimmige getuigenissen die de onderzoekers hebben verzameld.
“We hebben verschillende oproepen gehad van vrouwen en meisjes die hulp zochten bij onze noodlijn, maar in de meeste gevallen was het onmogelijk om hen fysiek te helpen. We hebben ze niet kunnen bereiken vanwege de gevechten”, zei Kateryna Cherepakha, de voorzitter van La Strada Oekraïne, een liefdadigheidsinstelling die overlevenden van mensenhandel, huiselijk geweld en seksueel geweld ondersteunt, aan The Guardian.
“Verkrachting is een ondergerapporteerde misdaad en een gestigmatiseerde kwestie, zelfs in vreedzame tijden. Ik ben bang dat wat we te weten komen slechts het topje van de ijsberg zal zijn.”
Verkrachting en aanranding worden beschouwd als oorlogsmisdaden en een schending van het internationaal humanitair recht, en zowel de procureur-generaal van Oekraïne als het Internationaal Strafhof hebben gezegd dat ze onderzoeken zullen instellen naar gerapporteerd seksueel geweld. Maar wat momenteel een verre kans op gerechtigheid lijkt, heeft de angst van Oekraïense vrouwen voor wat er nog kan gebeuren in een oorlog die nog lang niet voorbij is, weinig kunnen wegnemen.