Dinsdag 04/10/2022

Vermassen linkt Janssen aan oude zaak

Alex Lemmens, de advocaat die in 1993 op het assisenproces bergen verzette om de onschuld van de piepjonge verdachte Hans Van Hellem aan te tonen, is boos op advocaat Jef Vermassen. Die legde gisteren op Q-music de link. ‘Moest dat echt? Als er elementen zijn, moet hij daarmee naar het parket stappen, niet naar de media.’

De moord op Kathleen Vanlerberge, een 24-jarige studente medicijnen aan de KU Leuven, vertoont gelijkenissen met die op Annick Van Uytsel, zovele jaren later. De moord werd op zaterdag 17 november 1990 gepleegd in de fietsenstalling van de campus Arenberg in Heverlee. De West-Vlaamse studente werd met verscheidene messteken omgebracht toen ze haar fiets wilde stallen. Maandenlang tastten de speurders in het duister. De zaak gaf in het Leuvense studentenmilieu aanleiding tot een echte psychose. De druk op speurders en parket om met resultaten te komen, was groot. Het duurde tot de zomer van 1991 voor de Leuvense BOB een verdachte kon klissen: Hans Van Hellem, een zeventienjarige fietsendief. Hij zou het meisje hebben gedood omdat zij hem betrapte bij een poging om een fiets te stelen.

Twijfelachtige bekentenissen

“Die jongen is toen, als ik het me goed herinner, 36 uur aan een stuk ondervraagd”, zegt zijn advocaat Alex Lemmens. “Uiteindelijk heeft hij de moord bekend, om die bekentenis twee dagen later weer in te trekken. Dat was lang voor de wet-Franchimont, toen het bij wijze van spreken de agent was die je verklaring opstelde en je er vervolgens met verbaal geweld toe aanmaande om te tekenen. Zulke dingen zouden vandaag absoluut niet meer kunnen. Mijn cliënt was zeventien, doodsbang en uitgeput.”Krantenknipsels van toen laten zien hoe advocaat Lemmens niet de enige was die zijn twijfels had. Van Hellem was een marginaal gauwdiefje, hij was al vaker op diefstal betrapt. Er was niet direct een reden te bedenken waarom hij zo extreem gewelddadig zou reageren. Een redelijker motief is nooit gevonden, een mes of een dna-spoor evenmin. De bewijsvoering berustte op de herroepen bekentenis. De raadkamer beval een paar keer de vrijlating van Van Hellem, maar uiteindelijk kwam er een assisenproces waarover Lemmens vandaag enkel wil meegeven dat “u zich niet kunt voorstellen in wat voor sfeer”.Nog tijdens het proces zette het Openbaar Ministerie de aanvankelijke aanklacht ‘poging tot roofmoord’ om in ‘niet gewilde dood van het slachtoffer’. Dat liet de gaandeweg ook al aarzelende jury toe om de beklaagde schuldig te verklaren, maar hem te doen wegkomen met een zeer lichte straf. Van Hellem kreeg 10 jaar dwangarbeid. Twee jaar na de uitspraak was hij alweer een vrij man. De moord op Kathleen Vanlerberghe kon worden verwerkt, en vergeten. Tot gisteren.In een gesprek met radiozender Q-music zei Jef Vermassen, advocaat van de familie Van Uytsel, dat hij een e-mail had ontvangen van een toenmalige Leuvense student. Die wees erop dat Ronald Janssen ten tijde van de campusmoord eveneens studeerde in Leuven en Kathleen Vanlerberghe zou hebben gekend. Ook andere studenten van weleer contacteerden gisteren de media met soortgelijke meldingen.Advocaat Alex Lemmens was gisteren ongemeen scherp voor zijn confrater Jef Vermassen. “Wat heeft hem bezield om dit meteen in de media te gooien?”, aldus Lemmens. “Stel dat dit iets concreets is, dan is het eventuele spoor al van meet af aan gecontamineerd. Door het via de radio te brengen maant Vermassen fantasten aan tot actie. Als er iets concreets te onderzoeken valt, bijvoorbeeld of het slachtoffer en Ronald Janssens elkaar effectief hebben gekend, kan dat niet langer op een serene manier. Waar gaat men nog onbevooroordeelde getuigen vinden? Mijn cliënt krijgt al de hele dag berichtjes van vrienden: ‘We wisten wel dat jij het niet was.’ Ik neem geen woord terug van wat ik tijdens het proces heb gezegd, maar op zeker ogenblik moet je kunnen berusten in een verdict, een streep trekken en doorgaan met je leven. Dat is wat mijn cliënt heeft gedaan. Het is voor hem een afgesloten hoofdstuk.”Jef Vermassen wenste gisteren niet te reageren op het verwijt van de Leuvense advocaat.

‘Geen concrete elementen’

De moeder van Kathleen Vanlerberghe is compleet overdonderd. “Ik weet echt niet wat ik ervan moet denken”, is het weinige dat de dame aan de telefoon kwijt kan. “Ik ben destijds niet naar het proces gegaan, het was te hard voor mij. Er was twijfel over de dader, dat klopt. Als het moet, dan moet het natuurlijk, maar we willen dit liever niet opnieuw meemaken.”Of Ronald Janssen meer moorden pleegde dan hij bekende, blijft - alle lijstjes en overzichten ten spijt - pure speculatie. Een concreet element zou, zoals bij de moord op Annick Van Uytsel, kunnen zijn dat zijn naam ooit al eens opdook in een gerechtelijk dossier. Voor zover Lemmens het zich kan herinneren was dat niet het geval. Het lijkt ook weinig aannemelijk dat het Leuvense parket vragende partij zou zijn voor de herziening van een zeventien jaar terug afgehandelde moordzaak.Janssen studeerde in 1990 elektromechanica in Leuven. Hij zat op kot in de Mechelsestraat, in het centrum van de studentenstad. Het is in die straat dat kort na de verdwijning van Annick Van Uytsel de fiets van het in Diest ontvoerde meisje werd teruggevonden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234