Vrijdag 30/09/2022

"Vermogenswinstbelasting? Dan ook vermogensverlies fiscaal aftrekbaar maken"

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever sprak in het programma 'De Zevende Dag' op de VRT over de sociale onrust in ons land, die morgen culmineert in een nationale stakingsdag. "We moeten draagvlak creëren bij de bevolking voor de maatregelen van deze regering, en daarvoor moeten we de desinformatie van de bonden weerleggen." De Wever gaf bovendien aan bereid te zijn tot een debat over vermogenswinstbelasting.

Tom Windey

Een strijdvaardige De Wever kwam in 'De Zevende Dag' terug op enkele van zijn stokpaardjes van de voorbije dagen: de bonden leggen zich niet neer bij de democratische uitslag van de verkiezingen van 25 mei maar willen zelf het beleid bepalen, de stakingsgolf zal onze economie nog verder kopje onder duwen en er is geen alternatief voor de koers die de regering vaart.

De vakbonden gaan in 'overdrive', meent De Wever, en deinzen er daarbij niet voor terug om leugens te vertellen. Daarbij haalde hij onder meer uitspraken aan als zouden lonen en pensioenen dalen 'terwijl de nettolonen zullen stijgen'.

Ook de perceptie als zouden de rijksten de besparingsdans ontspringen en minder bijdragen aan de welvaart, kwam ter sprake. "Ik ben even verontwaardigd als iedereen over fiscale fraude en LuxLeaks", klonk het. "Maar die hebben wij niet mogelijk gemaakt."

Fraude en belastingontwijking aanpakken wordt dan ook voor deze bestuursploeg een missie, maar over de veelgehoorde roep om vermogenswinstbelasting toonde De Wever zich voorzichtiger. "Er bestaan in ons land al vormen van vermogensbelasting", klonk het. "Ik sta open om het debat over vermogenswínstbelasting te openen, maar dan moet men ook vermogensverlies fiscaal aftrekbaar maken. In elk geval moet men niet denken dat er zomaar 5 miljard euro uit de lucht komt vallen door een vermogenswinstbelasting."

De Wever weerlegde bovendien het beeld van de N-VA als 'partij van de patrons'. "Het beeld dat mijn partij voor de 1 procent rijksten van dit land opkomt, klopt niet. Als we tien jaar eerder in gang waren geschoten, hadden we nu misschien veel minder harde maatregelen moeten nemen."

Betekent het stijfgehouden been bij zowel regering als bonden nu het einde van het sociaal overleg? Hopelijk niet, zegt De Wever, maar: "De bonden moeten zich als democraten gedragen. Eerst het land plat leggen en pas aan tafel willen gaan wanneer je eisen ingewilligd zijn, dat kan niet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234