NieuwsVerkeersveiligheid
‘Verontrustende stijging’ van dodelijke ongevallen met bestelwagens
Het ongeval met een bestelwagen in Aalst waarbij twee personen om het leven kwamen, brengt de impact van de ‘camionettisering’ opnieuw onder de aandacht. De bestuurder was uitgestapt om een pakje te bezorgen en liet het voertuig met draaiende motor achter.
Het verkeersinstituut Vias waarschuwde begin dit jaar voor een “verontrustende stijging” in het aantal dodelijke ongevallen met lichte vrachtwagens in het coronajaar 2021 in Vlaanderen. “De toegenomen e-commerce met grote druk om zo veel mogelijk te leveren in zo kort mogelijke tijd kan in die cijfers zeker een rol in spelen”, zegt Vias-woordvoerder Stef Willems.
In Vlaanderen vielen vorig jaar 291 verkeersdoden, 45 meer dan in 2020 of een stijging met 18 procent. Het aantal dodelijke ongevallen waarbij bestelwagens betrokken waren, steeg opvallend van 30 naar 45, of een toename van 50 procent. “Er gebeuren soms bokkensprongen in de cijfers, maar die stijging was zeer opmerkelijk en verontrustend”, stelt Willems. “Het ging om het hoogste aantal doden sinds 2015. Toen waren er 55, maar de jaren daarna namen de cijfers steeds af. De pandemie met de explosie van e-commerce en leveringen aan huis heeft wellicht vorig jaar een impact gehad.”
De ‘camionettisering’, waarbij er veel bestelwagens continu onderweg zijn, komt ook door de minder strenge aanpak in vergelijking met grote vrachtwagens. “Er gelden bijvoorbeeld minder strenge regels voor de rij- en rusttijden voor de lichte vrachtwagens. Daarnaast is er de pandemie en de toegenomen e-commerce onder grote tijdsdruk. Over het ongeval van vandaag kunnen we ons niet uitspreken, maar we moeten verder durven nadenken of elke levering gratis en binnen de 24 uur moet gebeuren”, zegt Willems.