Maandag 04/07/2022

Seksueel misbruik

Veroordeelde Vlaamse pater opnieuw beschuldigd van seksueel misbruik in Afrika: ‘Het is wéér gebeurd’

Luk D. tijdens een misviering in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Beeld RV
Luk D. tijdens een misviering in de Centraal-Afrikaanse Republiek.Beeld RV

‘Wéér zijn er kinderen de vernieling ingeduwd.’ Priester op rust Rik Devillé, die vecht tegen seksueel misbruik in de kerk, vindt het een schande Belgische orde van salesianen de veroordeelde pater Luk D. (50) naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) liet vertrekken. Ondanks zijn belofte om níét met jongeren te werken, spraken journalisten van CNN meerdere tienerjongens die zeggen dat de Vlaming hen misbruikt heeft.

SRB

“Het was naïef van ons om hem te laten vertrekken”, zegt Carlo Loots van de orde van de salesianen van Don Bosco. “Achteraf gezien hadden we dat niet moeten doen. Maar het is een van de moeilijkste dingen: weten waar je naartoe moet met daders van seksueel misbruik.”

“Dat ze naïef waren? Dat geloof ik eigenlijk niet”, zegt Rik Devillé, een Vlaamse priester op rust die onlangs nog het boek In naam van de Vader schreef over seksueel misbruik in de kerk. “Ze stuurden die pater gewoon naar Afrika om er vanaf te zijn. Geestelijken die iets misdaan hebben ver wegsturen, dat gebeurde vroeger al: priesters verhuisden van de ene parochie naar de andere om misstanden te verdoezelen. Toen spraken de mensen uit verschillende dorpen nog niet zo veel met elkaar. Later werden zulke priesters naar een derdewereldland gestuurd. Ik ben er zeker van dat dat nu nog gebeurt.”

Journalisten van CNN kwamen twee jaar geleden bij Devillé. Ze vroegen hem informatie over de veroordeling van pater Luk D. in ons land. De geestelijke kreeg in 2012 een voorwaardelijke celstraf van een jaar omdat hij twee tieners misbruikte op internaat. De rechter beslist ook dat D. tot 2022 niet meer met kinderen mocht werken. “Ik heb toen tegen de journalisten gezegd dat ze eens moesten nagaan wat hij in de Centraal-Afrikaanse Republiek aan het uitspoken was. Ik moet het ze nageven: dat hebben ze gedaan.”

De journalisten van CNN ontdekten dat Luk D. in de CAR zat: “De salesianen hebben dat nog proberen te verdoezelen, toen ik ze opbelde om te vragen waar Luk D. zat. Ze zeiden dat hij was gevlucht. In werkelijkheid zat hij daar nog gewoon.”

Slachtoffers verstoten

Pater D. was door de salesianen naar een vluchtelingenkamp in het Centraal-Afrikaanse Kaga Bandoro gestuurd met toestemming van justitie. Hij zou de katholieke hulporganisatie Caritas ginds helpen bij de organisatie van voedselbedeling aan en fundraising. Hij beloofde niet met kinderen te werken. Toch vond CNN in het vluchtelingendorp een jongen die zegt dat de Belgische pater hem op zijn 13e misbruikte. Alban (nu 17) vindt het nog steeds moeilijk om naar een foto te kijken van de pater: “Het is niet goed als ik eraan terugdenk. Ik krijg er stress van, zelfs als ik bij mijn vrienden ben. Ik huil vaak.” De jongen biechtte het misbruik op aan zijn vader: “Wat hij met mijn zoon deed, was niet normaal. Ik denk dat hij het vaak gedaan heeft, want hij was altijd samen met mijn zoon. Wanneer hij daarna thuiskwam had hij altijd wat geld bij zich.”

“Seksueel misbruik is altijd erg”, zegt Devillé. “Maar in het geval van zo’n jongen in Afrika is het zo mogelijk nog erger. Slachtoffers worden daar de rest van hun leven verstoten.”

De ploeg van CNN lichtte Caritas in juni in over hun bevindingen. Daar reageerden ze verbaasd over de veroordeling van D. Hoewel de salesianen zeggen dat ze de bisschop in de CAR hadden ingelicht over zijn verleden, zegt Caritas Centrafrique van niets geweten te hebben. Luk D. was zelfs al opgeklommen tot nationaal directeur van de organisatie in de hoofdstad Bangui. Toen de journalisten van CNN hem daar confronteerden met de beschuldigingen, stond D. aan de grond genageld. “Herinnert u zich Alban dan niet?” D. stottert:”Alb... nee.” Hij ontkent de beschuldigingen momenteel nog steeds.

Nu in Boortmeerbeek

Toen CNN de getuigenissen voorlegde aan de salesianen riepen zij de pater terug naar België. Hij kreeg eerst een tijdje onderdak in een internaat in Sint-Pieters-Woluwe. “Tijdens schoolvakantie, toen er géén kinderkampen waren”, benadrukt Loots. Daarna is hij overgeplaatst naar Boortmeerbeek. Daar woont hij nog steeds, in het enige gebouw van de religieuze orde dat niet in de buurt van een school staat.

Luk D. is niet van zijn vrijheid beroofd. De salesianen eisen wel dat hij telkens meldt als hij weggaat en een uur voorziet om weer terug te zijn. Een arrestatie lijkt voor D. voorlopig niet aan de orde. “We concentreren ons vooral op het verzamelen van bewijzen”, zegt Leuvens parketwoordvoerster Sarah Callewaert. “We beginnen bij het begin. Niet bij het einde.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234