Dinsdag 16/08/2022

Vers bloed voor dopingstrijd

Een bloedpaspoort en vijftienduizend dopingcontroles per jaar: dat is het ambitieuze plan waarmee de strijd tegen doping in het wielrennen vanaf volgend jaar wordt opgevoerd. Achthonderd renners kunnen volgend jaar zo'n twaalf bloedtests en vier urinetests verwachten.

Parijs l Met de resultaten daarvan zal voor elke renner een bloedpaspoort worden opgesteld. Abnormale waarden moeten het onrechtstreekse maar ook ondubbelzinnige bewijs voor doping opleveren.

Officieel wordt het bloedpaspoort pas na goedkeuring half november bij het congres van het Wereldantidopingagentschap WADA in Madrid. Maar gisteren was het nieuwste middel in de strijd tegen doping het centrale thema van het internationale congres tegen doping in het wielrennen, dat in Parijs wordt georganiseerd.

Anne Gripper, de Australische antidopingcoördinator van de UCI, kondigde alvast aan dat het aantal bloed- en urinecontroles in 2008 tot zo'n vijftienduizend zal worden opgevoerd. In 2006 was dat nog een goede 8.200, dit jaar voerde de UCI bijna 9.300 bloed- en urinecontroles uit. Slechts duizend daarvan waren zogenaamde out-of-competitiontests.

Het zijn vooral die laatste die volgend jaar met een ruk de hoogte ingaan. In 2008 moeten zo'n zevenduizend out-of-competitiontests worden uitgevoerd. De rest zijn bloed- en urinecontroles kort voor de start (de zogenaamde 'gezondheidscontroles') of na afloop van de race.

Een indrukwekkend panel van wetenschappers en vertegenwoordigers van WADA en UCI was het erover eens dat out-of-competitiontests hét aangewezen middel zijn om dopingzondaars te betrappen. "Marion Jones is de voorbije zeven jaar 169 keer getest. Niet één keer was ze positief. En toch geeft ze toe dat ze zich zeven jaar lang gedopeerd heeft", zei David Howman, directeur bij WADA. De reden, vond Howman, was simpel: "Marion Jones is niet één keer buiten de competitie getest."

En wat voor Jones geldt, geldt natuurlijk net zozeer voor wielrenners, vindt Anne Gripper. Twee maanden geleden kreeg ze in Maastricht de meerderheid van de ProTourteams al zover dat ze toestemden om hun renners in 2008 aan vijftien bloed- en urinetests per jaar te onderwerpen. "Misschien zullen het er minder zijn. We zoeken nog uit wat het optimale aantal is."

Twaalf bloedtests en vier urinetests lijkt de UCI nu het streefdoel om een biologisch profiel van de renners samen te stellen. Want dat is het uiteindelijke doel van het verhoogde aantal tests: een zogenaamd 'bloedpaspoort' van in totaal achthonderd renners. Dat zijn alle renners uit de ProTourploegen (een kleine zeshonderd) en tweehonderd renners uit de andere disciplines, waarbij ook veldrijden en mountainbike.

Dit jaar werden slechts driehonderd renners buiten competitie gecontroleerd. Daarbij de top zeventig uit de ProTour. Dat heeft te maken met het omslachtige whereaboutssysteem. Renners moeten bij de UCI drie maanden op voorhand hun verblijfplaatsen doorgeven. Meer dan driehonderd whereabouts per kwartaal kon de UCI dit jaar niet verwerken. Het systeem zorgde er wel voor dat Andrej Kasjetsjkin begin augustus op vakantie in Turkije op bloedtransfusie kon worden betrapt.

Van volgend jaar af kan de UCI beschikken over het zogenaamde ADAMS-systeem van WADA, waarmee de renners de UCI per internet van hun verblijfplaatsen op de hoogte zullen moeten brengen. Weinig renners die dus nog aan het alziend oog van de wielerunie zullen ontsnappen.

(MG)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234