Verslaafd aan kou en kolen
Waarom bevriest je oog op een foto? Op deze foto? De Canadees Kevin Frayer maakte hem in Shaanxi, we zijn in China. De toelichting bij de foto ('Chinese men pull a tricycle in a neighborhood next to a coal-fired power plant in Shaanxi, China') heb je eigenljk niet nodig. Je ziet het aan de man, je ruikt het aan de rookpluimen en je hoort het bijna aan de twee brommers die in beeld rijden. Donderdag kreeg Frayer voor dit beeld de eerste prijs in de categorie 'Daily Life, Singles' van World Press Photo. Met een reeks uit Tibet haalde de fotograaf nog een tweede prijs binnen in de categorie 'Daily Life, Series'. Ook daar valt op hoe hij het beschikbare licht gebruikt om wat warmte in zijn beelden te krijgen.
Deze foto is zo'n warm beeld van hoe koud het kan zijn bij de koolmijnen. Frayer liep op 26 november in de straten rond. Shaanxi is geen stad, het is een provincie, volgens Wikipedia zijn tarwe, maïs, graan en aardappelen er de belangrijkste landbouwproducten. Maar daarnaast herbergt de ondergrond een derde van de totale Chinese steenkoolvoorraad. Dat is meteen de titel bij Frayers foto: 'China's Coal Addiction'. Ze zijn er verslaafd aan steenkool en daardoor zijn ze verantwoordelijk voor een derde van de totale CO2-uitstoot - wereldwijd.
Wat doet dat deze negen mensen? Ze dragen mutsen voor warmte, handschoenen. Zelfs de driewieler voor volwassenen krijgt een pelsje. Achteraan heeft de auto pech en wachten mensen op de Chinese VAB. Er wordt veel gerookt: uit de schoorstenen, door de man op de brommer links (al kan dat z'n vrieskoude adem zijn) en natuurlijk door de man rechts. En dankzij die sigaret krijg je een vermoeden van zijn gebit. Dat ziet er niet goed uit. Gezond lijkt het leven in Shaanxi niet, maar het oog van Kevin Frayer leverde wel dit bijzonder tableau af. Een fresco, gepenseeld met pixels.
En zag u de hond?