Maandag 08/08/2022

Verzet tegen Madonna's adoptie Afrikaans jongetje

Madonna heeft David Banda, een zwart jongetje uit Malawi van net één jaar oud, geadopteerd nadat ze hem zag in een weeshuis. Daarmee gaat ze Angelina Jolie achterna, die ook twee adoptiekindjes heeft uit de derde wereld, Maddox en Zahara. Het is maar de vraag of Madonna haar nieuwe zoontje mee naar huis zal krijgen.

Door Katrijn Serneels

BRUSSEL l In Malawi mogen buitenlanders geen kinderen adopteren. Eye of the Child, een kinderrechtenorganisatie uit Malawi, gaat de adoptie aanvechten: 'Kinderen zijn geen eigendom dat je kunt kopen.'

Vandaag wordt Lourdes, het oudste dochtertje van Madonna, tien jaar oud. Madonna wilde voor haar dochter wel een heel speciaal cadeau meebrengen: een nieuw broertje. Maar dat is niet gelukt. Gisteren stond Madonna samen met haar man Guy Ritchie drie uur lang op het vliegveld van Lilongwe te wachten om haar nieuwe zoontje, David Banda, mee naar huis te nemen. Tevergeefs: zijn paspoort was nog niet in orde.

Tijdens haar twee weken durende bezoek aan Malawi ten voordele van de aidswezen danste Madonna met weeskinderen en deelde ze in weeshuizen vertalingen van haar kinderboek English Roses uit. In een van de weeshuizen zag ze een lief zwart baby'tje, David Banda, dat door zijn vader naar het weeshuis was gebracht. Blijkbaar was de kleine David zo lief dat Madonna en Guy Ritchie hem mee naar huis wilden nemen.

"Mijn vrouw Marita stierf in het kinderbed, een maand na Davids geboorte", vertelt Yohame Banda (32), Davids vader aan AP. Yohame bracht zijn zoontje naar het weeshuis omdat hij niet voor het kind kon zorgen. "Ik ben heel gelukkig dat Madonna mijn zoon wil adopteren. Zoals je ziet, is er veel armoede in mijn dorp en ik weet dat er heel goed voor hem gezorgd zal worden in Amerika."

"Madonna en haar man zijn een mooi koppel", zegt Yohame, die Madonna en Guy Ritchie ontmoette in de rechtbank om de adoptie goed te keuren. "Zij stelde me heel wat vragen. Zij en haar man zien er gelukkig uit met David. Ik ben blij voor hem. Madonna heeft me beloofd dat ze hem zal terugbrengen om ons te bezoeken als hij wat groter is. David zal weten waar hij vandaan komt."

Ook Davids grootmoeder, Asinei Mwale, is blij dat haar kleinzoon een betere toekomst wacht. "Toen ik hoorde dat David geadopteerd was door een Amerikaanse zangeres was ik heel blij. Ik ben zelf opgegroeid als wees, en ik weet hoe hard het leven dan kan zijn." De zoon van de priester die het weeshuis leidt, is vol lof: "Madonna was zo opgewonden: ze giechelde toen ze de baby vasthield."

Maar Davids nonkel, Pofera Banda, twijfelt eraan of iedereen hier beter van wordt. "Er zijn ook andere ouders op de missie wiens kinderen geadopteerd zijn, en die mensen leven nog altijd in armoede. Ze zien hun kinderen niet meer, ze zien alleen maar foto's van hun kinderen. Ik wil niet dat dat met onze familie gebeurt."

Ook de kinderrechtenorganisatie Eye of the Child protesteert tegen de adoptie. Toen de eerste geruchten over de adoptie van Madinsdag de ronde deden, schreven ze een open brief naar Madonna. Daarin stond dat ze blij waren met haar hulp aan de kinderen van Malawi - Madonna schonk drie miljoen dollar aan de stichting Raising Malawi - maar stelden ook de vraag of buitenlandse adopties wel in het belang van de kinderen zijn. Vrijdag maakte Eye of the Child bekend dat ze naar de rechtbank zouden stappen om de adoptie aan te vechten, want "kinderen zijn geen eigendom dat je kunt kopen". Angelina Jolie heeft het blijkbaar verstandiger aangepakt. Zij maakte gebruikt van een adoptiebureau voor Maddox en Zahara.

In Malawi is het voor buitenlanders trouwens verboden om kinderen te adopteren. Een buitenlander moet twee jaar in Malawi wonen voordat een adoptie goedgekeurd wordt. Zoveel geduld had Madonna niet. Ze kreeg van de rechter toch een voorlopige toestemming tot adoptie. Dat betekent dat Madonna David mee naar huis mag nemen, al zal er wel regelmatig gecontroleerd worden of het goed gaat met het kind in zijn nieuwe familie. Over twee jaar kan een definitieve toewijzing volgen.

Als Eye of the Child het gevecht om David Banda tenminste niet wint. Waarom geeft Madonna Davids familie niet genoeg geld, zodat die voor David kan zorgen, is een vraag die velen zich stellen. "De eerste keuze is dat je weeskinderen bij hun nog levende familie onderbrengt. Alleen als dat niet kan, geven we de voorkeur aan internationale adoptie boven een hele jeugd in het weeshuis", zegt Jackie Schoeman, directeur van Cotlands, een Zuid-Afrikaanse organisatie die voor aidswezen zorgt.

"Zo ongebruikelijk is het niet dat kinderen waarvan de ouders nog leven worden geadopteerd in Amerika of Europa", zegt Bernard Vansteenkiste, voorzitter van de vereniging voor Kind en Adoptiegezin. "Het is een misvatting dat alle kindjes uit Afrika wezen zijn. Eigenlijk zijn er maar twee dingen nodig voor een adoptie: iemand die wil adopteren en iemand die zijn kind wil afstaan."

Madonna verdient 50 miljoen dollar per jaar, Davids vader is een boer die leeft van ajuinen en aardappelen. "Als kind van heel arme afkomst terechtkomen in een familie met een heel hoge status kan wel problemen opleveren", weet Vansteenkiste. "Als het verschil heel groot is, maakt dat het moeilijk voor adoptiekinderen om hun identiteit te vormen. Ze zijn een kind van twee werelden, en als die twee werelden te ver uit elkaar liggen, is het moeilijk die in je hoofd te verzoenen. En met Madonna als moeder ben je geen gewoon kind."

van organisatie Cotlands:

De eerste keuze is dat je weeskinderen bij hun nog levende familie onderbrengt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234