Zaterdag 20/08/2022

Vier op de tien vrouwen gebruiken geen voorbehoedmiddel

seksueel gedrag: de belg vrijt steeds onveiliger

De bedavonturen van de Belg worden langzaam maar zeker risicovoller. Aan de vooravond van Wereldaidsdag, op 1 december, blijkt dat een grote groep vrouwen geen enkel voorbehoedmiddel gebruikt. Bovendien komt uit de jaarlijkse Durex- enquête naar voren dat een derde van de Belgen de afgelopen maand onveilig heeft gevreeën. Bijna alle Belgen zijn wel op zoek naar een spannender seksleven. 'Onveilig vrijen is geen middel tegen een saai seksleven', zegt gynaecoloog Firas Cha'ban. 'Dit is verontrustend.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Barbara Debusschere

Zwart op wit is het nog altijd niet aangetoond, maar steeds meer signalen wijzen erop dat de Belg de laatste jaren grotere risico's neemt tussen de lakens. Zo is het aantal seksueel overdraagbare ziekten (soa) onder hetero's de afgelopen jaren sterk toegenomen. Vooral onder meisjes tussen 20 en 24 steeg het aantal gevallen van chlamydia opmerkelijk. "Een soa kun je maar op één manier krijgen, namelijk door onveilig te vrijen, dus dat is een sterke indicatie", zegt Boris Cruyssaert van Sensoa.

Verder bleek ook dat het aantal hiv-besmettingen eerder toeneemt dan daalt en dat de groep homo's die zich in bed beschermen, zakte van 75 procent in 1995 tot 60 procent in 2002. Het aantal tienerzwangerschappen in ons land is de voorbije tien jaar evenzeer gestegen.

De nieuwe resultaten van de jaarlijkse Durex-enquête geeft nu eveneens aan dat we het niet zo nauw nemen met bescherming tegen soa's, aids en zwangerschap. De grootscheepse internetenquête van de condoomfabrikant is weliswaar geen puur wetenschappelijk onderzoek maar ze geeft wel een aanduiding over het vrijgedrag. Wereldwijd gaf liefst 40 procent van de 150.000 deelnemers aan dat ze het afgelopen jaar onveilig gevreeën hadden.

De Belgen gebruiken ietsje meer hun hoofd in bed maar het aantal mensen dat onveilig vrijt, stijgt. Bijna een derde (28 procent) van de ondervraagde Belgen zegt dat ze het laatste jaar onveilige seks gehad hebben. Meer dan een kwart (26 procent) zou zelfs seks hebben met een nieuwe partner die een condoom weigert. In 1999 zag de situatie er nog veel slechter uit, met meer dan de helft van de Belgen die seks zonder condoom zou toestaan.

Belangrijker is echter dat de recente positieve evolutie lijkt te keren. De resultaten dit jaar zijn slechter dan die van vorig jaar. Toen gaf 26 procent aan dat ze onveilige seks hadden en zei 20 procent dat ze seks zouden toestaan zonder condoom. Cruyssaert: "Het klopt dat wij ook in de praktijk veel signalen opvangen die erop wijzen dat steeds minder mensen veilig vrijen. Blijven hameren op de risico's, blijven sensibiliseren is dus de boodschap."

Een ander onderzoek, bij 514 vrouwen tussen 15 en 45, wijst eveneens in de richting van steeds onveiliger bedavonturen. Onderzoeksbureau INRA peilde naar het pilgebruik bij vrouwen in opdracht van contraceptieproducent Janssens-Cilag. Bijna de helft (48 procent) van de Belgische vrouwen tussen 15 en 45 jaar gebruikt de pil. Dat voorbehoedmiddel is nog altijd veel populairder dan het spiraaltje of condooms, die respectievelijk door 7 en 2 procent van de vrouwelijke bevolking worden gebruikt om een zwangerschap te vermijden.

Opmerkelijk is dat vier op de tien van de ondervraagde vrouwen geen enkel voorbehoedmiddel gebruiken. Het gaat dan zowel om de pil, een spiraaltje, andere hormonale anticonceptiemiddelen als ook het condoom. Bovendien komt uit dit onderzoek naar voren dat 6 procent van de ondervraagden al eens de morning-afterpil gebruikte. In de leeftijdscategorie tussen 25 en 34 jaar loopt dat zelfs op tot 11 procent. Verder blijkt ook dat heel wat vrouwen niet goed weten hoe ze een voorbehoedmiddel moeten gebruiken. Een vijfde is al eens bang geweest voor een zwangerschap omdat ze 'geknoeid' hadden met een voorbehoedmiddel.

Volgens gynaecoloog Firas Cha'ban, verbonden aan het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen, zijn dat "verontrustende resultaten". INRA stelde geen extra vragen aan de groep vrouwen die nooit een voorbehoedmiddelen gebruikt. "Maar het is op zich een erg grote groep. Daarin zitten natuurlijk vrouwen die zwanger willen raken of die geen seks hebben. Om aan zo'n hoog cijfer te komen moet er daarnaast echter nog een aanzienlijk deel vrouwen zijn die wel seks hebben maar die zich op geen enkele manier beschermen", aldus Cha'ban. Dat 6 tot 11 procent van de ondervraagden al de morning-afterpil moest gebruiken na een onveilige vrijpartij, wijst er volgens Cha'ban ook op dat er wel degelijk een niet zo kleine groep vrouwen is die 'slordig' vrijt. Cha'ban: "Dat zoveel vrouwen in 2003 nog de morning-afterpil nodig hebben, is ontstellend. Er zijn zoveel mogelijkheden om je te beschermen. Sommigen vrijen blijkbaar moedwillig op goed geluk."

Vanuit zijn eigen ervaring wijst Cha'ban op een paar evoluties die een langzame daling van het pilgebruik kunnen verklaren. Cha'ban: "Er treedt een zekere pilmoeheid op. Iemand van 35 jaar is makkelijk al tien jaar aan de pil. Allerlei berichten over de risico's van hormonen en het verband met borstkanker spelen zeker ook mee. De trend om alles zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen vindt steeds meer ingang. Er zijn nu echt vrouwen die principieel geen voorbehoedmiddelen willen nemen. Ze vertrouwen te veel op hun eigen lichaam, op hun cyclus, zoals vroeger. Maar dat ook een groep zonder condoom vrijt, wat ook in de Durex-enquête staat, is frappant. Het condoom zou de meest gebruikte bescherming moeten zijn. Niet alleen een zwangerschap maar ook soa's loeren bij een vrijpartij om de hoek."

Dat uit de Durex-enquête nog blijkt dat slechts 5 procent van de Belgische deelnemers zijn seksuele leven spannend genoeg vindt, is volgens Cha'ban en Cruyssaert geen reden om het daarom ook maar steeds onveiliger te doen.

Info: www.mijncontraceptie.be; www. sensoa.be; www.veiligvrijencheque.be.

'Sommige vrouwen zweren bij natuurlijke gang van zaken en zijn principieel tegen voorbehoedmiddelen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234