Maandag 26/09/2022

Virenque houdt zich nog steeds van den domme

'Ik hoop dat Richard Virenque in de rechtszaal eindelijk de waarheid zal spreken. Roussel, Rijckaert en ik hebben dat gedaan. Alleen Virenque blijft tot nu toe ontkennen. Alleen door de waarheid te spreken kan hij dit proces redden.' Woorden van Willy Voet, voor hij de rechtszaal in Rijsel betrad waar gisteren het geruchtmakende Festina-proces van start ging. Na de eerste ondervraging van Virenque was men weinig of niets wijzer. Virenque doet nog altijd of zijn neus bloedt. Na de eerste verhoren van Willy Voet en Bruno Roussel wordt steeds duidelijker dat hun verklaringen in het nadeel van de Franse renner blijven uitvallen.

Rijsel

Van onze verslaggever

Tony Landuyt

Tussen de vroegere boezemvrienden Willy Voet en Richard Virenque komt het nooit meer goed. De Festina-affaire heeft de breuk definitief gemaakt. "Hij heeft me te veel leed bezorgd met zijn verklaringen", aldus Voet. Beiden gunnen elkaar geen blik meer. Dat bleek gisteren nog eens toen Voet de rechtszaal betrad. Iedereen schudde hij de hand, uitgezonderd Virenque. Voor de gewezen verzorger is Virenque lucht. Voet liep hem straal voorbij. Virenque keek evenmin op.

Voet, de spilfiguur in het proces, wierp zich op als de grote vedette van de openingsdag. Hij liet een ontspannen en sympathieke indruk na. Het leek wel of hij nooit anders had gedaan. Of had hij een goede opleiding gekregen van zijn advocaat Bessis? Die kent hoe dan ook het klappen van de zweep. Hij probeerde af en toe verwarring te zaaien.

De camera's, massaal aanwezig, stonden voortdurend op Voet gericht. Het stoorde hem niet dat net voor de zitting opende, fotografen en cameramannen even beelden mochten nemen van de beklaagden. Aan Virenque en Chabiron, de vroegere pr-man van Festina, was dat niet besteed. Zij maakten zich snel even uit de voeten tot fotografen en cameralui verdwenen waren.

Tussen de voormiddag- en namiddagzitting kreeg Willy Voet een massa micro's onder de neus geduwd en werd hij onophoudelijk ondervraagd door journalisten. Maar hij ontweek geen enkele vraag. Evenmin tijdens zijn langdurig verhoor door de voorzitter van de rechtbank, Daniel Delegove. In het Frans weliswaar. Hulp van de tolk had hij nauwelijks of niet nodig. "Ik heb de indruk dat dat ook niet nodig is", merkte de voorzitter op. "Ik heb je daarstraks Frans horen praten voor tv. Voortreffelijk."

Voet verbeterde zelfs de voorzitter toen die Eric Rijckaert lid van de Vlaamse commissie vóór doping noemde. "Pardon, monsieur le président, contre le dopage", merkte hij op, terwijl hij even later pleiter Collard op zijn nummer zette omdat die vond dat hij om de zaak heen praatte. "Sorry meneer Collard, jij spreekt Frans van de Académie Française en dat gaat mijn petje te boven."

Willy Voet herhaalde al die tijd nog eens keurig zijn vroeger afgelegde verklaringen en bracht bijna een verbale kopie van zijn boek Prikken en slikken. "Door het vervoer van verboden producten wist ik wel dat ik zondigde tegen de reglementen van de Internationale Wielerunie, maar ik stond er nooit bij stil dat ik een strafbaar feit pleegde voor de gerechtelijke instanties", verduidelijkte hij. "Pas in de gevangenis ben ik tot dat besef gekomen."

Voet nam dus niets terug van zijn vroegere verklaringen. Hij ontkende zijn aandeel in het georganiseerd dopingsysteem van Festina niet. Ook Bruno Roussel niet. "Ik was trouwens de eerste om globaal dopinggebruik toe te geven", bevestigde hij nogmaals. "Iedere renner bij Festina was op de hoogte van het systeem."

Iedereen, dat betekent dus ook Richard Virenque. De Franse klimmer blijft nochtans hardnekkig ontkennen. "Ik ben tegen doping", benadrukte hij tijdens zijn kort verhoor. "Ik heb tientallen dopingcontroles ondergaan en ik werd nooit positief bevonden. De Festina-ploeg telde verzorgers, een ploegleider en een dokter. Ieder werkte op zijn domein. Ik had vertrouwen in die mensen. Als ik ooit een verboden product heb gekregen, dan was het buiten mijn wil om. Ik ben niet zo lang naar school geweest als Rijckaert. Hij is dokter. Hij moet weten wat mag en niet mag worden toegediend. En ik ontken ten stelligste dat ik ooit andere renners zou hebben aangezet tot het gebruik van doping of doping zou hebben verstrekt."

Eric Rijckaert, de andere spilfiguur in de zaak, bleef - zoals verwacht - afwezig. Rijckaert had de rechtbank een medisch attest bezorgd, opgesteld door een kankerspecialist. Die bevestigde dat Rijckaert aan een ernstige longkanker lijdt, met uitzaaiingen naar de hersenen en dat het onverantwoord zou zijn hem in de rechtbank te laten verschijnen.

Meteen zat de rechtbank met een probleem dat snel opgelost moest worden. Ofwel werd Rijckaert bij verstek veroordeeld. Ofwel kon, volgens de Europese wetgeving, zijn zaak uit het proces worden gelicht zodat ze later apart kan worden behandeld. Het hof trok zich terug om te beraadslagen en meldde twee uur later dat voor de tweede optie werd gekozen. Als Rijckaert ooit nog gezond wordt, kan hij een apart proces krijgen. In ieder geval werd voldoende duidelijk dat hij binnen de ploeg epo en andere verboden producten heeft geïntroduceerd. Belastende verklaringen, maar de arts uit Zomergem is er niet.

Rijckaert was niet de enige afwezige. Once-arts Nicolas Terrados was er eveneens niet. Ook hij staafde zijn afwezigheid met een medisch attest waaruit bleek dat hij zich door een meniscusblessure onmogelijk kan verplaatsen.

Acht van de tien beklaagden zaten dus gisteren in de beklaagdenbank. Onder hen ook Jef D'Hont, verzorger bij Française des Jeux en beschuldigd door Menthéour en Davy van het verstrekken en verkopen van dopingproducten. "Ik heb nooit doping verkocht", vertelde hij. "Ik ben altijd tegen doping geweest. Ik help renners geen doping te gebruiken."

Vandaag wordt verwacht dat Virenque door de voorzitter wat feller aan de tand zal worden gevoeld. Het is de vraag of hij zal kunnen blijven ontkennen. Roussel en ook de rechter vonden de verdediging van Virenque vrij verrassend. De Franse klimmer was gisteren als eerste in de rechtszaal - bij zijn aankomst werd hij bestormd door een horde televisieploegen en fotografen - en verliet als laatste en via een achterpoortje het gebouw. Beseft ook hij dat hij in nauwe schoentjes geraakt en dat nog drie weken zal moeten volhouden?

Wielrennen

Richard Virenque: 'Als ik ooit een verboden product heb gekregen, dan was het buiten mijn wil om'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234