NieuwsCoronavirus
Viroloog Steven Van Gucht: ‘Zelftest kan alternatief bieden voor sluitingen onderwijs’
Scholen zien in een sneltempo het personeel en de leerlingen uitvallen na een positieve test of een hoogrisicocontact. Viroloog Steven Van Gucht geeft toe dat het systeem kreunt. ‘Maar zelftesten kunnen een alternatief zijn.’
“We moeten bekijken of je kinderen die een hoogrisicocontact hebben gehad, die in zo’n klas verbleven met vier of meer besmettingen, werkelijk naar huis moet sturen, of je ze als alternatief kan gaan testen”, zegt hij daarover aan HLN. “Als ze negatief testen, bijvoorbeeld met een zelftest, dan kan je ervan uitgaan dat ze waarschijnlijk niet besmettelijk zijn en dat je ze misschien toch op school kan houden.”
Van Gucht ziet geen ander alternatief. “Het zal nog altijd betekenen dat kinderen naar huis zullen worden gestuurd omdat ze ziek of besmettelijk zijn”, zegt de viroloog. “Dat ga je niet volledig kunnen vermijden. Ik verwacht daar wel een beslissing over van de ministers van Volksgezondheid. We moeten ook een beetje geduld hebben. Dit gaat niet zo lang duren. Nog enkele weken en dan gaat die druk op het systeem echt wel afnemen.”
Lees ook
‘Kinderen worden nodeloos thuis gezet, soms meerdere keren’: versoepeling quarantaine op komst
Lobke Gielkens: ‘Beste minister Vandenbroucke, herzie regels voor quarantaine in onderwijs. In het belang van kinderen, ouders én leerkrachten’
Piek binnen een of twee weken
Toch zullen we de komende dagen de grens van gemiddeld 50.000 of zelfs 60.000 besmettingen per dag overschrijden, verwacht Van Gucht. “We hopen wel binnen een week, maximum twee weken, een aftopping te zien, en dat vanaf dan de druk op het systeem geleidelijk kan afnemen.”
Kunnen we dan eindelijk uitkijken naar een zorgeloze lente en zomer, zoals her en der wordt voorspeld? “In de zomer zullen de viruscirculatie en de ziektelast dusdanig beperkt zijn, dat we naar een vrij normale samenleving kunnen overgaan. Eentje met heel weinig, misschien zelfs geen maatregelen”, denkt Van Gucht. Dat intussen iedereen de kans had om zich te laten vaccineren, zorgt ervoor dat deze zomer er helemaal anders kan uitzien dan vorige zomer, stelt hij gerust.
Toch zal de pandemie niet helemaal verdwijnen, voorspelt Van Gucht nog. “Het is nog een open vraag wat we in het najaar en de winter kunnen verwachten. Misschien gaat het één winter heel goed, en gaat het de winter daarop weer minder.”