Woensdag 28/09/2022

Vis komt op wieltjes, sint-jakobsmosselen per schip@AL Inleiding:Het blijft verbazen hoe je zo dicht bij huis toch zo'n vakantiegevoel kunt krijgen. Ga maar eens op een novemberdag op de punt van Cap Blanc Nez staan en kijk, terwijl je met alle macht over

Zuurstofkuur aan de Franse Opaalkust

Op onze weg liggen nog de nostalgische vakantiehuizen van Wimereux, de bedrijvige haven van Boulogne, de verweerde chic van Le Touquet-Paris Plage en de authenticiteit van enkele vissersdorpen. Wij appreciëren vooral de charme en de rust, en wijzen op het grote contrast met onze betonkust. De Fransen van het noorden benijden ons dan weer voor het geanimeerdere leven in onze kustplaatsjes. "Hier is alles om negen uur 's avonds dood", zegt Valérie. "Daarom rijden zoveel Fransen graag eens tot in De Panne, omdat er tot laat gegeten en gedronken kan worden." Het zal echter ook niet voor niets zijn dat steeds meer Belgen in Wissant een tweede verblijf hebben. "Zodra er een huis vrijkomt, staat er een Belg klaar om te kopen", weet de mevrouw van de Chambre de Commerce. Maar één ding hebben we aan weerszijden van de grens gemeen: een voorliefde voor lekker eten en drinken én de wortels van onze taal. Het is grappig om Vlaamse roots te herkennen in straatnamen (de rue Vanheeckouët), in plaatsjes (Wissant = wit zand, Sangatte = zandgat) en in de dagelijkse omgangstaal (usine à broll = afvalverwerkingsfabriek van de visnijverheid).

Boulogne is niet meteen de aantrekkelijkste vakantiebestemming, maar toch heeft zo'n grote haven ook haar charme. Vervaarlijk steekt het silhouet van de ferro-manganaise, de mangaanfabriek, tegen de hemel af. Voor de rest staat alles in het teken van de vis. Boulogne is de grootste vissershaven van Frankrijk en de grootste visverwerkende plek van Europa. Zestigduizend ton wordt er gevangen, maar 300.000 ton wordt er jaarlijks getransporteerd. De meeste vis en schaaldieren komt dus per vrachtwagen, over land of over zee, naar Boulogne. Poisson à roulettes zegt men hier, vis op wieltjes. Zalmen uit Schotland en garnalen uit Zeeland belanden hier om verwerkt, verpakt en verzonden te worden. In de haven staan camions van Heiploeg en van Riedijk, uit Kruiningen, naast Britse nummerplaten.

Britse nummerplaten zie je in het weekend ook vaak op de wegen. "Londenaars steken over om hun auto hier te laten herstellen, om wijn en sigaretten te kopen en eens lekker te eten. De overtocht halen ze er zo uit", vertelt Valérie Sobierajski van het Comité départemental de Tourisme. Wel hebben ze een flinke klap gekregen met het wegvallen van de ferryboten. Net als Zeebrugge en Oostende heeft de tunnel onder het Kanaal veel verkeer omgelegd. Vandaar dat de toeristen die toch nog deze kant uitkomen, mogen rekenen op een goede ontvangst.

WAAR ETEN?

Goedkoop en authentiek: Le Chatillon, boulevard du Chatillon, in de haven van Boulogne. Het café is van de allervroegste uurtjes open voor vissers en reders, die zich er komen opwarmen met hete koffie of iets sterkers. In het restaurant wordt goede vis eenvoudig bereid. Het dagmenu kost 14 euro.

Te mijden zijn de 'sympathieke' resto's in de oude stad. De wijk is weliswaar gezellig, maar het eten wordt er vooral voor toeristen gemaakt.

Dan liever naar de waterkant, waar Tony Lestienne de sterren van de hemel kookt in La Matelote. Zijn overgrootmoeder stond op de markt met peperkoek en was bekend als la femme à barbe. Een prent op de menukaart bewijst dat de naam goed gekozen was. De chef bereidde voor ons verrassende jakobsschelpen met laurier, op een mousseline van rode biet en liet proeven van een kastanjesoep met haring. Er zijn diverse menuformules, vanaf 25 euro tot 70 euro voor een uitgebreide degustatie van streekproducten.

La Matelote, 70 boulevard Sainte Beuve, Boulogne. Tel. 0033-321/30.33.33., fax 0033-321/30.87.40.

In de vernieuwde zaal op de eerste verdieping van l'Atlantic zit je in hemelsblauwe Louis-stoelen en kijk je recht op zee. Ook hier werden voor ons sint-jakobsmosselen bereid, en wel op twee manieren: in een soepkommetje, met gesmolten prei en truffelsnippers, daarna op vollegrondwitloof met saus van peperkoek. De streek wordt nog meer in het zonnetje gezet met een stuk maroilles, met een glas bier van Castelain, en een charlotte met jenever van Persyn.

Restaurant La Liégeoise, hotel Atlantic, Digue de Mer, 62930 Wimereux. Een uitzonderlijke keuken zit verborgen in het achterland van Cap Gris Nez . Behalve dat Victor Hugo er ooit even op de bank zat, valt er over het stadje Marquise weinig te vertellen. Maar er is Le Grand Cerf, waar Stéphane Pruvot aan het fornuis staat. Hij werkte bij vele groten van Frankrijk, het langst bij Michel Lorain van La Côte St Jacques. Hij bereidt meesterlijke ganzenlever en verraste ons met een intense roomsoep van eekhoorntjesbrood, gebraiseerde rundskaak met bier en als afsluiter een fenomenale ijsroom van bier, op mousse van speculaas met een saus van cichorei. Er zijn menu's van 22 euro (lunch, in de week) tot 45 euro.

Le Grand Cerf, 34, avenue Ferber, 62250 Marquise. Tel 0033-321/87.55.05.

Genietersclub: De beste restaurants en handelaars van de streek hebben zich verenigd in de club Côte d'Opale Gourmande, een gemeenschappelijk initiatief van de dienst voor toerisme en de kamer van koophandel. Info: www.cotedopalegourmande.com.

SPECIALITEITEN

Coquille Saint-Jacques. Het seizoen loopt van 10 oktober tot eind februari. Het gebied waar de coquilles gevonden worden loopt van Morlaix (Bretagne) tot Boulogne. Ten noorden van Cap Gris Nez zijn er geen meer te vinden. Om te mogen worden verkocht moeten de schelpen minstens 10 cm diameter hebben. De kleinere worden teruggegooid en kunnen nog wat groeien. Pétoncles zijn een kleinere variëteit, het zijn geen baby-Saint-Jacques. Eenmaal gevangen blijven de coquilles vier à vijf dagen leven.

Haring. Nee, de Hollanders hebben geen patent op haring. Het zijn trekvissen en ze zakken af van de Shetlands naar het zuiden. Tussen begin november en Sinterklaas komen de haringen voorbij de Noord-Franse kust gezwommen. Vissersboten kunnen tot 50 ton per nacht aanvoeren. De meeste haringen gaan naar de rokerijen. Ze zitten nu vol kuit, die apart wordt gerookt en verpakt. De artisanaal gerookte haring (op eikenhoutspaanders) van J.C. David komt onder meer terecht op de tafels van Parijse brasserieën als Lipp, Flo en La Coupole. Vanaf januari ook bij Rob in Brussel te verkrijgen.

Aardappel. De ratte du Touquet is een oude Franse variëteit, die lange tijd alleen door amateurtuiniers werd aangeplant, omdat ze nogal moeilijk te kweken is en een laag rendement heeft. Sinds 1986 wordt ze op grote schaal gekweekt en is het merk gedeponeerd. Ook bij ons in de supermarkt verkrijgbaar.

Hoenders. Het volaille de Licques mag een label rouge dragen. Elk jaar worden 20.000 kalkoenen naar de slachterijen van Licques en BelleBrune gevoerd om hun droeve lot te ondergaan. Ook 80.000 parelhoenders, 20.000 kapoenen, 2.000 ganzen en 4.000 poulardes worden er jaarlijks op traditionele wijze gekweekt. Net voor Kerstmis, dit jaar op 14 en 15 december, wordt in Licques het Fête de la Dinde gevierd.

LEKKER & TE BEZOEKEN

Kaashandel Philippe Olivier, 43 rue Thiers, Boulogne-sur-Mer. Olivier is een discipel van de bekendste maître fromager van Frankrijk, Androuet. Een uitzonderlijk gamma van kazen uit Noord-Frankrijk zoals Boulette de Cambrai, Bergues de Tradition, Butte des Dunes, Cremet du Cap Blanc nez, Maroilles AOC, Pavé de Roubaix en Vieux gris de Lille. Hij heeft ook een filiaal in Rijsel. La Cave de Anne-Sophie Heno, 8 place du Général de Gaulle, Montreuil-sur-Mer. Heno is gediplomeerd sommelier en biedt een uitstekend gamma Franse wijnen, champagne en gedistilleerd.

Distillerie Persyn in Houlle is bekend voor zijn jenever. Rondleidingen zijn mogelijk, 4,57 euro voor individuen, 3,81 euro in groep. Inlichtingen: 0033-321/93.01.71.

Vis en schelpdieren: op de quai Gambetta in Boulogne wordt de dagelijkse kleine vangst recht van het schip verkocht. In het vissersdorp Etaples, vlak bij Le Touquet, staan ook stalletjes op de kade. Overdekt zijn er twee grote vishallen, een ervan is eigendom van de coöperatie van de vissers van Etaples. Mooi aanbod van jakobsschelpen, garnalen, krabben en vis.

Zalmen uit Schotland en garnalen uit Zeeland worden verwerkt, verpakt en verzonden in Boulogne De Hollanders hebben geen patent op haring. Tussen begin november en Sinterklaas zwemmen de vissen voorbij de Noord-Franse kust

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234