Vrijdag 01/07/2022

Vis

Mark Kurlansky schreef met deze 'biografie van een vis die de wereld veranderde' vanuit een originele invalshoek de geschiedenis van de kabeljauw. Hij heeft het over het vangen (door vikingen, door Basken in de Middeleeuwen, door iedereen op den duur), en over het conserveren en bereiden van de inmiddels bedreigde diersoort.

Mark Kurlansky

De kabeljauw

De Arbeiderspers, Amsterdam (1997), 291 p., van 18,50 naar 7,50 euro bij De Slegte.

Mens

Biologisch is de mens een dier; in filosofisch, cultureel, juridisch en nog heel wat andere opzichten niet. Diamond belicht de evolutie van dit dierachtige wezen. Hoe het met zijn specialiteiten - taal, religie, wetenschap - de wereld veroverde maar ook het vermogen ontwikkelde om al zijn verworvenheden naar de haaien te helpen. Maar de hoogleraar blijft optimistisch!

Jared Diamond

De derde chimpansee

Het Spectrum, Utrecht (2001), 440 p., van 24,50 naar 7,50 euro bij De Slegte.

Creativiteit

Jung ging een stap verder dan Freud in het psychoanalytisch doorgronden van 's mens beweegredenen door niet álles vanuit de seksualiteit te verklaren. In deze bundel met essays uit vooral de jaren twintig en dertig gaat hij op zoek naar de wortels van de creativiteit. Jung schrijft over, onder meer, Paracelsus, Nietzsche, Freud, Joyce en Picasso. Beide laatstgenoemden noemt hij 'broers' omdat ze volgens hem allebei op een vergelijkbare manier schoonheid genereerden: de overgeleverde wereld in stukken slaan en dan de scherven laten schitteren.

Carl Gustav Jung

De scheppende mens

Lemniscaat, Rotterdam (2de, herziene uitgave 2000), 214 p., van 17,90 naar 9,95 euro bij Paard van Troje, Ladeuzeplein, Leuven.

Eigen volk

Onder een provocerende titel is dit de bundeling van een artikelenreeks die in Weekend Knack verscheen: honderd door diverse auteurs en fotografen geschreven en gemaakte portretten van mensen die in Vlaanderen wonen, werken, er zijn blijven hangen, maar die allen dit gemeen hebben: dat ze min of meer bekend én van vreemde afkomst zijn.

Eigen volk

Roularta, Roeselare (2001), 255 p., van 30 naar 9 euro bij Boekenmarkt de Markies, Hoogstraat 62, Antwerpen.

Pascal Cornet

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234