Vaccinatiestrategie
‘Vlaams Agentschap is te voorzichtig’: Vaccinatiecentrum UZ Gent is klaar, maar grotendeels werkloos
120. Zoveel coronavaccins mag het UZ Gent deze week toedienen, in hun eigen vaccinatiecentrum waar tot 1.000 mensen per dag ingeënt kunnen worden. ‘De leveringen schieten tekort, maar het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid is ook te voorzichtig’, vindt woordvoerder Karlien Wouters.
Het vaccinatiecentrum van het UZ is opgebouwd in de sporthal van het revalidatiecentrum. 10 vaccinatielijnen zijn er, waardoor er tot 1.000 mensen per dag kunnen worden ingeënt. “Of zelfs nog meer, want we rekenen 5 minuten per patiënt, maar eigenlijk duurt het niet eens zo lang”, aldus Wouters. De uitverkorenen komen op afspraak, krijgen nog een korte intake met een vragenlijst, bijvoorbeeld om te weten of ze geen koorts hebben of niet zwanger zijn, schuiven dan door naar een wachthokje, waar een dokter hen ophaalt. De prik zelf duurt slechts enkele seconden, waarna ze nog een kwartier ter observatie in een wachtzaal moeten blijven.
“Deze week mogen we slechts 120 vaccins gebruiken”, zegt Wouters. “Daarvoor zijn er 2 lijnen open, en die zitten dan nog grotendeels werkloos te wachten. Dat is jammer, maar het kan niet anders. Enerzijds schieten de leveringen van de vaccins tekort, anderzijds is het Agentschap Zorg & Gezondheid ook te voorzichtig. Onze vriezers zitten vol vaccins, wij zien hoeveel er zijn. Heel wat van die flacons zijn ‘onbestemd’, en kunnen dus eigenlijk gebruikt worden. Die van de Woonzorgcentra liggen apart. En 120 op een week is echt niks, als je weet dat we hier 6.300 medewerkers hebben.”
Het UZ diende al een duizendtal vaccins toe aan personeelsleden. “Momenteel kiezen we voor de mensen die in contact komen met patiënten, waarbij de oudsten eerst aan bod komen.” Onder meer dokter Bert Maartens (26) kreeg een prik. Hij staat op de dienst inwendige geneeskunde, en komt dus met coronapatiënten in contact. Hij behoort dus tot de ‘frontline-groep’, die eerst gevaccineerd wordt.