Zondag 25/09/2022

Vlaams gezin kan 238 euro per jaar besparen op energiefactuur

Toch valt er heel wat te besparen: gemiddeld zowat 238 euro per jaar voor een doorsneegezin, voor elektriciteit en aardgas samen.

De Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) bevroeg 1.000 gezinnen en zowat 1.000 bedrijven.

De energiefactuur is dan wel een onbekende, toch voelt zes op de tien gezinnen zich voldoende geïnformeerd over de vrijmaking van de energiemarkt: iets minder dan in 2009 (62 procent), maar wel 10 procent meer dan in 2008. Net 55 procent van de gezinnen staat positief tegenover de vrijmaking, tegenover 51 procent in 2009. Zo’n 35 procent ziet geen positief effect.

Een actieve houding op de energiemarkt loont dus. Op 1 juli kon een gezin met een doorsneeverbruik gemiddeld 238 euro per jaar besparen door een contract te sluiten met de goedkoopste leverancier: 69 euro besparing op elektriciteit en net geen 169 euro op aardgas. Maximaal (het verschil tussen de hoogste en de laagste prijs) is een besparing van 641 euro mogelijk. De gemiddelde jaarlijkse factuur voor gas en elektriciteit voor een gezin bedraagt zo’n 1.900 euro.

Tussen januari en september veranderden al zo’n 125.000 mensen van elektriciteitsleverancier, en 75.000 van aardgasleverancier.

Ook pleitte de VREG ervoor de Vlaming meer te mobiliseren over de energiekost. “Praktisch niemand weet hoeveel hij betaalt en wat het verbruik is. Daarom zijn er prikkels nodig. Hier ligt de link met de slimme meters van de toekomst”, zei André Pictoel, gedelegeerd bestuurder van de VREG.

Meer dan de helft van de gezinnen wist niet dat de elektriciteitsprijzen in het afgelopen jaar gestegen waren: 20 procent dacht aan een daling, 23 procent aan een status quo en 13 procent wist het niet. Slechts een vijfde van de gezinnen weet hoe hoog het verbruik is.

Slimme meters

Die gebrekkige kennis staat een actieve energiemarkt in de weg, waar bedrijven en gezinnen leveranciers vergelijken en tarieven uitkiezen: voor 73 procent van de gezinnen is de leverancier nog altijd de eerste. Maar dat het merendeel de leverancier trouw blijft, is ook logisch: 83 procent van de gezinnen is over het algemeen tevreden, slechts 10 procent zal zeker of waarschijnlijk overstappen. Het aantal overstappen zit wel in stijgende lijn.

Slechts 36 procent weet wat een slimme meter is: een meter die in real time het verbruik meet en interactieve toepassingen mogelijk maakt. Na verduidelijking vindt 63 procent van de gezinnen dat zo’n meter kan helpen het verbruik beter te beheren. Privacy kan een heikel punt zijn, maar: “Tot onze verrassing heeft 83 procent van de gezinnen er geen probleem mee dat het energiebedrijf via de slimme meter altijd op de hoogte is van het verbruik”, zegt VREG-directeur marktwerking Dirk Van Evercooren.

Ten slotte toont het onderzoek aan dat verschillende leveranciers voor gas en elektriciteit voordelig kunnen zijn. Gezinnen kunnen per jaar gemiddeld 138,5 euro besparen door voor beide energietypes prijsbewust te kiezen en zich niet enkel door de elektriciteitsprijs te laten leiden. 93 procent van de gezinnen die aardgas gebruiken, heeft dezelfde leverancier voor gas en elektriciteit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234