Dinsdag 09/08/2022

vlaams succesduo arsenal nodigt halve wereld uit op nieuwe cd 'outsides'

'We zijn nooit 'into' wereldmuziek geweest, dat interesseerde ons niet, evenmin als caipirinha drinken op het Braziliaanse strand. Maar als je er bent, is het wel het einde'

'Iedereen mag bij ons komen slapen'

De twee kerels van de Vlaamse groep Arsenal zijn muzikale illusionisten die je alles kunnen laten geloven. Net als je denkt naar Braziliaanse pop te luisteren, blijkt het een Chinees te zijn die in zijn moedertaal zingt. Het is maar een van de vele frisse staaltjes van de magie die het duo Hendrik Willemyns en John Roan op zijn nieuwe cd Outsides uitstraalt. 'We wilden een veel rijker verhaal dan louter het onze', vertelt John Roan.

Gent

Van onze medewerker

Koen De Meester

Er komt duidelijk een vervolg op het succesverhaal dat begon met de cd Oyebo Soul, waarbij dance en wereldmuziek tot een sprankelend geheel werden gekneed en die Arsenal triomfantelijke concerten op Werchter en Pukkelpop bezorgde. Sindsdien brandt de groepsnaam op ieders lippen, al is Willemyns zelf de eerste om het één en ander te relativeren. "We hebben heel veel goede reacties gekregen en van onze cd zijn er tienduizend verkocht. Dat is net oké. Als iedereen het goed vindt, wordt de muziek je letterlijk door de strot geramd. En dat keert zich tegen je. Op onze eerste cd stonden nummers die ze ook bij Donna hadden kunnen draaien. Dat is deze keer niet het geval. De cd zal wel aan de grote massa voorbijgaan. Geen probleem, voor ons hoeft Arsenal niet mega te worden."

De plaat begint weer met een Braziliaans sfeertje. Doelbewust?

Willemyns: "We herinneren aan de vorige plaat en nemen de luisteraar mee naar een totaal andere wereld. Outsides is namelijk een popplaat pur sang, al hebben we geprobeerd de boel zo gevarieerd mogelijk te houden. Dat gaat van pure dancepop tot de ronduit duistere samenwerking met Gabriel Rios."

Was dat de opdracht: in al die veelzijdigheid toch naar een rode draad zoeken, zodat de uitkomst een coherent geheel zou vormen?

Willemyns: "Het gevaar is dat je te veel stijlen hebt. Outsides mocht niet als een duiventil klinken, een groot aantal Britse bands heeft dat wel. Block 16 bijvoorbeeld is in die val getrapt. Elk nummer van hun cd is goed, maar je hebt geen verhaal en geen lijn. We probeerden een complete plaat te maken en dat duivenkotgevoel te vermijden, al past dat in feite goed bij Vlaanderen, het thuisland van de Blauwe Geschelpte. (lacht) Ik heb ontdekt dat je het probleem oplost door de nummers in de juiste volgorde te plaatsen, zodat de plaat een trip wordt. Met dat op het oog hebben we ook songs geschreven. Om een logische brug te bouwen van de ene sfeer naar de andere."

Dat geldt ook voor de dvd die bij de cd zit. Daar gaan jullie op zoek naar de roots van de gastzangers op deze plaat.

Willemyns: "Ja. Het idee voor die dvd is ontstaan toen Mario Vitallino dos Santos, een van onze zangers, ons vertelde over de 'Arsenal-brug' in zijn geboortedorp. Door een verstopte riool is er veel grond weggespoeld en een diepe kloof ontstaan in zijn thuiswijk. Zijn moeder kon daardoor niet meer naar de andere kant van de wijk. Er werd niets aan gedaan. Mario heeft geld dat hij bij Arsenal verdiende aan zijn broer opgestuurd om die brug aan te leggen. We konden ons daar niets bij voorstellen. Mario vond dat we in Brazilië langs moesten gaan om alles zelf te gaan bekijken. Toen dachten we dat de mensen die onze muziek graag horen dat misschien ook wilden zien. Vandaar die dvd.

"Drie maanden later zit je tot over je oren in het werk en vraag je je af waarom je er ooit aan begonnen bent. We hebben het onszelf aangedaan, maar het was wel een onvergetelijke ervaring."

Jullie hebben de dvd dus zelf gefilmd?

Willemyns: "Ik moet eerlijk bekennen dat ik in Brazilië voor de eerste keer een camera hanteerde. Ik ben monteur en vanuit dat standpunt heb ik het hele zaakje gefilmd. Ik gooide zeventien tapes vol en in de montagekamer heb ik alles zwaar gecorrigeerd. Zo merkte ik hoe belangrijk mijn job in het hele filmproces is. We hebben wat steken laten vallen, maar tenminste alles zelf gedaan. Zelfs de ondertiteling was ons werk. En ondertussen waren we de plaat aan het mixen, masteren en moesten we werken...

"Toen alles klaar was, ben ik op slag ziek geworden. Ik kreeg hoge koorts, een keelontsteking, een oorontsteking. Al die microben lagen op de loer. Zelfs nu brandt mijn energie op een laag pitje. Maar ik ben ervan overtuigd dat niemand met deze plaat een kat in een zak koopt, zeker niet met de dvd erbij."

Vraagt zo'n dubbele onderneming niet veel voorbereiding?

Willemyns: "We zijn dan ook al vroeg met deze plaat begonnen, vooral met het contacteren van een aantal stemmen. Zo heb ik onder meer geprobeerd HR, de zanger van Bad Brains, te bereiken en Frankie Stubbs van de legendarische punkband Leatherface. Geen van beiden doet mee, misschien de volgende keer?"

Aaron Perrino, de ex-zanger van The Sheila Divine, is er wel bij.

Willemyns: "Ik ben een hele grote fan van die groep. Perrino heeft een week bij me thuis gelogeerd in Antwerpen. Toen ik hem op de luchthaven ging afhalen, was ik bloednerveus. Achteraf bekende hij hetzelfde, want hij had geen flauw idee wie ik was. We hadden gewoon met elkaar gemaild en hij is naar hier afgereisd. Hij heeft me gezegd: voor hetzelfde geld was je een enorme lul! Maar het klikte en we hebben ons heel goed georganiseerd.

"Zijn stem klinkt op Outsides heser dan gewoonlijk. Dat komt door de jetlag en het gebrek aan zuurstof in een vliegtuig. Dat is echt iets waar ze op besparen! De mensen in economy class krijgen minder zuurstof omdat die zo duur is. Vandaar ook dat een koffie op het vliegtuig zo slecht smaakt."

Later hebben jullie hem bezocht in de VS. Was het de moeite?

Willemyns: "De beelden op de dvd geven zijn song 'Northern Soul' een extra dimensie. Ik geef toe: we hebben dat wat gepusht. Aaron zou ons meenemen naar zijn favoriete restaurants in Boston, maar in mijn geest klikte het niet met de desolate sfeer van 'Northern Soul'. Hij had echter ook verteld dat hij in Buffalo opgroeide en hoe deprimerend dat was. Toen we daar arriveerden, klopte het plaatje."

Buffalo lijkt op een industrieel kerkhof. Is het zo erg?

Willemyns: "Tja, er was bijzonder weinig volk op straat. Bij onze aankomst in het centrum zagen we geen kat. We zijn toen een restaurant binnengelopen en daar bekeken ze ons met een blik van 'wat doen jullie hier?' Er waren ook mensen die vroegen waar we vandaan kwamen. Toen we Europa antwoordden, was de reactie steevast: 'En je komt naar Buffalo? Zijn jullie getikt?' Maar Niagara Falls lag vlakbij en de mensen waren heel vriendelijk. Terwijl Bostonians dat heel wat minder zijn. We hebben in Boston Perrino's huidige band Dear Leader gefilmd. Het is een leuke verrassing op de dvd."

Gastzangers uit Amerika, Italië, Brazilië, Puerto Rico, China... Kan het nog exotischer?

Ruan: "Na de vorige plaat dacht iedereen dat we brazilofielen waren, maar alles wat vreemd is, trekt ons aan."

Hendrik: "We zijn nooit into wereldmuziek geweest, dat interesseerde ons niet, evenmin als caipirinha drinken op het strand. Toen we daar zaten, was het natuurlijk wel leuk. Chi Chang zingt 'Chang', hij is een echte Chinese popzanger. In de Koreaanse film Cyclo hoorde ik een vrouw zingen en toen ging ik op zoek naar zo'n stem. Via Kobe Proesmans zijn we Chi op het spoor gekomen. Hij woont in Leuven en is hier blijven hangen na zijn studies. En dan was er nog de uitdaging om voorbij het karaokegevoel te geraken. Je kent het: iedereen zegt dat het leuk is, maar niemand vindt het goed. Daarom hebben we er een rocktrack van gemaakt, eentje met ballen."

John kan zelf ook een aardig stukje zingen. Misplaatste bescheidenheid?

Ruan: "Absoluut niet. De opzet is met een veel rijker verhaal aan te komen dan louter het onze."

Willemyns: "Ik denk ook dat we vooral muziekmakers zijn. We zijn heel kritisch op teksten en analyseren ze kapot. Daarom vragen we het liever aan anderen. Misschien maken we in de toekomst een plaat waarop John alles zingt. Misschien bevat onze volgende cd louter techno? We sluiten nooit iets uit."

En nu gaan jullie weer optreden. Kijk je ernaar uit?

Willemyns: "Natuurlijk, als ik denk aan Werchter en Pukkelpop. Bij de vorige optredens was er altijd een feestsfeer. Je moest ook geen intellectueel zijn om mee te doen, de muziek was gewoon toegankelijk. Deze keer zal het handig zijn om de nummers te kennen. We zorgen er echter voor dat de toeschouwers zich niet snel zullen vervelen. Live zullen onder meer Balo, Chi Chang en Gabriel Rios meedoen. Je krijgt een heel gevarieerde show en de tijd om te dansen, te luisteren, een pint te pakken, een lief te zoeken... We hebben aan alles gedacht, nadien mag je zelfs bij ons komen slapen."

Outsides van Arsenal verschijnt op 2 mei. De groep treedt op diverse plaatsen in België op. Info: www.arsenal-music.com.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234