Woensdag 05/10/2022

Vlaamse Dierenartsenvereniging vraagt maatregelen om overaanbod in te perken

Tom Deleu (VDV): 'Dierenartsen die toch aan een baan geraken, belanden in de grijze zone van schijnzelfstandigheid en verdienen veel te weinig'

Dierenartsen beconcurreren elkaar dood

Er woedt een hevige concurrentiestrijd onder dierenartsen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van kleine huisdieren. Oorzaak is een overaanbod in de sector, dat aangezwengeld wordt door programma's als Dieren in nesten.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

Dierenarts is de laatste jaren een enorm populair beroep geworden. Dat blijkt uit diverse cijfers. Zo is het aantal nieuwe inschrijvingen bij de Nederlandstalige Gewestelijke Raad van de Orde der Dierenartsen meer dan verdubbeld: van 61 in 1995 naar 133 in 2004. Voor elke dierenarts die in België met pensioen gaat, studeren er bovendien 13,7 nieuwe af. Vlaanderen telt op 10 miljoen inwoners 5.500 dierenartsen. Nederland op bijna 17 miljoen 4.500.

Van die dierenartsen zijn er steeds meer vrouw. Zij worden aangetrokken door televisieprogramma's als Dieren in nesten en Vinger aan de poot. Maar die hangen volgens Peter Bols van het departement diergeneeskundige wetenschappen van de Universiteit Antwerpen (UA) een verkeerd, want te romantisch, beeld op. "We krijgen steeds meer mensen die als dierenarts in een dierentuin willen werken. Maar we hebben in België maar één dierentuin en daar werkt maar één dierenarts. Die moet eerst het loodje leggen wil er een plaats vrijkomen."

De gevolgen in de praktijk laten zich duidelijk voelen: veel afgestudeerden vinden moeilijk werk. "Zij die wel aan een baan geraken, belanden in een grijze zone van schijnzelfstandigheid en worden onderbetaald", zegt Tom Deleu (28), jongerenvoorzitter van de Vlaamse Dierenartsenvereniging (VDV). "Dierenartsen jonger dan 35 jaar verdienen per jaar gemiddeld rond de 20.000 euro. Dat is veel te weinig."

De situatie werkt bovendien een hevige concurrentiestrijd in de hand. Deleu, die een praktijk heeft in Kalmthout, ondervindt dat aan den lijve. "Je voelt telkens wanneer er een nieuwe collega in je buurt begint. Er zitten dan minder mensen in de wachtkamer. Een collega werkt bovendien sterk onder de prijs. Het gebeurt regelmatig dat ik klanten aan hem kwijtraak en dat ze later dan weer terugkomen."

Diereneigenaren proberen ook op een andere manier van de concurrentie te profiteren. Ze bellen eerst diverse dierenartsen op om te horen hoeveel de behandeling van hun huisdier zal kosten, om zo de laagste prijs te bedingen. Deleu: "Ik krijg veel zulke telefoontjes, maar vervolgens zie je ze niet in je praktijk."

Om het overaanbod in te perken, moeten er volgens de VDV maatregelen genomen worden. De vereniging stelt een toelatingsexamen voor voor de opleiding diergeneeskunde. Maar een numerus fixus of clausus is ook een mogelijkheid. Daarnaast houdt de VDV ontradingsacties bij de universiteiten tijdens open dagen. "Zolang de faculteiten het niet doen, doen wij het."

Aan de universiteiten zegt men al aan ontrading te doen. "Wij zeggen: hou er rekening mee dat het beroep breder is dan kleine huisdieren. Voor runderen en varkens studeren veel minder dierenartsen af en voor onderzoek raken de vacatures niet ingevuld", zegt Piet Deprez van de faculteit diergeneeskunde van de UGent.

Ook aan de UA wordt aankomende studenten verteld hoe de situatie op de arbeidsmarkt is. "Als een jongere zegt dat hij twijfelt tussen politieke en sociale wetenschappen en diergeneeskunde zeg ik: 'Studeer maar pol en soc'", zegt Bols. "Maar iemand die zijn hele leven al dierenarts wil worden, maar twijfelt of hij het aankan, wil ik de kans niet ontnemen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234