Maandag 03/10/2022

Vlaamse hartcentra vrezen wildgroei

Brussel l Vlaams minister van Volksgezondheid Inge Vervotte (CD&V) moet binnenkort beslissen of er plaats is voor nieuwe hartcentra in Vlaanderen. De twaalf bestaande hartcentra waarschuwen voor de kwalijke gevolgen van een wildgroei: minder kwaliteit tegen een duurdere prijs.

DOOR JEROEN VERELST

Vervottes federale college Rudy Demotte (PS) zette de deur op een kier voor een uitbreiding van het aantal hartcentra. In Wallonië concurreren de hartcentra elkaar vooral in Waals-Brabant kapot, terwijl andere regio's al jaren blinde vlekken zijn. Om daar een mouw aan te passen, paste Demotte de normering voor de hartcentra aan en creëerde hij in een tweede Koninklijk Besluit de mogelijkheid om nieuwe centra te erkennen.

Een aantal Vlaamse ziekenhuizen zien hun kans nu schoon om van het op Waalse leest geschoeide KB te profiteren. Door samenwerkingspacten te sluiten, kunnen ze meedingen naar een erkenning. Een hartcentrum - waar zowel de diagnose, de behandeling van hartziekten als hartoperaties gebeurt - levert het ziekenhuis immers flink wat extra prestige én overheidssubsidies op. De politieke lobbymachine werd op gang getrokken, de druk op Vervotte werd opgevoerd. Elk kandidaat-ziekenhuis vond wel een parlementslid bereid om te ijveren voor een hartcentrum in de eigen achtertuin.

Maar volgens de twaalf bestaande hartcentra en de Belgische Vereniging voor Cardiologie is Vlaanderen nu al rijkelijk bedeeld. Enkel in de Kempen en in West-Vlaanderen is eventueel nog nood aan een hartcentrum.

"Een wildgroei aan nieuwe hartcentra zou een nefast effect hebben op de kwaliteit van de medische zorgen", vreest dokter Frank Van den Branden, diensthoofd cardiologie van het Antwerpse Middelheimziekenhuis en voorzitter van de vereniging van interventiecardiologen. "Cardiologen en hartchirurgen zijn niet zo dik gezaaid. Het wordt voor die nieuwe hartcentra bijzonder moeilijk om gekwalificeerd personeel te vinden. Ze missen de ervaring en expertise die de twaalf hartcentra door de jaren heen zorgvuldig hebben opgebouwd."

Bovendien moet een hartcentrum 250 operaties per jaar uitvoeren als het een erkenning in de wacht wil slepen. Volgens de cardiologen en hartchirurgen van de bestaande centra kan die norm leiden tot overbodige en dure operaties. Patiënten die nog op een andere manier geholpen kunnen worden, zouden aangespoord worden om zich te laten opereren. Enkel en alleen om aan de norm van 250 chirurgische ingrepen te voldoen.

Een recente studie in het Amerikaanse vakblad Circulation toonde pas nog zwart op wit aan dat de grotere centra, die kunnen bogen op jaren expertise, veiliger zijn. In de kleinere hartcentra in de Verenigde Staten maken patiënten dubbel zoveel kans om te overlijden als ze een hartklepoperatie ondergaan. "Hartcentra die minstens 140 klepoperaties per jaar doen, hebben 50 procent minder sterfgevallen dan de andere", bevestigt professor Chris Vrints, hoofd cardiologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en voorzitter van de Belgische Vereniging voor Cardiologie.

Daar komt ook nog eens het financiële aspect bij. "De ziekenhuizen die hun zinnen op een nieuw hartcentrum hebben gezet, overschatten de subsidies", meent Van den Branden. "Het is heel moeilijk om break-even te draaien, zeker als startend centrum. Personeel, nieuwe apparatuur... Daar hangt een fors prijskaartje aan vast, waar de patiënt voor riskeert op te draaien."

Vervotte neemt haar beslissing waarschijnlijk volgende maand. De verwachting is dat ze maximaal een paar nieuwe hartcentra zal toelaten.

interventiecardiologen:

Nieuwe centra zouden nefast effect hebben op kwaliteit medische zorgen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234