Zaterdag 01/10/2022

Pukkelpop

Vlaamse vlaggen op Pukkelpop: ‘Ofwel moeten ze alle vlaggen verbieden, of geen enkele’

Vlaamse vlaggen op Pukkelpop. Beeld Francis Vanhee
Vlaamse vlaggen op Pukkelpop.Beeld Francis Vanhee

De organisatie van Pukkelpop nam gisteren ongeveer twintig vlaggen met de Vlaamse leeuw in beslag op het festivalterrein, maar biedt daarvoor intussen via Facebook excuses aan. ‘Na grondig overleg met burgemeester Steven Vandeput wenst de organisatie zich te verontschuldigen voor de misverstanden die zouden kunnen zijn ontstaan na het verwijderen van vlaggen op de camping van Pukkelpop’, klinkt het.

ttr en EM

Eerder was de reactie van het festival minder mild. “De zogenoemde collaboratievlag hoort hier niet thuis”, klonk het in een verklaring. Maar daarmee ging de jongerenafdeling van Vlaams Belang niet akkoord. Aan de ingang van het festival deelden jongeren van de partij deze namiddag vlaggen uit.

“Deze middag deelden we op een half uurtje meer dan 500 leeuwenvlaggen uit aan de ingang van Pukkelpop”, zo staat op de Facebookpagina van de jongerenafdeling van Vlaams Belang te lezen. De actie komt er nadat de organisatie van Pukkelpop gisteren ongeveer twintig leeuwenvlaggen in beslag nam. Gisterenavond ontstond al ongenoegen over het beleid. Toen protesteerde een klein groepje actievoerders met leeuwenvlaggen voor de camping.

“Drugs mogen wel, daar treden ze niet tegen op. Maar vlaggen worden verboden. Dat klopt niet”, aldus Jonas (18). Beeld Francis Vanhee
“Drugs mogen wel, daar treden ze niet tegen op. Maar vlaggen worden verboden. Dat klopt niet”, aldus Jonas (18).Beeld Francis Vanhee

‘Ofwel moeten ze àlle vlaggen verbieden, of geen enkele’

Op de festivalweide zijn de reacties van jongeren wisselend. Al begrijpen vrienden Jonas, Pieter en Max weinig van de keuze van Pukkelpop om vlaggen te weren. “Drugs mogen wel, daar treden ze niet tegen op. Maar vlaggen worden verboden. Dat klopt niet,” zegt Jonas (18). Rond zijn nek heeft hij een Vlaamse leeuw geknoopt. Eén met een zwarte tong en zwarte klauwen.

Dat er verschillende Vlaamse vlaggen bestaan, ontdekten Jonas, Pieter en Max gisteren pas na de commotie rond de inbeslagname van enkele ‘zwarte’ vlaggen. “Ofwel moeten ze àlle vlaggen verbieden, of geen enkele,” zegt Pieter. “Het is allemaal nogal vergezocht, vind ik. Nu beginnen ze over collaboratie en de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft er toch niks mee te maken,” vindt Pieter. Op zijn hoofd draagt hij een pet met de trumpiaanse leuze “Make Vlaenderen great again”.

Volgens een eerste uitleg dient de vlag enkel om hun tent makkelijk terug te vinden. Na enig aandringen geven de jongens toe: ze vinden het belangrijk om hun politieke voorkeur toonbaar te maken. Omdat ze het idee hebben dat hun mening hier niet welkom is. “Pukkelpop kan niet beweren dat ze politiek neutraal is. Waarom mag Anuna De Wever op het podium? Er wordt een bepaalde mening aan het publiek opgedrongen. Dit is een muziekfestival, er moet plaats zijn voor alle verschillende ideeën.”

Max (niet op de foto, nvdr) is de enige van de drie die afgelopen mei voor het eerst heeft mogen stemmen. “Voor het Vlaams Belang, ja. Niet omdat ik racistisch ben, maar immigratie vind ik een probleem. Dat kost ons handenvol geld.” Geen van hen kreeg deze politieke overtuiging mee van thuis. “Ik heb een Vlaamse vlag in mijn kamer, en mijn ouders vonden dat eerst raar. ‘Je bent toch geen racist?’ zeiden ze. Maar dat heeft toch niks met elkaar te maken?” Pieter: “Racisme en nationalisme is niet hetzelfde, dat begrijpen mensen niet.” Hoe meer tegenkanting ze krijgen, hoe meer de drie vrienden zich gesterkt voelen om hun mening uit te dragen. Dat die pet en vlag als een provocatie kunnen worden gezien, vinden ze onterecht. Ze willen gewoon dansen en optredens zien. Hun muzikale smaak is kleurrijker dan hun politieke voorkeur. Op het verlanglijstje: Amélie Lens, de Jeugd van Tegenwoordig, Martin Solveig, Joost. En Stormzy, de Britse rapper met Ghanese roots, “die vonden we wel echt heel goed”. (EM)

“Ofwel moeten ze àlle vlaggen verbieden, of geen enkele,”, zegt Pieter (17). Beeld Francis Vanhee
“Ofwel moeten ze àlle vlaggen verbieden, of geen enkele,”, zegt Pieter (17).Beeld Francis Vanhee

‘Linkse traantjes’

Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom van Grieken gaf kritiek op de beslissing van de organisatie. “Omdat Anuna De Wever werd uitgejouwd, haalt Pukkelpop van sp.a’er Chorki Mahassine alle Vlaamse leeuwenvlaggen weg. Wat een zwaktebod. Linkse traantjes op Pukkelpop”, aldus Van Grieken op Twitter. “Er wordt hier geen enkele Vlaamse vlag verwijderd. Maar de zwarte, zogenaamde collaboratievlag hoort hier inderdaad niet thuis”, verduidelijkte Pukkelpop op Twitter.

Pukkelpop 2019. Beeld Francis Vanhee
Pukkelpop 2019.Beeld Francis Vanhee

Anuna De Wever kreeg gisteren boegeroep te verwerken toen ze op een podium van Pukkelpop klom om het publiek warm te maken voor ‘Clap for Climate’, een actie om de aandacht te vestigen op het klimaat. Later werden haar vriendinnen naar eigen zeggen lastiggevallen op de camping door een groepje jongens met Vlaamse leeuwenvlaggen.

De organisatie van Pukkelpop heeft een intern onderzoek geopend naar de incidenten op de camping, maar Anuna heeft vooralsnog geen klacht ingediend.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234