Dinsdag 16/08/2022

Vlaanderen maakt werk van groene economie via C2C

Steeds meer Vlaamse bedrijven hebben belangstelling voor het duurzame businessmodel Cradle to Cradle. Op een bijeenkomst in Mechelen presenteerden koploperbedrijven vernieuwende projecten die de Vlaamse economie moeten vergroenen.

Een honderdtal vertegenwoordigers van bedrijven, wetenschappelijke instellingen en overheden luisterde in Mechelen naar dertig projectvoorstellen die Vlaamse bedrijven hebben ingediend om hun productie radicaal te vergroenen. Het eco-innovatieproject is een initiatief van de Vlaamse overheid, die met haar Milieu- en energietechnologie Innovatie Platform (MIP) middelen vrijmaakt om vernieuwende projecten te ondersteunen. Het MIP heeft inmiddels aansluiting gevonden bij de internationale trend om het nieuwe businessmodel Cradle to Cradle te stimuleren. Cradle to Cradle (C2C) is niet enkel een nieuwe filosofie, het is ook een nieuw businessmodel om een duurzame, afvalloze economie te ontwikkelen én een strategie om tot productinnovatie te komen. Het idee werd gelanceerd door de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough. Letterlijk betekent Cradle to Cradle ‘van wieg tot wieg’. De levenscyclus van de meeste producten gaat helaas ‘van wieg tot graf’; van de producent naar het stort, zeg maar. In Vlaanderen zijn er al enkele bedrijven die het C2C-principe hebben omarmd, maar heel wat andere (onder meer in de tekstielsector en de meubelindustrie) hebben interesse. Tijdens de Mechelse themadag werd aangekondigd dat de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) een studie uitvoert naar de impact van C2C in Vlaanderen. Het VITO wil weten welke bedrijven en sectoren koplopers zijn in C2C-vernieuwing in Vlaanderen en in welke sectoren er nog potentieel zit. Op die manier wil de overheid ook kunnen bepalen welke sectoren innovatiesteun kunnen gebruiken. Neem nu koffieproducent Miko, die ook kunststofverpakkingen maakt. Die verpakkingen kunnen ze niet echt recycleren, want de inkt erop komt tijdens de recyclage immers in de kunststof terecht. Miko heeft daarom nu een voorstel ingediend om de inkt van zijn verpakkingen te kunnen scheiden van de kunststof, zodat er gerecycleerd kan worden. Antwerpen wil in de toekomst dan weer een reeks ambitieuze projecten op het getouw zetten, zoals algen kweken op de stortplaats Hooge Maey. Algen zijn erg geschikt om biobrandstoffen of bioplastics van te maken, maar ze kunnen ook gebruikt worden als voeder in de viskweek of veeteelt. Er zit toekomst in dit soort van biotechnologie. Niet alleen zijn ze goed voor het milieu, wat aardig meegenomen is voor het imago van bedrijven; er valt ook een pak geld mee te scheppen. Antwerpen wil ook zijn baggerslib creatiever verwerken. Het wordt samengeperst tot slibkoeken en er wordt onderzocht of die gebruikt kunnen worden als grondstof voor de productie van baksteen en beton of in de wegenbouw.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234