Maandag 26/09/2022

Vlaanderen wil uitwisseling met Pas-de-Calais

kort

Vlaams cultuurminister Paul Van Grembergen (Spirit) heeft een intentieverklaring ondertekend met Ivan Renar, senator en eerste vice-voorzitter van de Conseil Régional van Nord-Pas-de-Calais, bevoegd voor cultuur. Daarmee moeten de culturele banden tussen beide regio's aangehaald worden. Zo is er het plan om de uitwisseling van experts in de verschillende culturele disciplines aan te moedigen en gemeenschappelijke projecten te ontwikkelen. Het accent zal gelegd worden op creatie, op de promotie van vernieuwende artistieke praktijken en op de vorming van jonge kunstenaars. Interstedenprojecten zullen aangemoedigd worden, zoals al het geval was tussen Kortrijk en Lille en tussen Antwerpen en Lille, dat in 2004 Europese Culturele Hoofdstad is. In het verlengde daarvan zullen projecten van hoge en vernieuwende kwaliteit worden voorgesteld. Gedacht wordt aan een grensoverschrijdende kunstenbiënnale.

Fragmenten 'Nibelungenlied' ontdekt

In het Oostenrijkse klooster Zwettl, zo'n 120 kilometer ten noordwesten van Wenen, zijn tot dusver onbekende fragmenten ontdekt van het beroemde Nibelungenlied. De fragmenten, alle ongeveer drie bij acht centimeter groot, stammen vermoedelijk uit de twaalfde eeuw. De vondst wordt buitengewoon genoemd. De fragmenten hebben vermoedelijk een verband met bisschop Wolfger uit Passau, in wiens kring het Nibelungenlied tussen 1198 en 1204 aan het perkament werd toevertrouwd. Het Nibelungenlied is een relaas van de ondergang in de vijfde eeuw van de Bourgondiërs, de volksverhuizingen, de invallen van de Hunnen en de vete tussen de gebieden Neustrië en Austrasië. De heldensage, met Siegried als centrale figuur, is geschreven in middeleeuws Hoogduits. Vijf jaar geleden, in 1998, waren in het Oostenrijkse klooster Melk aan de Donau al uit de dertiende eeuw stammende fragmenten uit het Nibelungenlied ontdekt. (Belga)

Filmfestival voor doven

Deaf in the Picture is de naam van het eerste grote internationale filmfestival voor doven, dat loopt van 10 tot 13 april in Amsterdam. Met het festival wil de organisatie aantonen dat doven niet zielig zijn en dat ook zij volwaardige filmrollen aankunnen. Naast bekende films als Children of a Lesser God krijgt het publiek ook werken voorgeschoteld van diverse dove filmmakers. Geluid speelt meestal geen enkele rol in deze films. Het festival wil een zo groot mogelijk publiek aantrekken. Met behulp van ondertiteling en gebarentaaltolken wordt het festival toegankelijk voor doven en slechthorenden. Meer informatie: www.deafinthepicture.nl. (Belga)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234