Vrijdag 21/01/2022

Binnenland

Vlaming is gelukkiger, maar blijft pessimistisch

Een van de factoren die meespelen: de vrees dat een eigen woning voor de kinderen onbetaalbaar zal worden. Beeld BELGA
Een van de factoren die meespelen: de vrees dat een eigen woning voor de kinderen onbetaalbaar zal worden.Beeld BELGA

De Vlaming leeft langer, is gelukkiger en gezonder. Maar tegelijk zijn we met zijn allen pessimistisch. Hoe valt dat te verklaren? En waar komt dat gevoel vandaan?

Dieter Bauwens

Eerst het goede nieuws: Vlamingen behoren tot de gelukkigste Europeanen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Vlaamse regionale indicatoren (VRIND) die de ontwikkelingen in de samenleving in kaart brengen en vergelijken met de rest van Europa. In de VRIND van 2017 geeft de Vlaming zichzelf een tevredenheidsscore van 7,8 op 10 met het leven in het algemeen. Enkel de Scandinaviërs, de Luxemburgers, de Ieren en de Nederlanders geven aan nog iets meer tevreden te zijn. In de meeste Oost- en Zuid-Europese landen ligt de tevredenheid duidelijk lager. Vlamingen maken zich over het algemeen ook minder zorgen dan de voorbije jaren.

Maar er is ook een keerzijde van de medaille. Ons geluk kan niet beletten dat we pessimistisch naar de toekomst kijken. Drie op de vier Vlamingen gaan ervan uit dat de inkomensverschillen de komende 10 jaar nog gaan toenemen, en 70 procent vreest dat het inkomen van de volgende generatie erop achteruit zal gaan.

35- tot 45-jarigen

Hoe komt dat? En is dat geen contradictie? Niet meteen, zo blijkt. "Als je het goed hebt, maar de wereld rond je evolueert niet zo gunstig, dan word je misschien pessimistisch", zegt Ignace Glorieux, socioloog aan de VUB. "Het klimaat is naar de knoppen, economisch gaat het moeilijk... De lange termijn heeft misschien geen invloed op het onmiddellijke geluksgevoel, maar het idee dat het minder zal gaan, leeft sterk."

De grootste pessimisten vinden we bij de 35- tot 45-jarigen. "Dat is de eerste generatie waarvan de kinderen het minder zullen hebben dan zijzelf. Sinds de Tweede Wereldoorlog is elke generatie erop vooruitgegaan, maar dat lijkt nu te stoppen", legt Glorieux uit. "Toen ik op kot zat, hadden we niet eens warm water. Bij mijn kinderen was het al veel beter. Maar nu hebben veel mensen het gevoel: dit zal niet blijven duren."

Hij verwijst onder meer naar de huizenprijzen, die de afgelopen jaren door het dak gingen. Dat Belgen met een baksteen in de maag geboren zijn, is bekend. We willen allemaal een eigen huis, en bouwen dat liefst nog zelf ook. Maar heel wat mensen vrezen dat hun kinderen die droom nooit zullen kunnen verwezenlijken omdat dat onbetaalbaar zal zijn. Glorieux: "Of dat dan reëel is of niet, doet er minder toe. Het is een gevoel dat leeft."

In onze aard

Alain Van Hiel, sociaal psycholoog aan de UGent, ziet "een typische dichotomie": "Als je peilt naar de algemene toekomstverwachtingen, naar de maatschappelijke ontwikkelingen, dan zien mensen het somber in. Maar als je vraagt naar hoe ze hun eigen leven over tien jaar zien, denken de meesten dat ze het beter gaan doen dan de anderen."

Toch blijken Vlamingen pessimistischer dan de gemiddelde Europeaan. Ligt dat dan aan onze volksaard? Voor een stuk wel, denkt Glorieux. "We zijn voorzichtige mensen. Kijk naar ons spaargedrag. We sparen veel meer dan bijvoorbeeld de Nederlanders. Ook als het goed gaat, blijft de gedachte 'het zal wel niet blijven duren' in ons hoofd zitten. We hebben ook schrik om te verhuizen, of om van job te veranderen. Nederlanders of Scandinaviërs zijn algemeen genomen veel optimistischer en onbezorgder."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234