Dinsdag 09/08/2022

Vlaming vindt zichzelf een 'uitstekend chauffeur'

Het VTM-actuamagazine Telefacts presenteert vanavond de resultaten van de verkeersenquête die het programma liet uitvoeren. Uit de enquête blijkt dat negen op de tien Vlamingen zichzelf een uitstekend chauffeur vinden. Toch is de helft minstens één keer betrokken geweest in een ongeval.

Brussel

Eigen berichtgeving

Het onderzoeksbureau INRA ondervroeg telefonisch 800 Vlamingen tussen de 18 en de 65 met een rijbewijs. Aan de hand van 11 vragen werd er een beeld geschetst van hoe de Vlaming aankijkt tegenover de verkeersveiligheid in het algemeen en tegenover zijn eigen gedrag achter het stuur.

Telefacts wil dit seizoen regelmatig een aantal enquêtes laten uitvoeren, om daar telkens een aflevering over op te bouwen. Eerdere vragenlijsten waren de seksenquête en de schoonheidsenquête.

Hoewel 94 procent zich als een uitstekend chauffeur beschouwt, en acht op de tien chauffeurs zich absoluut veilig voelen in de auto, is de helft van de ondervraagden één of meerdere keren betrokken geweest bij een verkeersongeval. Bij de Vlamingen die al meerdere keren bij een ongeval betrokken waren, bleken er drie keer zoveel mannen dan vrouwen te zitten. Wat de boetes betreft, hadden vier op de tien automobilisten al één of meerdere boetes gehad voor overdreven snelheid. Telefacts stapte met de resultaten naar verkeersdeskundige Werner de Dobbeleer van het Belgisch instituut voor verkeersveiligheid, die brandhout maakt van de antwoorden. Volgens de officiële statistieken zijn Belgen bij de slechtste drie chauffeurs in Europa, na de Grieken en de Portugezen.

Wanneer de Vlaming gevraagd wordt wat het efficiëntste middel tegen verkeersonveiligheid zou zijn, denkt één op de drie aan hogere boetes en pleit 38 procent voor het intrekken van het rijbewijs. Maar 60 procent van dezelfde ondervraagden gaat niet akkoord met de zogenaamde 'superboetes' die de regering nu wil uitschrijven.

De makers bezochten het verkeerscentrum in Antwerpen, waar de dagelijkse chaos van ongevallen en files live te volgen is via de verkeerscamera's. Vlaanderen 'slipt' volledig dicht volgens De Dobbeleer: "Over tien jaar staan we de hele dag stil tussen Antwerpen en Brussel."

Zakenman Danny heeft nooit last van files. Sinds een paar jaar doet hij zijn afspraken met een helikopter. "Dat kost me nauwelijks meer dan een luxeauto, en ik werk het dubbele van mijn afspraken af. Gemiddeld spaar ik per dag twee tot drie uur uit." Telefacts laat ook een snelheidsduivel aan het woord die al geflitst werd met een snelheid van 220 km per uur. Hij beseft zijn probleem maar kan er niets aan doen, hij heeft de spreekwoordelijke 'zware voet' en zal boetes blijven aangesmeerd krijgen.

De makers gingen langs in het Gentse Don Bosco-college, waar in zes jaar evenveel leerlingen om het leven kwamen bij een dodelijk verkeersongeval. Met behulp van een gemonteerde camera rijdt Telefacts mee met een leerling op zijn dagelijkse fietstocht naar school.

Ten slotte leggen in de aflevering van vanavond vijf bekende Vlamingen opnieuw hun theoretisch en praktisch rijexamen af. Onder meer Telefacts-habitué Jean-Marie Dedecker en omroepster Els Tibau wagen zich aan de test, maar slechts één van de vijf BV's zal slagen voor zijn rijexamen.

Telefacts

VTM 22.15

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234