Donderdag 29/09/2022

Wanbetalers

Vlamingen betalen hun factuur vaker te laat dan Walen

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Vlaanderen telt meer wanbetalers dan Wallonië, zo becijferde het incassobureau Intrum. Nochtans zijn de armoedecijfers niet recht evenredig. ‘Wanbetalingen hebben zeker niet alleen met armoede te maken. De Belg neemt het niet altijd even nauw met zijn facturen.’

Eva Christiaens

In Vlaanderen betaalde bijna één op de tien huishoudens de afgelopen vier jaar een rekening te laat. Dat berekende het incassobureau Intrum op basis van meer dan vier miljoen dossiers tussen 2015 en dit jaar. Opvallend: in Wallonië ligt het aantal wanbetalers lager. Daar ondervond 0,62 op de tien huishoudens problemen, in Vlaanderen bedroeg dat aandeel 0,79.

De problemen situeren zich vooral in en rond de centrumsteden. In Vilvoorde kreeg net geen kwart van de huishoudens de afgelopen vier jaar een aanmaning van het incassobureau (2,37 op de 10). Ook in buurgemeente Machelen zien we gelijkaardige cijfers. Het aantal wanbetalers ligt er hoger dan in de armste gemeenten van Brussel – Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node – waar respectievelijk 0,95 en 1,26 op de 10 betalingsproblemen ondervond. Ook in Gent en Antwerpen zien we de problemen uitdijen naar de stadsrand.

De Vlaamse probleemregio’s komen overeen met de gekende lagere inkomensbuurten, weet woordvoerder Peter Heirman van Netwerk tegen Armoede. “Door stijgende woonprijzen trekken mensen vaker naar de stadsrand, maar als ze daar op problemen botsen, is de stap naar hulp dikwijls moeilijker.” Heirman verwijst onder meer naar een beperktere toegang tot schuldbemiddeling buiten de centrumsteden.

null Beeld DM
Beeld DM

Maar waar het beeld binnen Vlaanderen redelijk rechtlijnig is, is het verschil met Wallonië opvallend. De armoedecijfers liggen in Vlaanderen nog altijd lager dan het nationaal gemiddelde. Woordvoerder Guy Van Mullem van Intrum wil dat nuanceren. “Wanbetalingen hebben zeker niet alleen met armoede te maken. Er zijn mensen die niet kunnen betalen, maar soms getuigt een openstaande factuur gewoon van slordigheid of van manifeste onwil. En wij merken dat de betalingsmoraliteit er wel op achteruitgaat: de Belg neemt het niet altijd even nauw met zijn facturen.”

Het incassobureau werkt voornamelijk in de telecomsector, bankwereld en voor ziekenhuizen, waardoor het bijvoorbeeld gaat om onbetaalde Visa-rekeningen of om een aankoop op krediet.

De oplopende energiefactuur

De Belgische Vereniging voor Incassobedrijven (BVI), waar Intrum geen lid van is, ziet echter andere cijfers: ongeveer 60 procent van de dossiers van hun incassobureaus zijn Franstalig. Dat zou te verklaren kunnen zijn door het feit dat de leden van de BVI vaker worden ingeschakeld voor het innen van onbetaalde energierekeningen. Heirman: “Door de stijgende energieprijzen zien we een onmiddellijk effect op de schuldenlasten.” Mensen maken in het algemeen vooral schulden voor basisbehoeften, zoals elektriciteit, water, huurlasten en schoolkosten, zegt Heirman.

De energiesector beroept zich alsmaar vaker op incassobureaus om openstaande facturen te innen, maar ook overheidsmaatschappijen zoals De Lijn, de NMBS en de fiscus schakelen hun hulp in. De kritiek op die bureaus is dat de invorderingskosten snel kunnen oplopen. Heirman: “Je komt in een spiraal terecht waar je bijzonder moeilijk uit raakt. Op termijn moet je vooral invorderingskosten betalen in plaats van de eigenlijke schuld.”

Netwerk tegen Armoede pleit voor een plafond op de invorderingskosten die incassobureaus mogen aanrekenen. “Noch de schuldenaar, noch de schuldeiser wordt er beter van, want die laatste gaat door de oplopende kosten zijn geld niet meer terugzien. Wij wachten nog altijd op wetgeving om de schuldindustrie te regelen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234