Donderdag 19/05/2022

voedselagentschap minimaliseert gezondheidsrisico's van fraude

FAVV: 'We vermoeden dat dit een fraudezaak zal blijven en geen gezondheidsschandaal zal worden'

'Een blik dat niet roest, kan wel honderd jaar goed blijven'

Sobelco is al lang geen vreemde meer voor het voedselagentschap. De hygiëne bij het bedrijf laat al jaren te wensen over. Maar de fraude met de houdbaarheidsdata kwam pas twee weken geleden aan het licht. Zowel het voedselagentschap als het antigifcentrum verklaren dat de vervallen producten weinig schade kunnen berokken aan wie ze consumeert. Hoogstens wat diarree en maagklachten. Zolang de producten op een koele en donkere plaats gestapeld staan. Maar ook dat was bij Sobelco niet altijd het geval.

Brussel

Eigen berichtgeving

Vanessa Debruyne

Zowel in 2002 als in 2003 werd Sobelco tot drie keer toe op het matje geroepen over de hygiëne bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). De producten in het magazijn werden niet in de juiste omstandigheden bewaard. Het bericht over de fraude met de houdbaarheidsdata slaat echter in als een bom bij zowat iedereen die geregeld pasta, groenteconserven of bonbons op tafel zet. Want de datum op het etiket zou wel eens al lang niet meer kunnen kloppen. Het FAVV houdt nu een klopjacht op de vervallen producten die Sobelco in onze winkelrekken heeft gezet.

Is er werkelijk zoveel reden tot paniek?

Geert De Poorter, directeur controlebeleid van het FAVV: "Er zijn twee soorten vervaldata. Voor verse producten mag die nooit overschreden worden. Omdat er dan meteen bacteriën optreden waarvan je heel ziek kunt worden. Zo was er afgelopen weekend nog een barbecue op het militair domein van Brasschaat, waarbij dertien mensen een voedselvergiftiging opliepen nadat ze oud vlees hadden gegeten. Voor bewaarproducten moet de uiterste datum minder strikt genomen worden. Voor koekjes, chocolade en conserven is de datum meer een richtlijn, een soort veiligheidsdatum. Meestal kan het echt geen kwaad om die een half jaar of zelfs nog later nog te consumeren."

Maar sommige producten bij Sobelco waren al zes jaar vervallen. Zijn die werkelijk nog allemaal zonder risico?

De Poorter: "We moeten van het parket van Charleroi nog de producten krijgen die zij in beslag hebben genomen. Dan kunnen we aan een grondige analyse beginnen. Maar ik vermoed dat dit toch veel meer een fraudezaak zal blijven in plaats van een groot gezondheidsschandaal. De producten die Sobelco verkocht, zagen er volgens onze informatie allemaal nog goed uit. Als ze een risico inhielden voor de volksgezondheid zou de consument het ook meteen merken. De chocolade zou beginnen schimmelen, de sausen zouden verkleuren, de pasta's zouden uit elkaar vallen. Dat was het geval niet. Anders kreeg Sobelco die natuurlijk zelf ook niet meer verkocht. En zolang de producten er nog goed uitzien, kun je er meestal ook niet ziek van worden. De mensen die zich door onoplettendheid toch hebben laten gaan aan die producten riskeren eigenlijk niet veel meer dan wat diarree. Aangezien er geen extra bewaarmiddelen of chemische troep werden toegevoegd, is het gevaar op andere aandoeningen zo goed als nihil."

Sobelco leverde in ons land zowel aan grote distributiecentra als aan kleine winkels en nachtwinkels. Die hebben nu waarschijnlijk nog veel van die vervallen producten in hun rekken staan. Hoe gaan jullie te werk om die allemaal terug te roepen?

De Poorter: "Het is de eerste keer dat wij in ons land te maken krijgen met etiketfraude op zo'n grote schaal. Over enkele dagen zullen we via de boekhouding van het bedrijf en de telefoontjes van klanten weten waar de vervallen producten terecht zijn gekomen. We gaan al die winkeliers een aanmaning sturen met de verplichting om alle producten die ze aangekocht hebben bij Sobelco te vernietigen. We zullen ze ook aansporen om hun eigen klanten te verwittigen. Maar op dit moment hebben we nog geen toegang tot alle elementen van het onderzoek. Omdat we de procedures van het parket niet mogen belemmeren."

Ook het antigifcentrum ziet geen reden om in paniek te raken na het uitlekken van de voedingsfraude bij Sobelco. Een woordvoerder: "Door vervallen conserven te eten kun je geen vergiftiging oplopen. Hoogstens wat maagproblemen. In principe kunnen blikken tot honderd jaar goed blijven, zolang ze niet roest zijn. De houdbaarheidsdata voor conserven gaan meer over de smaak en de kwaliteit van een product dan over de veiligheid ervan. Een bewaarproduct dat de opgegeven datum overschrijdt, wordt vooral minder lekker. Maar daarom niet noodzakelijk gevaarlijk."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234