Woensdag 25/05/2022

Voedsellabel geen invloed op maaltijdkeuze van studenten

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Labels met informatie over de voedingswaarde van maaltijden in universiteitscafetaria's zorgen er niet voor dat studenten gezondere maaltijden kiezen. Dat moet blijken uit een studie van de Universiteit Gent die gepubliceerd werd in het tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition.

Gentse onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen introduceerden een sterrensysteem om de nutritionele kwaliteit van de maaltijden aan te geven. Het systeem vermeldde ook eventuele tekortkomingen van de maaltijden, zoals te hoge gehaltes aan energie, verzadigd vet of zout, of te weinig groenten. Op die manier werd duidelijk gemaakt welke de gezondste en minder gezonde maaltijdkeuzes waren.

Sterrensysteem
Een groep van 224 studenten, voornamelijk vrouwen tussen 18 en 25 jaar, noteerde voor en na de introductie van het sterrensysteem alles wat ze dagelijks consumeerden. Uit de studie blijkt dat het ingevoerde systeem niet geleid heeft tot een toename van het aantal geconsumeerde gezonde maaltijden, noch tot een betere inname van voedingsstoffen. De onderzoekers hadden gehoopt op gunstige effecten bij de groep van jonge hogeropgeleide vrouwen.

Geen resultaat
"Als bij deze doelgroep geen resultaat wordt gevonden, dan is de kans groot dat nog minder effect mag worden verwacht bij een meer algemeen publiek", zegt onderzoekster Christine Hoefkens. (belga/adha)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234