Vrijdag 30/09/2022

Vogels blijken massaal op afspraak tijdens telweekend

De mus is het vaakst geteld, de vink is de snelste stijger

Brussel

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

Natuurpunt heeft in de zes jaar dat het tellingen houdt nog nooit zoveel vogels in tuinen aangetroffen als tijdens het weekend van 4 en 5 februari. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van de actie Vogels Voeren en Beloeren. Gemiddeld zaten er 41 vogels in een tuin, wat maar liefst 22 procent meer is dan tijdens de telling vorig jaar februari.

Natuurpunt beschouwt de actie van begin deze maand dan ook als een groot succes. En dat op meerdere vlakken. Zo kende Vogels Voeren en Beloeren een recordaantal deelnemers. Nu al kreeg Natuurpunt gegevens binnen uit meer dan 8.000 Vlaamse tuinen. De informatie van 5.945 bulletins is reeds verwerkt.

Gemiddeld kwamen er per tuin 41 vogels naar de voederplaatsen, wat ook al een record is in het zesjarige bestaan van het vogeltelweekend. Vorig jaar februari waren het er nog 32. De meeste vogels waren 15 à 20 procent talrijker dan vorig jaar. Vooral de huismus en vinkensoorten als de vink, de keep en de sijs kwamen in erg grote aantallen voor. In totaal zijn er bijna 250.000 vogels geteld, goed voor 99 verschillende soorten.

De extra drukte is volgens Wim Van den Bossche, de coördinator van het telweekend, toe te schrijven aan een combinatie van factoren. Zo speelt de lange periode van vorst een grote rol. Vorig jaar was het rond dezelfde periode veel warmer. Koude brengt veel vogels naar voederplaatsen. Opvallend daarbij was dat een aantal soorten zeer talrijk opdook die zich hier anders niet laten zien. Dat was onder andere het geval bij de zwarte mees, de boomklever en de grote bonte specht. "Waar ze vandaan komen en waarom ze naar België zijn getrokken, weten we echter nog niet."

De grote aanwezigheid van de vink en de keep heeft dan weer te maken met een gebrek aan voedsel. "Die vogels zoeken in beukenbossen in Zuid-Duitsland, Slovenië en Oostenrijk massaal naar eten. Aangezien de beukennotenoogst ditmaal klein is, zwermen de dieren over heel West-Europa uit en worden ze tot dicht bij de huizen gedwongen", weet Van den Bossche.

Daar staat tegenover dat de huismus status-quo bleef. Een reden voor een mindere aanwezigheid kan de ophokplicht voor kippen zijn. Mussen pikken namelijk graag een graantje mee van kippenvoer. Het is zeker nog te vroeg om ongerust te worden, vindt Van den Bossche. "In een jaar tijd kunnen we moeilijk zeggen dat het opnieuw niet goed gaat met de mus. De grote achteruitgang van de jaren negentig leek gestopt. We moeten er dus aandacht voor blijven houden."

Opvallend in negatief opzicht zijn ook de lage aantallen zwarte kraaien. In alle provincies is er bijna een derde minder vogels van die soort waargenomen dan de voorbije twee jaar. Voor Natuurpunt is dat dan ook het onderzoeken waard. Zeker omdat andere kraaiachtigen juist fors in aanwezigheid zijn toegenomen. Vaak met 10 tot 20 procent.

Dat de toegenomen aanwezigheid van de meeste soorten betekent dat het goed gaat met de vogelstand, is een voorbarige conclusie. "Dat moet de toekomst uitwijzen", zegt Van den Bossche. "De telresultaten vormen in elk geval een positief element."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234