Dinsdag 27/09/2022

'Voor eeuwig een stempel'

Zacht voor Chris Froome, snoeihard voor media en UCI. Lance Armstrong reageert in een opmerkelijke aflevering van zijn podcast op de onfrisse salbutamolcase van de viervoudige Tour-winnaar. 'Hoe het ook afloopt, de schade is aangericht. Dé spilfiguur in deze hele zaak? Ex-UCI-voorzitter Brian Cookson. Wat een idioot.'

"Puff Gate", benoemt hij het. De impact en naschokken van Froomes positieve controle in de Vuelta volstonden voor Lance Armstrong om er een speciale editie van zijn Stages Podcast aan te wijden. "Sorry, er klopt iets niet in deze hele zaak." Drie kwartier lang gaat Armstrong in op de verschillende aspecten van wat een week geleden insloeg als een bom. Het informatielek, de werking van salbutamol, de zware gevolgen voor de renner en zijn team. Waarbij hij zeer nadrukkelijk de kant kiest van Froome.

Dat hij het bewuste puffertje enkele dagen geleden persoonlijk heeft uitgetest, laat Armstrong weten. Bij wijze van research en voorbereiding op zijn podcast. "Mijn vrouw Anna is zelf astmatisch. Zij heeft ventolin en salbutamol gewoon in huis. Ik pufte drie keer. Het effect was omzeggens nul."

Bij een eerste telefonische interventie bevestigt de Californische dokter Darren Phelan Armstrongs indruk. "Salbutamol opent enkel de luchtwegen bij een astma-aanval."

Maar even later nuanceert de arts toch nadrukkelijk. "Ik ga ervan uit dat Chris ook de regels kent. Hij is al langer astma-patiënt, wordt al tien jaar gecontroleerd en overschreed sindsdien nog nooit de maximumgrens van 1.000 nanogram per milliliter urine. Ik kan me ook niet inbeelden dat zijn eigen medische entourage hem aanraadde om de dosis aanzienlijk te verhogen, want dat versnelt wel degelijk je hartritme.

"Toch is er een wezenlijk verschil tussen jouw test en de waarden die híj na de achttiende Vuelta-rit liet optekenen, Lance. Jij pufte drie keer. Mocht ik je een half uur nadien gecontroleerd hebben, was je wellicht uitgekomen op een waarde van 300 ng/ml. Nog 2,5 uur later nog slechts op 150 ng/ml. De waarde verlaagt dus met het verstrijken van de tijd. Bij Froome spreken we over 2.000! Het equivalent van 20 à 30 pufs in twaalf uur, terwijl de limiet bepaald is op 8. Het zaakje stinkt."

Voetmat van de sportwereld

Wie dit in godsnaam lekte naar de media? "Het kunnen maar twee instanties zijn geweest: de Internationale Wielrenunie (UCI) of het Wereld Antidoping Agentschap (WADA). Keep in mind, Brian Cookson was tijdens de Vuelta nog UCI-voorzitter. Pas op het WK werd hij opgevolgd door David Lappartient. Dat zijn twee aparte administraties. People come in, people go out.

"Er moeten 'go outs' zijn geweest die belang hadden bij het lek. Ik zie in Cookson dé bepalende factor. Twee weken geleden hoor ik hem in een interview bij de BBC nog verklaren dat Froome, Wiggins en Team Sky in ere moeten worden hersteld. Terwijl hij op dat moment heel goed wist wat er zat aan te komen. Tja, dan ben je een ongelooflijke idioot."

Ook over de grondreden van het lek had Armstrong zijn mening klaar. "Omdat het wielrennen de voetmat van de internationale sportwereld is. Waar iedereen zijn voeten aan veegt. Dit is zo'n easy stuff, ook voor de media. Het artikel dat ik 's anderdaags in The New York Times las, was the biggest bunch of bullshit I ever read. Extreem vernietigend voor Froome, de koers en de geschiedenis van onze sport. Waar ik zelf ook verantwoordelijk voor teken, akkoord. Maar ze doen het uitschijnen alsof Chris een vracht epo nam als ontbijt. Hoe inaccuraat. En hoe onfair tegenover hem. Hij draagt voor de rest van zijn leven een stempel. Kom volgend jaar in juli, als alles opgeklaard zal zijn, maar eens naar de Tour. Het wordt zeer onaangenaam voor hem, overal in Frankrijk. (lacht) Ik weet fucking goed hoe dat voelt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234