Maandag 04/07/2022

NieuwsGerecht

Voormalig PS-Kamerlid Alain Mathot veroordeeld tot twaalf maanden met uitstel voor corruptie

Alain Mathot in de rechtbank, in januari vorig jaar. Beeld BELGA
Alain Mathot in de rechtbank, in januari vorig jaar.Beeld BELGA

Gewezen PS-Kamerlid Alain Mathot (49) kent zijn straf voor corruptie bij de bouw van de afvalverbrandingsoven Uvelia in Herstal. Het hof van beroep in Luik veroordeelde hem tot een celstraf van 12 maanden met uitstel gedurende vijf jaar en een boete van 5.500 euro. 700.000 euro werd verbeurd verklaard. Voor belastingontduiking kreeg hij een boete van 2.750 euro. Mathot gaat in cassatie tegen de uitspraak.

Redactie en Belga

Het ex-Kamerlid en de voormalige PS-burgemeester van Seraing moest zich voor het hof van beroep verantwoorden voor passieve corruptie, valsheid in geschrifte, witwassen van geld, misbruik van vennootschapsgoederen en overtredingen rond openbare aanbestedingen. De tenlasteleggingen hadden te maken met de bouw van de afvalverbrandingsoven Intradel-Uvelia in Herstal. De procedure tegen hem duurde 13 jaar.

Het voormalige Luikse PS-kopstuk werd niet tegelijk met de andere hoofdrolspelers berecht omdat zijn parlementaire onschendbaarheid niet was opgeheven. Tijdens het proces betwistte Mathot de aanklachten en vroeg hij de vrijspraak. Het parket had minstens twee jaar met uitstel gevorderd.

Mathot werd in eerste aanleg vrijgesproken van de belangrijkste feiten, die hadden betrekking op valsheid in geschrifte, passieve corruptie en witwaspraktijken. Hij werd daarentegen schuldig bevonden aan belastingontduiking in het kader van het niet betalen van 4.800 euro btw voor renovatiewerken aan zijn woning en kreeg opschorting voor een periode van drie jaar. Het parket ging in beroep tegen die uitspraak.

Het hof van beroep van Luik oordeelde Alain Mathot schuldig aan corruptie tussen 2003 en 2008. Het hof erkende de betichtingen die werden aangebracht door Philippe Leroy, de omkoper en voormalig directeur van Innova, als geloofwaardig.

De feiten voor valsheid in geschrifte, misbruik van vennootschapsgoederen en de openbare aanbestedingen werden niet weerhouden. Voor de corruptie werd Mathot veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf met uitstel en 5.000 euro boete. Het hof sprak een verbeurdverklaring van 700.000 euro uit en een rechtenverbod voor een periode van vijf jaar. Wegens belastingontduiking tussen 2007 en 2009 voor een bedrag van 5.048,7 euro werd Mathot veroordeeld tot een boete van 2.750 euro.

Cassatie

Alain Mathot legt zich niet neer bij de uitspraak van het hof van beroep en gaat in cassatie. Dat laat zijn advocaat Jean-Phlippe Mayence weten.

“Ik ben verbijsterd door deze beslissing, die de grote spreidstand betekent met de vrijspraak die in eerste aanleg werd uitgesproken. De verklaringen van één persoon zijn voldoende om Alain Mathot te veroordelen, terwijl er geen bewijs is. Ik waarschuw de Belgische burgers hiervoor. Ik heb het er moeilijk mee”, aldus de advocaat.

Mayence wees ook op het feit dat Alain Mathot in Luik werd berecht, waar hetzelfde dossier al meerdere keren werd behandeld. “Mijn aanvankelijke vrees is gegrond gebleken. Er is een wil naar corporatisme en protectionisme. Ik maak me zorgen en begrijp de beslissing van de drie magistraten niet, die werd beïnvloed door de eerste beslissing in beroep. Indien de uitspraak anders was geweest, zou dat tot herziening van het proces hebben geleid”, betoogde Mayence.

“De laatste feiten dateren van 2009 en in 2022 spreekt het hof zelfs geen strafopschorting uit, terwijl Alain Mathot geen actie heeft ondernomen en geen strafblad heeft. Hij wordt veroordeeld enkel op basis van de verklaringen van Philippe Leroy (over ontmoetingen in Parijs om corruptiegeld op te strijken, red.). De beslissing laat een bittere smaak na”, besloot Mayence.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234