Zondag 26/06/2022

Voorschotten raken niet terugbetaald

‘De dienst heeft geen middelen om achter het geld van de onderhoudsplichtigen aan te gaan’, verklaart advocaat Johan Brees. ‘DAVO is een maat voor niets.’

DAVO besteedde vorig jaar maandelijks 1,3 miljoen euro aan voorschotten voor gescheiden ouders met financiële problemen. In 2006 was dat nog iets meer dan 1 miljoen. De dienst is ambitieus: “Nu hebben we ongeveer 30.000 dossiers per jaar, terwijl we er 150.000 aankunnen.”“Daar kunnen ze onmogelijk het geld voor hebben”, zegt advocaat Johan Brees, gespecialiseerd in echtscheidingsrecht. “Ze geven steeds meer uit, maar ze krijgen niets binnen.” Volgens het jaarverslag van 2008 vorderde DAVO bijna 169 miljoen euro terug van onderhoudsplichtigen. De dienst slaagde er in om veertien procent van dat bedrag, 24 miljoen euro, binnen te rijven.

Duizenden trucjes

Dat heeft volgens Brees alles te maken met het gebrek aan slagkracht van de dienst. Gescheiden mensen, meestal vrouwen, komen bij DAVO terecht als hun ex-partner weigert om alimentatie te betalen. De dienst verbindt zich ertoe om het geld, plus een commissie, terug te vorderen. Ze hebben echter niet veel meer drukkingsmiddelen dan advocaten. Het verschil is dat DAVO voorschotten uitkeert, iets wat de onderhoudsgerechtigden, alleenstaande vrouwen met kinderen, hard nodig hebben. DAVO kan net zoals bij een gewone juridische procedure aangetekende brieven sturen, of een deurwaarder die beslag kan leggen op de onroerende goederen. In bepaalde gevallen kan DAVO het verschuldigde geld via de werkgever van de ex-partner terug eisen, of het bedrag van zijn belastingsoverschot afhouden. Maar in veel gevallen lukt het niet geld bij de onderhoudsplichtigen los te peuteren. “Er zijn duizenden trucjes om zich aan alimentatie te onttrekken. En die kennen de meesten maar al te goed”, aldus Brees. De onderhoudsplichtige kan zich bijvoorbeeld onvermogend laten verklaren, of kan gedomicilieerd zijn op een armoedige plek waar de deurwaarder niets van waarde kan weghalen.Van de 24 miljoen euro die de dienst wel wist in te zamelen, werd vorig jaar al twintig miljoen opnieuw uitgegeven. Het grootste deel, 16 miljoen ongeveer, werd gebruikt om voorschotten uit te betalen. Een slordige twee miljoen ging naar het betalen van het personeel. En een klein deel werd doorgesluisd naar de rechthebbenden. Heel wat vrouwen wachten nog steeds op de uitbetaling van het alimentatiegeld dat hun ex-partner aan DAVO heeft overgemaakt.

Situatie onhoudbaar

De dienst erkent in haar jaarverslag dat de situatie langzaam onhoudbaar wordt. “Er is een herfinanciering nodig”, zegt DAVO, maar meer woorden worden er verder niet aan vuil gemaakt. De Vrouwenraad en de Gezinsbond hebben zo hun eigen ideeën om de slagkracht van DAVO te verhogen. Een van hun oplossingen is een nationaal register, waar de vonnissen en authentieke akten over het onderhoudsgeld in worden opgenomen. “Veel vrouwen raken de papieren kwijt, of krijgen ze niet terug van advocaten of gerechtsdeurwaarders alvorens ze de honoraria hebben betaald”, legt Herlindis Moestermans van de Vrouwenraad uit. “Als de gegevens in een databank zouden worden ingevoerd kan dat de procedure danig vereenvoudigen.”Een tweede eis is een objectivering van het onderhoudsgeld. “Nu kunnen rechters naar eigen goeddunken onderhoudsgeld toekennen”, aldus Annemie Drieskens van de Gezinsbond. “Wij hebben al enkele jaren een instrument ontwikkeld om het onderhoudsgeld te berekenen in functie van lonen en gezinssituaties. Het parlement zou dat instrument officieel kunnen maken.Volgens Brees zal dat allemaal niet veel uithalen. “De dienst is een maat voor niets. Het had een prachtig instrument kunnen zijn. Het oorspronkelijke idee was om al het onderhoudsgeld van de negentig procent correct betalende onderhoudsplichtigen bij het DAVO te centraliseren. Als een soort van centraal incassobureau. Door van al die betalingen een klein deel af te houden, zou de tien procent met betalingsproblemen geholpen kunnen worden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234