Zondag 25/09/2022

Vorsers pleiten voor afschaffing toeristenvisum

Het huidige visumbeleid van de Europese regeringen is contraproductief, stimuleert mensensmokkel en zou het best afgeschaft worden. Dat schrijven twee Franstalige vorsers van het gezaghebbende Centre de recherche et d'information socio-politiques (Crisp).

Brussel

Eigen berichtgeving

Koen Vidal

Samen met het asielbeleid is de visumpolitiek het belangrijkste instrument waarmee landen bepalen wie er op hun grondgebied mag verblijven en wie niet. In België is het verlenen van visa in handen van de Dienst Vreemdelingenzaken, die afhangt van de minister van Binnenlandse zaken.

In hun studie 'Les étrangers en Belgique' schrijven de professoren Jean-Yves Carlier (UCL) en Andrea Rea (ULB) dat staten het volste recht hebben om de toegang van vreemdelingen tot hun grondgebied te controleren. Daar zijn tal van goede redenen voor: de strijd tegen het terrorisme, de openbare orde en het controleren van migratiestromen.

De studie van Carlier en Rea is met andere woorden geen pleidooi voor open grenzen. Wel betwijfelen beide academici of het huidige visumbeleid een doeltreffend instrument is om terrorisme en clandestiene migratie tegen te gaan. Ten eerste omdat het verleden aantoont dat "terroristen zich niet laten afschrikken door een streng visumbeleid". Maar ook de migratiestromen kunnen volgens beide professoren niet ingedamd worden met een strenge visumpolitiek.

"Het de-factoverbod om zich vrij naar Europa te begeven versterkt het mythische beeld van het Europese Eldorado, dwingt mensen om Europa op illegale wijze binnen te dringen en stimuleert bijgevolg maffieuze filières. Personen die geen visa verkrijgen, zoeken hun toevlucht tot mensensmokkelaars of misbruiken de asielprocedure, waardoor die procedure dreigt dicht te slibben."

De visumplicht is niet enkel inefficiënt, maar ook mensonwaardig, concluderen de vorsers. "Ze leidt tot praktijken die in strijd zijn met de fundamentele mensenrechten. We denken daarbij aan de vele mensen die sterven bij het oversteken van de Middellandse Zee in kleine sloepen, die zich verbergen in de landingsgestellen van vliegtuigen en de mensen die onlangs stierven in een container."

Carlier en Rea pleiten voor een gefaseerde afschaffing van de visumplicht. In een eerste etappe zouden Europese landen verplicht worden om een geweigerde visumaanvraag te motiveren en moet de aanvrager een beroepsmogelijkheid krijgen. In België is het momenteel zo dat visumaanvragen zonder enige toelichting geweigerd worden. In een latere fase moeten visa automatisch worden toegekend. Wel blijft de verplichting dat de aanvrager zich moet melden op de ambassade van het land in kwestie.

'Dode containervluchtelingen zijn gevolg van huidige visumbeleid'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234