Woensdag 06/07/2022

Vragen aan de redactie

Mijn familie heeft een stuk bos van 16 hectaren met volwassen loof- bomen. Hoeveel kilo CO2 absorbeert zo'n bos ongeveer per jaar? En hoeveel kilo zuurstof wordt uitgestoten?

"Gemiddelde neemt een bos van vijftig jaar oude eiken 13,5 ton C02 per 40,5 are op", zegt Timothy Fahey, ecologieprofessor aan het departement voor natuurlijke bronnen aan de New Yorkse Cornell Universiteit. "Het bos zou ongeveer 10.000 kilo zuurstof uitstoten. En elk klein beetje telt. De bossen in het noordoosten van de VS neutraliseren bijvoorbeeld een aanzienlijk aandeel CO2-uitstoot die de verbranding van fossiele brandstoffen door auto's met zich meebrengt", zegt Fahey. Het aandeel aan broeikasgasabsorptie hangt af van de leeftijd van het bos en de boomsoorten. Er is echter niet direct een leidraad om een verschil te bepalen tussen loofbomen en coniferen. "Sommige coniferen groeien sneller, waardoor ze sneller meer impact hebben op de atmosfeer", aldus Fahey.

Interessant is de berekening van het Amerikaanse Agentschap voor de Bescherming van het Milieu. De gemiddelde uitstoot van auto's in de VS is sinds 2007 ongeveer vijf kubieke ton of 5.000 kilo. Een halve hectare bos kan dus de uitstoot van '0,37' auto's tegengaan. Zestien hectare bos zou de uitstoot van ongeveer 15 auto's 'opheffen'.

Kunnen te vroeg geboren baby's steeds jonger overleven?

Baby's die voor 27 weken zwangerschap al op de wereld komen, moeten vechten om te overleven en kampen later soms nog met gezondheidsproblemen zoals long-aandoeningen en cerebrale parese, een aandoening waarbij kinderen moeite hebben met bewegen als gevolg van een hersenbeschadiging die is ontstaan voor het eerste levensjaar. Maar recent onderzoek toont dat ook die baby's steeds meer kans krijgen om te overleven.

Van de kinderen die in 2006 ter wereld kwamen na een zwangerschapsduur tussen de 22 en de 25 weken, bleef 53 procent in leven. Elf jaar daarvoor was dat nog 40 procent. Volgens artsen heeft de gestegen overlevingskans te maken met de betere zorg op de intensieve zorgen voor te vroeg geboren baby's. Onveranderd is het aantal gezondheidsklachten van de kinderen die blijven leven. Zo had 13 procent afwijkingen aan de hersenen en kampte 60 procent met longproblemen als gevolg van de beademing.

Moet een 65-jarige die nog nooit waterpokken had daar-tegen gevaccineerd worden?

Bij iemand die de ziekte nog nooit had, zou het vaccin beschermen tegen een aandoening die bij volwassenen veel ernstiger is dan bij kinderen. Dat zegt geriater Mark S. Lachs (Weill Cornell Medical College). Nadat iemand als kind waterpokken kreeg, wordt het varicella-virus nooit volledig uit het lichaam geëlimineerd. Het blijft sluimeren in de wortels van de zenuwbanen. Tientallen jaren later kan het opnieuw actief worden langs de zenuwbanen en dat kan tot een zeer pijnlijke uitslag leiden: gordelroos. Nadien kan dat evolueren tot een aanhoudende hevige pijn, namelijk postherpetische neuralgie of PHN.

Daarom raden centra voor ziektepreventie de meeste mensen boven de zestig jaar een vaccin aan tegen gordelroos. Het is een veilige manier om, bij wie nooit waterpokken had, zowel het risico op gordelroos als op PHN te verminderen (al sluit ook dat het risico niet volledig uit). Bij iemand die nooit waterpokken had, is de grootste bezorgdheid dat dat alsnog zou gebeuren. Bij volwassenen is de ziekte 25 keer dodelijker dan bij kinderen. "Iemand in dat geval moet gevaccineerd worden tegen een primaire besmetting met het varicellavirus", zegt Lachs. Dat vaccin heeft een ander kaliber dan het vaccin tegen gordelroos en het wordt in twee keer toegediend, met een maand tussen beide injecties.

Helpt groene thee om vet te verbranden?

Groene thee is een van de meest populaire supplementen onder bodybuilders, sportlui, lopers en andere sportievelingen die de vetverbrandende effecten van hun sportprestaties willen verhogen. Een van de belangrijkste stoffen in groene thee is epigallocatechinegallaat of EGCG, een krachtig antioxidant dat sommigen beschouwen als een soort wondermiddel in de strijd tegen lichaamsvet. Fans zeggen dat het de vetopslag vermindert en de vetverbranding verhoogt.

Maar de hoeveelheid EGCG in een kopje groene thee volstaat niet om dat effect te sorteren. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in The Cochrane Database of Systematic Reviews. Het onderzoek analyseert een tiental gecontroleerde tests die telkens drie maanden duurden. Daaruit bleek dat regelmatig groene thee drinken geen belangrijk effect heeft op gewichtsverlies bij volwassenen met overgewicht. Groene thee-extracten, die een hogere dosis EGCG bevatten, hebben mogelijk niet veel meer effect.

In een klein maar gedetailleerd onderzoek dat recent verscheen in het vakbladMedicine & Science in Sports & Exercise, volgden wetenschappers een groep van 31 gezonde mannen die hetzelfde dieet volgden. Een week lang nam één groepje twee keer per dag een supplement met groene thee-extract. Dat komt overeen met ongeveer acht koppen groene thee per dag. De tweede groep kreeg een placebo. Een derde groep kreeg zes dagen lang een placebo en kreeg de zevende dag een EGCG-extract. Bij het begin en het einde van de week fietsten de mannen met een intensiteitsniveau waarvan bekend is dat het een maximale vetverbranding teweeg brengt. Uit bloedstalen en andere uitgebreide controles bleek daarna dat het extract de vetverbranding niet verbeterd had.

Zou de planeet Mars een leefbare plek voor mensen kunnen worden door daar planten te voorzien die zuurstof produceren?

Planten maken inderdaad deel uit van een theoretisch plan om van Mars een omgeving te maken die geschikt is voor mensen. Die aanpak heet terraforming. Maar planten voorzien is niet de eerste stap. Die ingreep zou pas komen na eeuwen van klimaatverandering.

Chris McKay, Mars-expert bij het NASA Ames Research Center, legt uit dat ingenieurs eerst een opwarming van de planeet (die we op Aarde net willen vermijden) zouden moeten aanwakkeren. Dat kan door broeikasgassen zoals chloorfluorkoolwaterstoffen of perfluorkoolstof in de atmosfeer los te laten. Bedoeling is zo de oppervlaktetemperatuur op Mars met in totaal vier graden Celsius te doen stijgen. De gassen kunnen op de planeet aangemaakt worden door chemische stoffen uit de bodem en de atmosfeer te bewerken in enorme fabrieken. Iedere fabriek zou daarvoor zo veel energie nodig hebben als een kerncentrale.

Door de temperatuurstijging zou uiteindelijk CO2 uit de zuidelijke ijskap van de planeet vrijkomen. Dat gas houdt de hitte vast, wat een nog grotere opwarming teweeg brengt, mogelijk zelfs tot zeventig graden Celsius. Dat soort temperaturen zouden het ijs op Mars doen smelten, zodat water voorhanden is om leven te produceren. Pas dan zijn planten en bomen aan zet om de CO2 uit de atmosfeer te absorberen en om te zetten in zuurstof, zodat ook mensen op Mars kunnen leven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234