Dinsdag 09/08/2022

Migratiepact

Vrees voor rellen bij 'Mars tegen Marrakech' van Schild & Vrienden

Enkele leden van Schild & Vrienden met rechts Dries Van Langenhove. Beeld RV
Enkele leden van Schild & Vrienden met rechts Dries Van Langenhove.Beeld RV

Achter de aangekondigde ‘Mars tegen Marrakech’ in Brussel gaat de extreemrechtse organisatie Schild & Vrienden schuil. Oprichter Dries Van Langenhove diende de aanvraag voor de manifestatie in. Er is ook een aanvraag voor een tegenbetoging. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) vreest de komst van hooligans en houdt de aanvraag in beraad.

Bruno Struys

De aanvraag voor een betoging op zondag tegen het migratiepact, die ook wel de ‘Mars tegen Marrakech’ wordt genoemd, blijkt te zijn ingediend door Dries Van Langenhove, in eigen naam. “Deze betoging dient om te tonen dat een groot deel van de Vlamingen vindt dat we niet nog meer migranten kunnen opnemen, maar ze gaat ook over de democratie”, zegt hij. “De bevolking heeft duidelijk laten weten dat dit pact niet mag worden goedgekeurd en toch hebben politici iets beslist dat daar regelrecht tegenin gaat.”

Rechtse studentenverenigingen zoals NSV en KVHV, de jongerenafdeling van Vlaams Belang en het extreemrechtse Voorpost steunen het evenement. Iets meer dan 10.000 mensen hebben zich op ‘aanwezig’ gezet, al is dat niet altijd de beste graadmeter voor effectieve opkomst.

Van Langenhove zou de betoging willen laten vertrekken aan Brussel Noord, omdat het volgens hem een symbolische plaats is. “De mensen die daar in de kou moeten slapen, die geen menswaardig bestaan hebben, maken zichtbaar wat er problematisch is aan massamigratie. Dat is België onwaardig en politici moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Die mensen hadden hier in de eerste plaats niet moeten zijn.”

Door deze aanvraag in te dienen, dwingt Van Langenhove de N-VA tot een keuze. De partij stapte uit de regering omwille van het VN-migratiepact. “Nu niet betogen, zou het signaal kunnen geven dat het ons enkel te doen was om politiek opportunisme en we er niet eens voor op straat willen komen”, zegt een bron in de partij. “Maar gaan we wel, dan worden we weer gelinkt aan Dries Van Langenhove.”

N-VA kwam in september in de problemen na een Pano-reportage over racistische en aanstootgevende berichten in gesloten chatgroepen van Schild & Vrienden. Verschillende leden van de jongerenbeweging van Van Langenhove bleken lid van Jong N-VA en op verkiezingslijsten te staan. Vanavond heeft de partij beslist om niet te mobiliseren voor de betoging. “We voeren onze strijd in het parlement en staan niet te springen om met Schild & Vrienden de straat op te gaan”, zegt N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover. Ook Jong N-VA zal niet meelopen. “De betrokkenheid van Dries Van Langenhove is geen goede reclame voor het evenement”, zegt Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman.

Hooligans

De harde kernen van verschillende voetbalploegen willen zondag wel aansluiten bij de ‘Mars tegen Marrakech’. De Brusselse politie houdt rekening met een mogelijke aanwezigheid van hooligans. Tegelijkertijd heeft burgemeester Close ook een aanvraag binnen voor een tegenbetoging. Hij beslist morgen over de toelatingen.

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wacht meteen een flinke uitdaging. De overdracht van bevoegdheden is gisteren gebeurd. Hij had meteen een lang onderhoud met politiebaas Marc De Mesmaeker. Dinsdagochtend zat De Crem samen met de overheidsdienst Binnenlandse Zaken en vervolgens met het orgaan voor dreigingsanalyse OCAD. Ook de risico’s van de betogingen op zondag zijn besproken.

De tegenbetoging wordt georganiseerd door een aantal extreemlinkse organisaties zoals ‘Bruxelles Zone Antifa’ en ‘Jeunes anticapitalistes’. De organisaties van de tegenbetoging maken zich zorgen over de veiligheid van de migranten in de Noordwijk. Ook zij kiezen een symbolische plek: het Maximiliaanpark.

“Er zullen in die ‘Mars tegen Marrakech’ zeker mensen zitten die zich op de migranten zullen willen storten en daar willen we hen voor behoeden”, zegt Mathieu Ghislain, van Bruxelles Zone Antifa. “We zoeken de clash niet, maar als mensen ons aanvallen, zullen we ons verdedigen.”

De jongerenafdelingen van een aantal progressieve partijen steunen deze tegenbetoging, die op Facebook 1.000 deelnemers telt. Jongsocialisten heeft zich aangesloten bij de organisators, net als Ecolo J. Jong Groen zal niet mobiliseren. “Onze aanwezigheid zou zaken kunnen uitlokken bij een aantal rechtse groeperingen”, zegt Marieke Lagrou, ondervoorzitster Jong Groen.

Van Langenhove maakt zich weinig zorgen dat het tot rellen zal komen. “Ik denk dat de Brusselse ordediensten professioneel zijn. En we gaan zelf zorgen voor een goede ordedienst. Wij zorgen altijd voor stewards, zodat alles in goede banen wordt geleid.” Over hoeveel stewards Van Langenhove zondag kan beschikken, kon hij nog niet zeggen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234