Woensdag 17/08/2022

Vier vragen aanSuzanne Gabriels

Vrijbroekpark wordt rookvrij: ‘Wij hebben één vijand: de tabaksindustrie’

Suzanne Gabriëls. Beeld Benjamin Brolet
Suzanne Gabriëls.Beeld Benjamin Brolet

Het Vrijbroekpark in Mechelen wordt als eerste park in Vlaanderen bijna volledig rookvrij. Weliswaar zonder dat overtreders kunnen worden beboet, maar dat vindt Suzanne Gabriels van de Stichting tegen Kanker niet het belangrijkste.

JD

Een park waarin rokers beleefd wordt gevraagd niet te roken. Meer is het niet, toch?

“We zijn hier best wel blij mee. Ja, het is een kleine stap, maar het is een belangrijke: na de gesloten ruimte wordt nu ook de open ruimte aangepakt. En dat is essentieel, als we willen streven naar een rookvrije norm voor wie nu wordt geboren. Zien roken doet roken, en dus is het een goede zaak dat kinderen almaar minder worden geconfronteerd met roken.”

Hoe groot is jullie aandeel in deze stap?

“Wij hebben ons met negen organisaties verenigd, om meer te kunnen wegen op beslissingen. De inspiratie daarvoor halen we uit het buitenland, vooral uit Nederland. Daar heeft men al eerder grote stappen gezet voor de zogeheten ‘generatie rookvrij’, vooral door de bundeling van de krachten van ngo’s.

“Daarnaast doen we natuurlijk ook lobbywerk, op federaal en regionaal niveau, maar ook bij gemeentebesturen, om zo wat druk naar boven toe te zetten. Het draagvlak voor een rookvrij-beleid is sowieso veel groter geworden. Begin jaren 80 van de vorige eeuw hadden we 40 procent rokers, nu is dat nog pakweg één op vijf.

“Wij hebben niks tegen rokers. Wij willen rokers helpen om te stoppen. Maar vooral: we willen ze meenemen in dit verhaal over rookvrije zones.

“Voor alle duidelijkheid, wij hebben één vijand: de tabaksindustrie. Ons motto luidt niet voor niets ‘Zacht voor de roker, hard voor de industrie’. Met de industrie gaan we níét aan tafel zitten, want we geloven niet in hun zogenaamd empathisch verhaal dat ze de rokers willen helpen. Het laatste wat we willen doen, is de industrie meenemen in zaken die gaan over het beleid.”

Dat park was een eerste stap. Wat moet er nu snel volgen?

“Nog tijdens deze legislatuur moeten de neutrale sigarettenpakjes helemaal worden goedgekeurd. Minister De Block heeft al getekend, nu wachten we op de handtekening van de ministers Peeters en Ducarme. Dan kunnen die pakjes in januari van volgend jaar in de winkel liggen.

“Voorts willen we ook gauw de verhoging zien van de minimumleeftijd om tabak te mogen kopen – nu is dat in ons land nog zestien jaar, in alle andere landen rondom ons is dat achttien.

“En natuurlijk moet er ook dringend werk worden gemaakt van het rookverbod in de auto. Dat zijn zaken die perfect kunnen worden goedgekeurd door dit parlement. De volgende federale regering willen we dan helemaal mee in ons verhaal, met een prijsverhoging van tabak, zijnde het gemiddelde van de prijzen in onze buurlanden.”

En als dat allemaal niet lukt, toch maar eens overwegen om – het succes van de klimaatacties indachtig – massaal op straat te komen?

“Die denkpiste hebben we nog niet verkend. We houden er rekening mee dat iedereen wel ergens een of meer rokers kent, en dan zit je weer in een wij-tegen-zijsituatie, wat we absoluut willen vermijden. We blijven focussen op de industrie. In Nederland heeft men geprobeerd de tabaksindustrie voor de rechter te dagen wegens het toebrengen van letsels. Helaas tevergeefs.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234