Zaterdag 02/07/2022

Vrijdag 5 mei, 20.30 uur: 'Il Combattimento', Lunatheater

In Italië is men hem soms liever kwijt dan rijk, in Brussel opent hij het KunstenFestivaldesArts. De 40-jarige Romeo Castellucci en zijn Societas Raffaello Sanzio blijven choqueren. Ook wanneer hij, zoals met 'Il Combattimento', een ander doel voor ogen heeft, namelijk "als een liefdesstroom het lichaam van de ontwapende toeschouwer omhelzen". Het theater van Castellucci is tegelijk poëtisch en wreed, en treft door zijn compromisloze omgang met beelden en lichamen. Net als het Argentijnse El Periférico de Objetos gaat Castellucci op vraag van het festival aan de slag met het werk van Claudio Monteverdi, de vader van de opera. 'Il Combattimento di Tancredi e Clorinda' (1624) is echter geen opera, maar een 'dramatisch toneel', dat sterk tot het gemoed spreekt. De kruisvaarder Tancredi en de moslimstrijdster Clorinda zijn geliefden, maar op het slagveld herkennen ze elkaar pas als zij in zijn armen sterft. Castellucci wil de emotie en het medelijden niet schuwen. Scott Gibbons schreef bijkomende muziek, Roberto Gini leidt het Ensemble Concerto, dat gespecialiseerd is in Monteverdi's muziek.

Socìetas Raffaello Sanzio met 'Il Combattimento', ook op 6, 7, 9 en 10 mei om 20.30 uur in het Lunatheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel. Kaarten: 300 tot 1.400 frank (7,44 tot 34,71 euro).

Zaterdag 6 mei, 20.30 uur: 'Kortom', Kaaitheaterstudio's

De samenwerking tussen Dito'Dito en transquinquennal is in Brussel op zijn best. Wanneer de twee gezelschappen een gezamenlijke voorstelling maken, spelen ze zowel in het Frans als in het Nederlands. Van 'Kortom / Enfin bref' worden twee versies gemaakt. De - uitverkochte - Nederlandstalige première vindt plaats in de Kaaitheaterstudio's. Daar was in 1997 ook hun ontwapenende 'ja ja maar nee nee' te zien, een grappige doorlichting van het leven in een appartementsgebouw. Rudi Bekaert schreef ook ditmaal de tekst. Sociaal komt hij een sport hoger op de ladder terecht. In 'Kortom' spelen de bourgeoisfamilies Bertin en Ickx de hoofdrol, "mensen die het doodnormaal vinden om 150.000 frank huur voor een villa in Knokke-Zoute te betalen en om 2 miljoen per maand uit te geven." Een verregaande identificatie zal de doorsnee theaterganger dus niet gegeven zijn. Of toch: Bekaert is er vooral in geïnteresseerd hoe mensen met elkaar omgaan en praten. Acteurs zijn Bernard Breuse, Guy Dermul, Stéphane Olivier, Pierre Sartenaer, Willy Thomas en Mieke Verdin.

Dito'Dito en transquinquennal met 'Kortom', ook op 7, 8, 10 en 11 mei om 20.30 uur in de Kaaitheaterstudio's, Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat 81, 1000 Brussel. Kaarten: 300 en 500 frank (7,44 en 12,39 euro). De Franse versie, 'Enfin Bref' loopt van 21 tot 25 mei om 20.30 uur in het Théâtre National, Rogierplein in Brussel.

Zondag 7 mei, 11 uur: 'Une famille à Bruxelles', Plateau

Een middagvoorstelling zowaar, een fenomeen dat in Nederland opgang maakt, maar in België nog niet is doorgedrongen. 'Une famille à Bruxelles' heeft echter weinig gemeen met een brunchpakket: samen met de actrice Aurore Clement leest cineaste Chantal Akerman het aangrijpende verhaal van haar moeder, zoals neergeschreven in haar in 1998 verschenen debuutroman. Een oude joodse weduwe kan niet praten over wat ze heeft meegemaakt: de oorlog, de kampen, haar overleden echtgenoot. Haar dochter doet het in haar plaats. Sinds haar film Jeanne Dielman (1975), zegt Akerman, is haar moeder haar grootste inspiratiebron, "omwille van haar manier om de pijn te ontwijken, omwille van haar inspanningen om het dagelijkse leven te verzachten en de stilte te verbergen". Akermans generatiegenoot Eric de Kuyper staat in voor de mise-en-scène van dit gevoelige kleinood.

Chantal Akerman met 'Une famille à Bruxelles', ook op 6 mei om 15 uur, op 26 mei om 20 uur en op 27 mei om 11 uur in Plateau, Herdersstraat 30, 1050 Brussel. Kaarten: 200 en 300 frank (4,96 en 7,44 euro).

Maandag 8 mei, 20 uur: 'The Cutting', Kladaradatsch!Palace

Het KunstenFestivaldesArts speelt ook in de bioscoop. 'The Cutting', een thriller van en over drie mannen, gaat tijdens het festival in première. Regisseurs zijn Peter Missotten, video- en filmmaker, onder meer van het digitale 'The way of the weed' (1997), en Bram Smeyers, ooit lid van het jongerenensemble rond theaterregisseur Paul Peyskens. Het scenario is van de hand van Paul Pourveur, die er als geen ander in slaagt om de wetten van de kwantummechanica en van het schrijven met elkaar te verzoenen. In 'The Cutting' treffen drie onbekenden elkaar in een bos. Telkens wanneer je als toeschouwer vat denkt te krijgen op de vertelling, volgt een onverwachte wending. Volgens Paul Pourveur zijn oorzaak en gevolg, verleden, heden en toekomst op een minder logische manier met elkaar verbonden dan de meeste mensen denken. De personages uit zijn scenario noemt hij "drie mogelijkheden om de wereld te interpreteren: Einstein, de Spice Girls en uit A volgt B". Acteurs Geert Vaes, Benjamin Verdonck en Joost Wijnant geven de drie alternatieven een gezicht.

Peter Missotten, Bram Smeyers en Paul Pourveur met 'The Cutting', op 10, 12, 14, 16, 18, 20 en 22 mei om 18 uur, en op 11, 13, 15, 17, 19, 21 en 23 mei om 20 uur in Kladaradatsch!Palace, Anspachlaan 85, 1000 Brussel. Kaarten: 200 frank (4,96 euro).

Dinsdag 9 mei, 20.30 uur: 'Ping Feng', Théâtre 140

Geen KunstenFestivaldesArts zonder een delegatie uit het oosten. Frie Leysen zocht en vond de 42-jarige Chinese all-round kunstenaar Wang Jianwei. Tot 1989 was hij schilder. Na de opstand van de studentenbeweging vond hij het tweedimensionale schildersdoek ontoereikend en wendde zich tot andere media: de video, de installatie, de documentaire en nu, voor het eerst, het theater. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want voor 'Ping Feng' ('Paravent') liet Wang Jianwei zich inspireren door een schilderij: het in de Chinese kunstgeschiedenis befaamde 'Avondfeest bij Han Xizai' uit de tweede helft van de tiende eeuw. Schilder Gu Hongzhong kreeg van keizer Li Yu de opdracht te gaan spioneren bij zijn liederlijke eerste minister Han Xizai. In plaats van een rapport bracht Gu Hongzhong een schilderij uit. Deze anekdote is voor Wang Jianwei aanleiding om het over de verhouding tussen de kunstenaar en de machthebber te hebben. Een probleem dat in China nog steeds brandend actueel is. Om een beeld te krijgen van waar Wang Jianwei verder mee bezig is: zijn films 'Production' en 'Living Elsewhere' zijn te zien in het Paleis voor Schone Kunsten en de Actor's Studio.

Wang Jianwei met 'Ping Feng', ook op 8 mei om 20.30, op 12 mei om 21 uur, op 13 mei om 18 uur en op 14 mei om 15 uur in Théâtre 140, Plaskylaan 140, 1030 Brussel. Kaarten: 300 en 500 frank (7,44 en 12,39 euro)

Woensdag 10 mei, 20.30 uur: 'Kaspar Konzert', Halles de Schaerbeek

In 1832 dook in het Duitse Nürnberg een jongen op die geen enkele menselijke opvoeding had gekregen en zich als een wild dier gedroeg. Men noemde hem Kaspar Hauser. Zijn voogd ketende hem vast en probeerde hem te disciplineren. Enkele maanden later werd hij door onbekenden vermoord. Het voorval inspireerde vele theaterauteurs zoals Peter Handke en Stefan Hertmans. François Verret vond een originele invalshoek in Frankrijks artistieke exportproduct bij uitstek, het circus. Tijdens de voorstelling weigert acrobaat Mathurin Bolze zich te plooien naar de wensen van choreograaf en danser Verret. Acrobatie wordt een metafoor voor het anders-zijn. Percussionist en componist Jean-Pierre Drouet vertolkt de derde stem, vandaar ook de titel 'Kaspar Konzert'. Het decor is een open metalen constructie die ook een gevangenis voorstelt.

Compagnie François Verret met 'Kaspar Konzert', ook op 11 mei om 20.30 uur en op 12 mei om 19 uur in de Halles de Schaerbeek, Koninklijke Ste-Mariastraat 22A, 1030 Brussel. Kaarten: 300 en 500 frank (7,44 en 12,39 euro).

PRAKTISCH

Het vijfde KunstenFestivaldesArts loopt van vrijdag 5 tot en met zaterdag 27 mei op negentien verschillende locaties in Brussel. Voor inlichtingen en reserveringen kunt u terecht in het festivalcentrum: de Beursschouwburg, Auguste Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel, tel. 070/22.21.99, fax 02/511.25.46, info@kfda.be, www.kunstenfestivaldesarts.be. Het bespreekbureau is dagelijks open van 11 tot 22 uur.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234