Maandag 26/09/2022

Vrije baan voor overname Antwerp Shiprepair

Antwerpen l De rechtbank van koophandel in Antwerpen heeft Sobel Property failliet verklaard. Daardoor kan Antwerp Shiprepair overgenomen worden.

Sobel Property is de vennootschap waarin de concessie zit die het eerder al failliet verklaarde Antwerp Shiprepair (ASR) heeft afgesloten met het Antwerpse Havenbedrijf voor het gebruik van het bedrijfsterrein. Dankzij het faillissement van Sobel Property kunnen de curatoren van ASR nu ook de gebouwen en terreinen samen met het scheepsherstellingsbedrijf aanbieden aan kandidaat-overnemers.

Antwerp Shiprepair ging op 15 mei overkop als gevolg het gesjoemel van bedrijfsleiders Harry Van Achteren en Jozef Smolderen. De twee hebben zich volgens het Antwerpse parket schuldig gemaakt aan fiscale fraude en misbruik van vennootschapsgoederen.

Ze zouden de werf leeggezogen hebben door systematisch kosten van andere door hen gecontroleerde bedrijven te laten factureren aan Antwerp Shiprepair. Sinds de arrestatie van beide managers wordt het bedrijf overeind gehouden door voorlopig bewindvoerder Guy Vanhoucke en de curatoren, Annemie Moens en Peter Verstraeten.

Het bedrijf heeft een goedgevuld orderboekje en aan kandidaat-overnemers is geen gebrek. Een probleem voor overnemers was echter dat de concessie ondergebracht was in een andere vennootschap, eveneens gecontroleerd door Van Achteren en Smolderen. Die concessie, met een duur van negentig jaar, loopt pas af in 2045 en werd tegen aantrekkelijke financiële voorwaarden aan het scheepsherstellingsbedrijf toegekend.

Om een behoorlijke doorstart van ASR mogelijk te maken, vroegen de curatoren het faillissement van Sobel Property. Op die manier kan de concessie in overleg met het Havenbedrijf mee doorverkocht worden aan een overnemer. Uit de debatten voor de handelsrechter bleek dat Van Achteren (die nog steeds in voorhechtenis zit) en Smolderen op de valreep nog pogingen hadden ondernomen om de faling van Sobel Property te verhinderen.

"Absoluut onaanvaardbaar", oordeelden de voorlopige bewindvoerder en de curatoren. "Wij willen enkel onderhandelen met mensen die over de nodige credibiliteit beschikken." De advocaat van Smolderen liet uiteindelijk verstek gaan. Volgens de curatoren staan drie geloofwaardige kandidaat-overnemers klaar om ASR over te nemen. (GT)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234