Donderdag 06/10/2022

Vrije sector u Geert Allaert zet stap opzij, Rik De Nolf doet weer mee

Allaert: 'Er was een akkoord met Jean-Luc Dehaene voor een miljoenensubsidie.' Dehaene: 'Daar heb ik geen weet van'

Music Hall Group wil (nog eens) uit haar as verrijzen

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Wilfried Eetezonne

'Het organiseren van evenementen en tegelijk het patrimonium uitbouwen was er te veel aan." Geert Allaert van de Music Hall Group (MHG) sloeg een opmerkelijk mea culpa gisteren op een persconferentie over de toekomst van de groep.

Te ambitieuze musicalproducties, te weinig aandacht voor het bedrijfseconomische, liquiditeitsproblemen door investeringen in de zalen Vorst Nationaal, de Antwerpse Stadsschouwburg en de Gentse Capitole hadden ervoor gezorgd dat het bedrijf in financiële nauwe schoentjes kwam. Als klap op de vuurpijl staat Music Hall nv momenteel onder een gerechtelijk akkoord. De productie-eenheid van de groep zal een zachte dood sterven.

Gevolg: Allaert zal zich niet meer bezighouden met de zakelijke leiding van de groep. Hij blijft wel meerderheidsaandeelhouder, maar zal voor "ettelijke jaren" niet meer de meerderheid in de raad van bestuur vertegenwoordigen. Hij zal zich vooral toeleggen op de creatieve kant van het bedrijf, onder andere naar producties zoeken, lobbying en pr. Allaert wordt opgevolgd door Dries Herpoelaert, die van Fortis Bank overstapt om de zakelijke leiding van het bedrijf op te nemen. Hij wordt bovendien minderheidsaandeelhouder, net als Koinon, de investeringsvennootschap van Rik De Nolf. Daarmee keert de man van de Roularta Media Groep terug naar het bedrijf waar hij eerder al samen met de Gimv in participeerde maar waar hij zich later uit terugtrok. "De Nolf is een ondernemer en hij kan natuurlijk ook rekenen", zegt Herpoelaert.

Want MHG wil na de problematische jaren het signaal geven dat het er weer voor wil gaan. De nieuwe aandeelhouders brachten voor 1,25 miljoen euro vers geld binnen, Fortis herfinanciert alle commerciële en financiële schulden (in totaal 9 miljoen euro) over een periode van veertien jaar. En omdat de stad Gent de Oude Vismijn van de groep heeft teruggekocht, is er nog eens 800.000 euro in kas. "Binnen MHG zijn alle achterstanden weggewerkt", aldus Herpoelaert.

Bovendien, zo wist Allaert gisteren, was een deel van de problemen te wijten aan de komst van paars-groen. Zo zou Music Hall in 1999 een tot nu toe onbekend akkoord hebben gehad met toenmalig CVP-premier Jean-Luc Dehaene en toenmalig Vlaams minister voor Economie en Media Eric Van Rompuy voor een subsidie van 30 miljoen oude Belgische frank voor de productie van Les misérables. "Door de verkiezingen en de komst van paars-groen is dat akkoord nooit nageleefd", weet Allaert.

Gecontacteerd door De Morgen kon Jean-Luc Dehaene zich echter niet herinneren dat hij ooit dergelijke afspraken met Allaert heeft gemaakt. "Er is wel wat Lotto-geld en een klein bedrag gegaan naar de vzw My First Musical (dat onder meterschap van Celie Dehaene een educatief project rond Les misérables uitwerkte, WE), maar van een dergelijke som geld heb ik geen weet. Ik zou niet weten waar ik dat gehaald moest hebben", reageert Dehaene. Ook Van Rompuy weet wél van een eenmalige subsidie, maar niet van verdere akkoorden voor een dergelijk bedrag. Dat MHG zich nu vooral als zaaluitbater wil opstellen, was al bekend. Naast de drie bekende zalen is er nu een akkoord voor een gedeeltelijke exploitatie van het Casino Kursaal in Oostende, dat op 17 december de deuren moet openen, met concerten van onder andere Arno en Hooverphonic. MHG wil er tijdens de kerstvakantie een winterfestival programmeren en er tijdens de vakantiemaanden producties plaatsen. Buiten de vakanties zal het er nog een twintigtal projecten realiseren.

Verder wil MHG de Capitole uitbreiden met vip-mogelijkheden om "hét congres-, theater- en concertcentrum van Gent te worden". Voor de Stadsschouwburg wil MHG rond de tafel gaan zitten met alle belangrijke producenten (waaronder Stage Holding, Studio 100 en de Koningin Elisabethzaal) en met cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) over de renovatie van het gebouw.

Hoogstens nog een voorstelling per jaar wil MHG zelf produceren, als er genoeg geld in het laatje is. Daar moet de Life Entertainment Foundation voor zorgen, die nu al bij 60 bedrijven een kleine 300.000 euro heeft verzameld. MHG maakt zich sterk dat de overheid ook projectmatig zal participeren in het fonds. Welke producties MHG op het oog heeft, wilde men gisteren nog niet kwijt. Wel komen de musicals Umoja en Tommy, een Notenkraker door het Ballet Biarritz en de shows Cookin' en Samurai naar Vlaanderen. De productie van de musical Alleen op de wereld wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234