Zaterdag 28/05/2022

Huidkanker

Vroeger amper hoop, nu geneest 1 op de 3: nieuwe immunotherapie verdubbelt overlevingskans bij uitgezaaide huidkanker

Elk jaar wordt bij meer dan 41.000 patiënten huidkanker vastgesteld. Beeld RV
Elk jaar wordt bij meer dan 41.000 patiënten huidkanker vastgesteld.Beeld RV

Een nieuwe immuuntherapie verdubbelt de overlevingskansen van patiënten met uitgezaaide huidkanker. “Bij degenen die goed reageren, kunnen we de therapie zelfs na een jaar stopzetten. Dat is uitzonderlijk in de oncologie.”

PHG

De nieuwe generatie immunotherapie helpt véél meer mensen dan de vorige behandelingswijzen. Dat weten dokters al enige tijd, en het is bevestigd in twee studies die zopas gepubliceerd werden in wetenschappelijke tijdschriften. Immunotherapie wakkert het immuunsysteem van de patiënt aan, zodat dat de kankercellen bestrijdt zonder hierbij gezonde cellen te beschadigen. “We kunnen nu mensen helpen met kwaadaardige huidkanker in het gevorderde stadium 4. Tot tien jaar geleden was dit een ziekte met een zeer sombere uitkomst”, zegt professor Bart Neyns, diensthoofd Medische Oncologie aan het UZ Brussel en één van de medewerkers aan de studies.

100 per jaar

Uitgezaaide huidkanker werd tot een tiental jaar geleden behandeld met chemotherapie. De overlevingskansen voor patiënten waren toen klein: na vijf jaar was amper 10 procent van de patiënten nog in leven. In 2011 werd voor het eerst immunotherapie toegepast en dat leverde betere resultaten op. Na vijf jaar was 20 procent nog in leven, bij 10 procent was de gezondheidstoestand stabiel.

En de nieuwe generatie immunotherapie - de zogenaamde anti-PD-1-therapie - werkt nóg beter, zo blijkt nu ook uit onderzoek. “Deze behandelingswijze geeft beduidend meer kans op overleving”, zegt Neyns. “Na vijf jaar is 40 procent van de patiënten nog in leven. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover de vorige generatie immunotherapie en een verviervoudiging in vergelijking met chemo. We kunnen nu één op de drie patiënten genezen. Als je weet dat er elk jaar ongeveer 300 gevallen van deze vorm van huidkanker bijkomen, dan spreken we over toch wel 100 mensen die genezen.”

“Wanneer je goed reageert op deze behandeling, kan die ook veilig stopgezet worden. Van de patiënten die stoppen met de behandeling, heeft één op de vier een verwaarloosbare kans op hervallen. In de Europese richtlijnen die eerstdaags zullen verschijnen, staat nu dat - als deze therapie succesvol is - je na één jaar mag stoppen met de therapie. Dat is uniek in de behandeling van kanker”, aldus nog professor Neyns. “Zo wordt de kostprijs voor de gemeenschap ook kleiner.”

Terugbetaald

Het aantal huidkankers in ons land neemt jaar na jaar toe met ongeveer 2.000 gevallen. In 2017 - de meest recente cijfers - waren het er al ruim 41.000. Niet alleen een gevolg van de vergrijzing, maar ook van het feit dat er meer gecontroleerd wordt. De nieuwe generatie immunotherapie voor de behandeling van huidkanker wordt in ons land al enkele jaren terugbetaald.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is tevreden met de uitkomst van de studie. “Met de nieuwe generatie immunotherapie leven patiënten niet alleen langer, maar mogen ze ook hopen op genezing. Ronduit fantastisch! We wisten al dat immunotherapie een grote stap vooruit kon betekenen voor veel kankerpatiënten, maar de resultaten overtreffen de verwachtingen.”

Oncoloog Bart Neyns van het UZ Brussel. Beeld RV / Thierry Geenen
Oncoloog Bart Neyns van het UZ Brussel.Beeld RV / Thierry Geenen
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234