Dinsdag 27/09/2022

Equal Pay Day

"Vrouw moet tien jaar vroeger beginnen werken voor zelfde loon"

"Om evenveel te verdienen als mannen zouden vrouwen tien jaar eerder aan hun carrière moeten beginnen", zegt Inga Verhaert van 'zij-kant'.Beeld Equal Pay Day

Vandaag is het Equal Pay Day. Verschillende organisaties voeren dan actie voor gelijk loon voor mannen en vrouwen. Een vrouw verdient in België immers nog altijd 20 procent minder dan een man. De progressieve vrouwenbeweging zij-kant deelde flyers uit aan het Centraal Station in Brussel.

Redactie

Dat Equal Pay Day op 14 maart valt is niet toevallig gekozen: vrouwen moeten immers 20 procent, ofwel twee maanden en veertien dagen, langer werken om hetzelfde loon te krijgen als mannen.

"Onze dertiende Equal Pay Day-campagne voeren we onder het motto; start vroeger voor een gelijk loon later. Om evenveel te verdienen als mannen zouden vrouwen immers tien jaar eerder aan hun carrière moeten beginnen", zegt Inga Verhaert, voorzitster van zij-kant. Die organisatie deelde samen met het ABVV en de Europese PES Women, affiches, flyers en gadgets in de vorm van een rood spaarvarkentje uit aan het Centraal Station in Brussel. Maar ook elders in het land waren er acties; onder meer aan de FOD Werkgelegenheid aan het Zuidstation.

"Deeltijds werk grootste oorzaak"

Volgens Verhaert is deeltijds werk de grootste verklaring voor de loonkloof. "Als je kijkt naar alle vrouwen die werkzaam zijn in de private sector dan zie je dat 42 procent van die vrouwen deeltijds werken en dat in vergelijking met slechts 10 procent van de mannen. Je zou kunnen zeggen 'die vrouwen kiezen daar zelf voor', maar dat is niet waar. Je moet rekening houden met een aantal zaken, zoals voldoende betaalbare, beschikbare kinderopvang, zorg voor ouders en ook in het huishouden komt vaak nog veel op de schouders van de vrouw terecht", aldus Verhaert.

Volgens haar zegt amper acht procent van de vrouwen dat ze niet meer dan halftijds willen werken. "De overgrote meerderheid wil dat dus wel en dat is een euvel. Er moet eigenlijk een recht komen op voltijds werk".

Daling van acht procent

Het campagnebeeld van de Equal Pay Day dit jaar is een 'girl at work'; een meisje aan het stuur van een bus en een meisje als een chirurg in de operatiezaal. En er is ook een campagnespot. In die spot is een vader te zien die zijn dochter van de schoolbanken haalt om te beginnen werken.

Bij de eerste editie van Equal Pay Day, in 2005, bedroeg de loonkloof nog 28 procent. Sinds dan is die loonkloof dus gedaald met acht procent. "Dat is positief, maar als we aan dit tempo doorgaan, duurt het nog 37 jaar, tot 2054, eer mannen en vrouwen evenveel verdienen", aldus nog Inga Verhaert. "Er is dus nog werk aan de winkel."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234