Woensdag 06/07/2022

Vrouw van 'El Chapo' in tv-interview: "Ze folteren hem in gevangenis"

De Mexicaanse drugbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán en zijn derde vrouw, de 26-jarige voormalige schoonheidskoningin Emma Coronel. Beeld Kos
De Mexicaanse drugbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán en zijn derde vrouw, de 26-jarige voormalige schoonheidskoningin Emma Coronel.Beeld Kos

De vrouw van de Mexicaanse drugbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán stelt dat haar echtgenoot een liefdevolle gezinsman is die door de Mexicaanse autoriteiten onterecht wordt beschuldigd. De 26-jarige Emma Coronel, de derde vrouw van Guzmán, zegt in haar eerste tv-interview ooit dat zijn leven in gevaar is door het harde gevangenisregime. "Hij wordt traag gefolterd", zo stelt ze.

LB

Volgens Coronel lijdt Guzmán aan een hoge bloeddruk en vreest ze daarom voor zijn leven.

Sinaloakartel
Het was de eerste keer dat de voormalige schoonheidskoningin in het openbaar verklaringen aflegt over haar nu acht jaar oude huwelijk met de leider van het Sinaloakartel. Dat is één van 's werelds machtigste misdaadorganisaties, verantwoordelijk voor de drughandel tussen Mexico en de VS.

Coronel werd op Telemundo geïnterviewd door Anabel Hernández, de vermaarde Mexicaanse onderzoeksjournaliste die doodsbedreigingen ontving nadat ze banden blootlegde tussen kartelbazen zoals El Chapo en de Mexicaanse regering. Het interview vond plaats in een visrestaurant in Culiacán, hoofdstad van de staat Sinaloa.

Ontsnapt via tunnel
Guzmán of El Chapo (58) werd in januari opnieuw gevangen gezet nadat hij zes maanden op de vlucht was geweest. Hij wist in juli vorig jaar te ontsnappen uit een zwaarbewaakte gevangenis. Op een motorfiets ging hij aan de haal via een tunnel die uitkwam in zijn douche.

Sinds 8 januari wordt hij in een isolatiecel vastgehouden. Hij wordt permanent in de gaten gehouden door bewapende cipiers en politiehonden, zo verklaarde Coronel.

"Ze willen hem zijn ontsnapping betaald zetten. Ze zeggen dat ze hem niet straffen, maar dat doen ze natuurlijk wel. Ze houden hem constant in de gaten. Ze laten hem niet slapen. Hij heeft geen privacy, zelfs niet wanneer hij naar het toilet gaat".
Lees verder onder de foto

Joaquín 'El Chapo' Guzmán wordt door militairen naar een helikopter geleid na zijn aanhouding in Mexico Stad op 8 januari. Beeld AP
Joaquín 'El Chapo' Guzmán wordt door militairen naar een helikopter geleid na zijn aanhouding in Mexico Stad op 8 januari.Beeld AP

800 ton cocaïne
El Chapo wordt in verschillende Amerikaanse staten om zeven verschillende misdrijven aangeklaagd, waaronder samenzwering tot moord, ontvoering, witwaspraktijken en drughandel. Hij wordt ervan beschuldigd een organisatie te leiden die tussen 2003 en 2014 minstens 800 ton cocaïne naar de VS en andere landen versluisde.

Coronel verklaarde dat ze niet op de hoogte was van de drughandel van haar man en dat zijn welvaart en macht overdreven worden.

"El Chapo krijgt de schuld van al het kwaad, overal ter wereld. Hij is niet de machtigste capo ter wereld, maar de Mexicaanse regering maakte van hem wel de meestgezochte capo ter wereld. Wellicht om belangrijkere zaken verborgen te houden. Hij is niet gewelddadig, hij is niet grof, ik heb hem nog nooit een kwaad woord tegen iemand weten zeggen".

Getrouwd op 18de verjaardag
Coronel werd in Californië geboren en heeft de dubbele Mexicaans-Amerikaanse nationaliteit. Ze ontmoette El Chapo in 2001, toen ze 17 was en hij op de vlucht was na zijn eerste ontsnapping uit de gevangenis. Een jaar later trouwden ze, op haar 18de verjaardag. Hun tweelingdochters werden in augustus 2011 in de buurt van Los Angeles geboren. Daarnaast heeft El Chapo nog 17 andere kinderen.
Lees verder onder de foto

Emma Coronel, dochter van één van El Chapo's topluitenanten, trouwde op haar achttiende met de drugbaron. Beeld Kos
Emma Coronel, dochter van één van El Chapo's topluitenanten, trouwde op haar achttiende met de drugbaron.Beeld Kos

Na haar huwelijk verhuisde Coronel naar Culiacán, de basis van El Chapo. Ze maakte er haar middelbare school af, studeerde journalistiek aan de universiteit en zag haar voortvluchtige man slechts sporadisch. Hij noemt zijn jonge vrouw 'mi reina', mijn koningin.

Familiebedrijf
Coronel verklaarde in het interview dat ze haar vier jaar oude dochters wil laten opgroeien als normale meisjes en dat ze niet hoeven te lijden onder "de vermeende zonden van hun vader". Maar het Sinaloakartel is een familiebedrijf.

Haar vader, Ines Coronel Barreras, naar verluidt één van El Chapo's topluitenanten, werd in 2013 samen met haar broer Ines Omar gearresteerd. De twee werden ervan beschuldigd de drugtrafiek van Mexico naar Arizona voor het Sinaloakartel te hebben gecoördineerd. Haar jongere broer Edgar werd in augustus vorig jaar gearresteerd omdat hij samen met anderen zou geholpen hebben bij El Chapo's ontsnapping via de tunnel. Volgens hardnekkige geruchten is Ignacio 'Nacho' Coronel Villareal, een partner van El Chapo die in 2010 door de Mexicaanse politie werd gedood, een oom van Coronel was. Maar dat ontkende ze in het interview.

De jongste aanhouding van El Chapo werd mogelijk gemaakt nadat Guzmán een film over zijn leven wilde maken en contact had gezocht met acteurs en producenten. Hij werd uiteindelijk gepakt nadat hij een geheim interview had met acteur-regisseur Sean Penn.

Niet jaloers
De soapactrice Kate Del Castillo had de twee met elkaar in contact gebracht. Del Castillo en Guzmán hadden een reeks flirterige sms'en uitgewisseld. Die deerden Coronel niet: "Op geen enkel ogenblik was ik jaloers op Kate", verklaarde ze. Over zijn dreigende uitlevering aan de VS zei Coronel: "Ik zal hem overal volgen omdat ik verliefd ben op hem". Het tweede deel van het interview wordt volgend weekend op Telemundo uitgezonden.

Soapactrice Kate Del Castillo zette een ontmoeting op tussen El Chapo en de Amerikaanse acteur-regisseur Sean Penn, wat tot de aanhouding van El Chapo leidde. Beeld Photo News
Soapactrice Kate Del Castillo zette een ontmoeting op tussen El Chapo en de Amerikaanse acteur-regisseur Sean Penn, wat tot de aanhouding van El Chapo leidde.Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234