Zondag 02/10/2022

Vrouwelijke dierenartsen voelen zich gediscrimineerd

BRUSSEL l Vrouwen vrezen te worden achtergesteld in de nieuwe raden van beroep van de Orde der Dierenartsen.

Momenteel ligt een wetsontwerp voor in de Kamer met daarin een artikel dat de samenstelling van die raden wijzigt. Nu is het nog zo dat van de negen leden tellende gewestelijke raad om de drie jaar vier of vijf leden worden verkozen om gedurende zes jaar te zetelen. De kandidaten die hiervoor niet verkozen raken, worden opgenomen in de raden van beroep.

In het nieuwe systeem worden enkel dierenartsen in de raden van beroep toegelaten die eerst zes jaar in de gewestelijke raad gezeteld hebben. Daarvan zal er maar een beperkt aantal vrouw zijn. Dat komt omdat maar drie of vier vrouwen al gezeteld hebben in de gewestelijke raad.

"De kans dat er überhaupt een vrouw zal zetelen is bijzonder klein", zegt Cathy Tourlouse van de Vlaamse Dierenartsenvereniging (VDV). "Dat is weliswaar een tijdelijk probleem, maar wel een dat zes jaar duurt."

Bovendien zullen de leden van de toekomstige raden ouder zijn dan nu het geval is. Nu geldt er een minimumleeftijd van 35 jaar voor zowel de gewestelijke raad als de raden van beroep. In de gewestelijke raad kunnen straks weliswaar 29-jarigen zetelen (als zij vijf jaar ingeschreven zijn op de lijst van de Orde), maar de jongste leden van de raden van beroep zullen straks 41 jaar zijn.

"Maar in die leeftijdscategorie zijn er weinig", zegt Tourlouse. "We vrezen dus dat het een oudeknarrenclub wordt met mensen die weinig voeling hebben met de moderne technieken die wij tegenwoordig in de praktijk toepassen." En daarmee voelen niet alleen vrouwen zich uitgesloten, maar ook veel jongere dierenartsen.

Volgens Tourlouse worden de regels veranderd omdat de Orde moeite heeft voldoende kandidaten te vinden. "Maar nu riskeren ze de problemen alleen maar te vergroten. Het is veel interessanter om verkiezingen te houden onder alle dierenartsen." (TS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234