Zaterdag 13/08/2022

Vrouwenstaking

“Vrouwen kunnen goed afwassen, maar ze kunnen goed staken ook”

Bijeenkomst  n.a.v. de eerste Belgische Vrouwenstaking georganiseerd door het Collecti.e.f 8 maars, in het kader van de Internationale Vrouwendag. Beeld Photo News
Bijeenkomst n.a.v. de eerste Belgische Vrouwenstaking georganiseerd door het Collecti.e.f 8 maars, in het kader van de Internationale Vrouwendag.Beeld Photo News

Enkele tientallen vrouwen - en mannen - verzamelen sinds 9 uur vanochtend aan het Brusselse Europakruispunt voor de eerste Belgische vrouwenstaking. “Vrouwen kunnen goed afwassen, maar ze kunnen goed staken ook”, klinkt het op een van de spandoeken. In het station Antwerpen-Berchem hebben leden van de vrouwenbeweging Zij-kant postkaartjes uitgedeeld met de boodschap “Als vrouwen stoppen, stopt de wereld met draaien.” Ook de vakbond LBC-NVK voerde actie. Zij willen de loonkloof tussen mannen en vrouwen afgeschaft zien.

Redactie/MLS

Het ‘Collecti.e.f 8 maars’ roept alle vrouwen op om vandaag op Internationale Vrouwendag het werk neer te leggen. De organisatie krijgt daarvoor de steun van de socialistische vakbond ABVV-FGTB en van de christelijke collega’s bij ACV en CNE.

Bijeenkomst  n.a.v. de eerste Belgische Vrouwenstaking georganiseerd door het Collecti.e.f 8 maars, in het kader van de Internationale dag van de rechten van de vrouwen Beeld Photo News
Bijeenkomst n.a.v. de eerste Belgische Vrouwenstaking georganiseerd door het Collecti.e.f 8 maars, in het kader van de Internationale dag van de rechten van de vrouwenBeeld Photo News

‘Pussyhats’

De eerste Belgische vrouwenstaking begon om 9 uur aan het Europakruispunt in Brussel, vlak bij het station Brussel-Centraal. Enkele tientallen vrouwen - voornamelijk Franstalig - zijn daar verzameld. Veel van hen zijn in het paars gekleed, zoals de organisatie had gevraagd. Hier en daar zijn ook roze ‘pussyhats’ te zien, gebreide mutsen met kattenoortjes die massaal te zien waren tijdens een betoging tegen de Amerikaanse president Donald Trump, toen die pas was aangetreden. Hij kwam onder vuur te liggen voor zijn vrouwonvriendelijke uitspraken.

Deze voormiddag staat in het teken van vergaderingen en workshops over onder meer de loonkloof, huishoudelijk werk en de rechten van de LBTQI+-gemeenschap, vertelt Pauline Forges van het Collecti.e.f. “De bedoeling is om vrouwen een stem te geven. We hopen dat 8 maart een begin kan zijn van een veel grotere beweging. Dit is een sleutelmoment in België, en eigenlijk overal ter wereld.”

Bijeenkomst  n.a.v. de eerste Belgische Vrouwenstaking georganiseerd door het Collecti.e.f 8 maars, in het kader van de Internationale dag van de rechten van de vrouwen Beeld Photo News
Bijeenkomst n.a.v. de eerste Belgische Vrouwenstaking georganiseerd door het Collecti.e.f 8 maars, in het kader van de Internationale dag van de rechten van de vrouwenBeeld Photo News

Loonkloof uitwissen

De vakbonden focussen hier vooral op het aspect werk. “We zijn hier om te praten over de loonkloof, discriminatie bij promotie of extralegale voordelen, maar ook over bijvoorbeeld intimidatie op het werk”, zegt Florence Lepoivre van ABVV-FGTB. Dat doet de socialistische vakbond samen met de Franstalige christelijke collega’s van CNE. Zij organiseren bijvoorbeeld een quiz over discriminatie van vrouwen op het werk. De winnaars krijgen een gom “waarmee ze de loonkloof kunnen uitwissen”.

Maar het gaat veel verder dan werk of loon, zeggen de vrouwen hier. Ook in de politiek zit de verhouding scheef. “Het is absoluut nodig dat we hier komen betogen”, vertelt activiste Antonia, voor de gelegenheid gekleed in een wit gewaad met mijter, met een WC-borstel als wijwaterkwast. “Vrouwen worden meer dan ooit gediscrimineerd, ook in België. De democratie is hier onvolledig, waardoor een deel van de bevolking, 52 procent om precies te zijn, wordt uitgesloten. Het is aan de mannen om hun mentaliteit te veranderen.”

Vrouwenmars

Vanmiddag om 14u maken de vrouwen en mannen op het Europakruispunt lawaai. Het Collecti.e.f roept de vrouwen in heel het land op om hetzelfde te doen. Om 17 uur start een vrouwenmars door de Brusselse straten. Ook in verschillende steden in Franstalig België en in Antwerpen, Leuven en Gent vinden vandaag acties plaats.

Zo hebben in het station Antwerpen-Berchem leden van de vrouwenbeweging Zij-kant postkaartjes uitgedeeld met de boodschap “Als vrouwen stoppen, stopt de wereld met draaien.” Om te protesteren tegen de loonkloof van 20 procent, stoppen ze vandaag ook anderhalf uur vroeger met werken om deel te nemen aan de mars in Brussel.

De actiegroep wil pendelaars doen nadenken over het belang van vrouwen in hun leven. In Antwerpen-Berchem delen medewerkers postkaartjes uit met de woorden “Zonder vrouwen...”. Ze vragen reizigers die zin aan te vullen en het kaartje te bezorgen aan hun favoriete vrouw.

Wie een vrouwelijke medewerker van Zij-kant vandaag probeert te mailen, zal bovendien een automatisch antwoord krijgen. In de out of office wordt uitgelegd dat de mail niet beantwoord zal worden door de vrouwenstaking, en wordt de verzender gevraagd een mannelijke medewerker te contacteren die wél voltijds wordt betaald.

Nulprocentcampagne

In het kader van hun ‘nulprocentcampagne’ hebben een veertigtal militanten van de christelijke bediendenvakbond LBC-NVK 311 bloemen uitgedeeld aan het winkelpersoneel op de Antwerpse Meir. Dat aantal bloemen verwijst naar paritair comité 311, een deel van de distributiesector waar vier op tien vrouwen deeltijds werken en heel flexibel inzetbaar moeten zijn”, klinkt het. ”Ze doen dat elke dag met de glimlach en vandaar die bloemen om hen te bedanken.” Ook in de Brusselse Nieuwstraat zullen militanten vanmiddag nog bloemen uitdelen.

Een medewerkster van een kledingwinkel op de Antwerpse winkelstraat Meir krijgt een bloemetje van LBC-NVK-militanten. Beeld BELGAONTHESPOT
Een medewerkster van een kledingwinkel op de Antwerpse winkelstraat Meir krijgt een bloemetje van LBC-NVK-militanten.Beeld BELGAONTHESPOT

De actie kadert in de nulprocentcampagne van LBC-NVK en de overkoepelende christelijke vakbond ACV. “Het klinkt wat vreemd maar wij vragen nul procent”, zegt vakbondsvrouw Veerle Verleyen. “Wij willen dat de loon- en pensioenkloof tussen mannen en vrouwen verdwijnt, nul procent wordt, en dat er zo gelijkheid ontstaat”, klinkt het. “Vrouwen verdienen op jaarbasis gemiddeld 21 procent minder dan mannen. Wat het pensioenbedrag betreft, hebben vrouwen zelfs een achterstand van 28 procent.”

Vakbondsmilitanten delen bloemen uit aan de winkelbedienden tijdens de ’nulprocentcampagne'. Beeld MLS
Vakbondsmilitanten delen bloemen uit aan de winkelbedienden tijdens de ’nulprocentcampagne'.Beeld MLS

De vakbond grijpt de actie rond vrouwendag ook aan om het probleem van tijdelijke contracten in de retail nog eens onder de aandacht te brengen. “Het is in deze sector erg moeilijk om aan een vast contract te geraken”, zegt sectorverantwoordelijke Jörgen Meulders van LBC-NVK. “Dat heeft grote impact op het pensioen van die werknemers. De bedienden - vrouwen én mannen - die vandaag een bloemetje krijgen, kennen de problematiek dan ook heel goed.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234