Vrijdag 07/10/2022

Vrouwenbrein 'actiever' dan dat van mannen

Vrouwelijke breinen zijn actiever dan mannelijke, zo toont het grootste onderzoek dat hier ooit naar is gevoerd. Onder andere gebieden voor concentratie werken beter bij vrouwen.

Psychiaters en neurologen van de Amerikaanse Amen Clinics hebben liefst 46.034 SPECT-hersenbeelden van in totaal 26.802 mannen en vrouwen vergeleken. Een SPECT meet de doorbloeding in en bloedtoevoer naar hersengebieden.

De onderzoekers gingen zo op zoek naar verschillen tussen man en vrouw in 128 hersengebieden. Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen, werden de scans genomen terwijl mensen niets deden en terwijl ze een concentratietest uitvoerden.

Resultaat: steeds komt hetzelfde patroon terug. De hersenen van de vrouwen zijn "significant actiever en ze zijn dat ook in meer verschillende regio's dan die van mannen", zo schrijven de onderzoekers in hun publicatie in Journal of Alzheimer's Disease.

Vooral in de prefrontale cortex, de hersenregio die verband houdt met concentratie en het controleren van impulsen, en in de limbische gebieden, die instaan voor gemoed en angst, zijn de vrouwenhersenen actiever. Bij mannen zijn de gebieden betrokken bij visuele prikkels en coördinatie meer aan het werk.

De belangrijkste conclusie is dat die verschillen een inzicht bieden in verschillen tussen hersenaandoeningen en psychische problemen bij mannen en vrouwen. Zo is bijna tweederde van de alzheimerpatiënten een vrouw.

De grotere activiteit bij vrouwen in het limbisch systeem zou volgens de onderzoekers kunnen verklaren waarom vrouwen vaker dan mannen last hebben van stemmingsstoornissen. Ook tonen de scans waarom vrouwen minder dan mannen last hebben van ADHD, een antisociale persoonlijkheid, autisme, druggebruik en geweldpleging door slechte impulscontrole.

"De aanzienlijke verschillen die we vaststellen zijn essentieel om betere medicijnen te ontwikkelen die preciezer inspelen op hoe de hersenen anders werken bij mannen en vrouwen", zegt hoofdonderzoeker Daniel Amen.

"Het is belangrijk die verschillen te kennen om betere behandelingen te voorzien", reageert professor Rudi D'Hooge van het Laboratorium voor Biologische Psychologie van de KU Leuven. "Voor vrouwen kun je dan bijvoorbeeld meer inzetten op medicijnen die inwerken op het limbisch systeem. Misschien kan psychotherapie meer nadruk leggen op emoties bij vrouwen en meer op gedrag bij mannen."

Wel waarschuwt D'Hooge voor omgekeerde redeneringen, wat wel vaker opduikt naar aanleiding van dit soort studies over mannelijke en vrouwelijke bovenkamers.

D'Hooge: "Het is niet omdat je verschillen ziet in scans, dat die biologisch vastliggen. We hebben namelijk geen enkele wetenschappelijke aanwijzing dat die verschillen al aanwezig zijn bij de geboorte. De hersenen blijken vooral te worden geboetseerd naargelang de verschillende levens die we leiden, en jongens en meisjes krijgen nu eenmaal andere dingen mee."

Oorzaak en gevolg

Uit recente studies blijkt ook steeds duidelijker dat er in feite niet zoiets bestaat als 'mannenhersenen' en 'vrouwenhersenen'. Onder andere onderzoek in Proceedings of the National Academy of Sciences toont dat de overlap vele keren groter is dan de verschillen.

D'Hooge: "We zien ook dat elk brein een totaal unieke mozaïek is van kenmerken die in meerdere of mindere mate vrouwelijk of mannelijk zijn. Net zoals iemand van 1,8 meter niet per se een man is, kan een vrouw een paar typisch mannelijke hersengebieden hebben en een man typisch vrouwelijke."

Ook onderzoeker Stuart Ritchie (Universiteit van Edinburgh) zegt: "Dit is een erg indrukwekkend onderzoek dat complementair is met onze bevindingen en kan helpen uitleggen waarom sommige aandoeningen, zoals ADHD, meer bij mannen voorkomen en andere, zoals depressie, meer bij vrouwen. Maar we moeten inderdaad opletten met oorzaak en gevolg in deze kwestie. Het is niet omdat je een verschil in de hersenen ziet, dat dat verschil in gedrag verklaart."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234