Woensdag 10/08/2022

VS eisen dat presidentskandidaat van regering zich terugtrekt in Haïti

‘We willen dat de stemmen en keuzes van het Haïtiaanse volk bevestigd en erkend worden’, zei Clinton. Tegelijk beloofde ze wel dat de Verenigde Staten de hulp voor de aardbevingsslachtoffers niet zal bevriezen.

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton hield in Port-au-Prince gesprekken met ontslagnemend president Rene Preval en alle leidende presidentskandidaten. Na de gesprekken erkende ze dat er “veel complicaties” zijn en “legitieme bezorgdheden”.

Ze bracht de boodschap over van haar regering dat de ontslagnemende Haïtiaanse president en zijn regering de aanbevelingen moeten volgen van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Hun experts hadden de omstreden, voorlopige, resultaten van de verkiezingen van 28 november onafhankelijk onderzocht. Ze kwamen tot het besluit dat er grote onregelmatigheden plaatsvonden. In tegenstelling tot de Haïtiaanse overheid zijn ze van oordeel dat niet haar kandidaat, Jude Celestin van de regeringspartij Inite (Eenheid), maar de populaire muzikant-politicus Michel Martelly als tweede politicus de handschoen moet opnemen tegen de duidelijke winnares van de eerste ronde, voormalig first lady Mirlande Manigat.

“We willen dat de stemmen en keuzes van het Haïtiaanse volk bevestigd en erkend worden”, zei Clinton, die daaraan toevoegde dat Haïti politieke stabiliteit nodig heeft om te herstellen van de vernietigende aardbeving van 12 januari 2010. “Er moet een regering zijn en er moet stabiliteit zijn in het bestuur, zodat de internationale gemeenschap duurzame partnerschappen kan afsluiten”, zei ze in een interview met de lokale Radio Metropole, na ontmoetingen met zowel Manigat, Martelly en Celestin.

Naast de VS steunen ook de Europese Unie, de Verenigde Naties en de grootste westerse donoren zoals Frankrijk en Groot-Brittannië de bevindingen en aanbevelingen van de OAS-experts.

Desondanks heeft Celestin, een technocraat en vertrouweling van Preval, zich nog altijd niet formeel teruggetrokken. Aangenomen wordt dat hij wacht met zijn beslissing tot Haïti’s Kiesraad morgen, woensdag, de definitieve resultaten van de omstreden eerste ronde zal aankondigen.

De bekendmaking van de voorlopige resultaten leidde vorige maand tot hevige straatrellen door Martelly’s aanhangers, omdat Celestin op de valreep met een gering verschil als tweede kandidaat uit de bus kwam.

Deze keer daagde slechts een twintigtal betogers op. Ze wachtten Clinton op aan de luchthaven, met Engelstalige slogans waarin protest werd aangetekend tegen de verkiezingsuitslag. “We demonstreren voor ons recht op een goede verkiezing”, zei Louis-Paul Vanel (34) aan een Reuterscorrespondent.

Prevals formele mandaat eindigt deze week. Er woedt in Port-au-Prince een fel debat of hij moet aanblijven tot hij de fakkel kan doorgeven aan zijn verkozen opvolger of een tijdelijke regering het bewind moet overnemen om de tweede ronde in goede banen te leiden. “Zoals ik begrijp is er een grondwettelijke vereiste voor (zijn aftreden op) 7 februari”, zei Clinton in een interview met Radio Caraibes FM. “Hoe dat geïnterpreteerd zal worden en wat de president en de bevolking van Haïti zal beslissen is aan hen, maar het is belangrijk dat er een verkiezing voor een nieuwe president kan plaatsvinden.”

Normaal moet de tweede ronde plaatsvinden op 20 maart.

Er bestaat een grote vrees dat de politieke onrust Haïti opnieuw in chaos zal storten, waardoor het beloofde donorgeld voor de heropbouw slechts moeizaam verdeeld zal worden, met alle gevolgen van dien voor de honderdduizenden ontheemden die in de hoofdstad wachten op een nieuw onderkomen.

Maar Clinton sloot alvast uit dat er VS-ontwikkelingshulp voor Haïti ingehouden zou worden als sanctie. “Daar wordt nu niet aan gedacht”, garandeerde ze. “We hebben een blijvend engagement voor de Haïtiaanse bevolking. En dat is van toepassing op humanitaire hulp, op bestuurs- en democratieprogramma’s.” Eerder waarschuwde Washington wel al dat het verwerpen van de OAS-aanbevelingen kan leiden tot financiële sancties voor de huidige machthebbers. Enkele campagnemedewerkers van regeringskandidaat Celestin zagen al hun reisvisum voor de VS ingetrokken omdat ze verdacht werden van gesjoemel tijdens de stembusgang.

Onvoldoende hulp

Tijdens haar eendaagse bezoek erkende de VS-buitenlandminister dat de internationale gemeenschap Haïti tot dusver niet alle steun heeft kunnen verlenen die ze had moeten geven. “De steun was constant, maar onvoldoende voor de uitdaging waarmee we geconfronteerd worden”, zei ze. “We willen dat de hulp kan versnellen.”

Haar echtgenoot, voormalig VS-president Bill Clinton, staat momenteel samen met de ontslagnemende Haitiaanse premier Jean-Max Bellerive aan het hoofd van de Interim Haiti Reconstruction Commission die de internationale steun voor de heropbouw helpt overzien. Volgens Hillary zal Bill op post blijven. “Zijn engagement is erg groot en blijvend. Ik kan namens mijn echtgenoot spreken”, zei ze.

De heropbouw wordt ook gedwarsboomd door een aanhoudende, humanitaire, noodsituatie. In de voorbije maanden kwamen bij een cholera-epidemie meer dan 4.000 mensen om en werden al meer dan 200.000 mensen ziek. Clinton bezocht zondag onder meer een cholera-behandelingscentrum.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234