Dinsdag 28/06/2022

VU&ID is in blijde verwachting

VU&ID handhaaft eis tot verdere staatshervorming

brussel.

eigen berichtgeving

De lichte winst die de alliantie van VU&ID boekte in vergelijking met het resultaat van de Volksunie in '95 zorgt voor gemengde gevoelens op het Brusselse Barrikadenplein. Teleurstelling omdat de grote sprong voorwaarts er niet gekomen is strijdt er met opluchting "omdat er tenminste toch al geen verlies geleden werd". VU&ID voelt zich bovendien geflatteerd door de meer dan gewone belangstelling vanwege de VLD.

Alliantievoorzitter Bert Anciaux maakt nauwelijks een geheim van zijn goede contacten met VLD-voorzitter Guy Verhofstadt. Voor de tv-camera's liet Anciaux zich op de verkiezingsavond ontvallen dat hij zelfs al was opgebeld door "andere politici". Bij de VU&ID beseft men dat de partij (net zoals Agalev) mathematisch onmisbaar is om op Vlaams niveau een meerderheid zonder de CVP te vormen. Ook als derde partner van een roomsblauwe coalitie zegt de alliantie niet bij voorbaat neen.

Toch wil de partijtop ervoor opletten zich al te ijverig (anderen zeggen 'regeringsgeil') op te stellen. De eis voor een nieuwe staatshervorming, gebaseerd op de resoluties daarover van het Vlaamse Parlement, blijft onverkort behouden als breekpunt. Het akkoord daarover moet evenwel op federaal niveau afgesloten worden, dat wil zeggen met de goedkeuring van de Franstalige coalitiepartners, die van een dergelijke nieuwe staatshervorming hoegenaamd niet willen weten. De kansen op regeringsdeelname voor de VU&ID zullen dan ook afhangen van de bereidheid om een communautair compromis te sluiten.

Ministeriabelen heeft de alliantie (of eigenlijk de VU) anders wel genoeg. Op Vlaams niveau steekt boegbeeld Anciaux zijn ambities niet onder stoelen of banken. Ook Johan Sauwens houdt goede herinneringen over aan zijn vroeger Vlaams ministerschap. Met zijn verbluffende persoonlijke score op de Europese lijst heeft boegbeeld Anciaux evenwel een stevig argument in handen. Anciaux zal namens de VU&ID deelnemen aan de regeringsonderhandelingen. Een zaak is zeker: stemmenkampioen Anciaux zit nog niet in Europa.

Op federaal niveau is Geert Bourgeois de meest geciteerde kandidaat-minister van de VU. Justitiespecialist Bourgeois moest in zijn Kortrijks kiesarrondissement enkel CVP-zwaargewicht Stefaan De Clerck laten voorgaan inzake voorkeurstemmen, maar klopte zelf uittredend SP-minister Eric Derycke. Huidig VU-voorzitter en arts Patrik Vankrunkelsven heeft voorzichtige ambities op het vlak van volksgezondheid. Wellicht geeft hij evenwel de voorkeur aan de verlenging van zijn voorzitterschap, volgend jaar.

Slechts weinigen zullen hem dat misgunnen. Enigszins tegen de verwachtingen in beperkte debutant Vankrunkelsven de schade als vervanger van de populaire Anciaux op de senaatslijst. VU&ID verloor er slechts lichtjes (-0,2 pct.) en behield de twee verworven zetels. Minder sterk uit de hoek kwam nummer twee, de ID21-woordvoerder Vincent Van Quickenborne. De ID'er moest zelfs even vrezen dat voorkeurstemmentopper Margriet Hermans over hem heen zou springen. Met behulp van een forse injectie uit de lijststempot kan Van Quickenborne de tweede zetel evenwel niet mislopen. Pikant detail: als politieke vernieuwingsbeweging was ID21 een groot pleitbezorger voor de afschaffing van de 'ondemocratische' lijststem.

Ondanks de vrij minieme winst van VU&ID sleept de alliantie in totaal liefst zes zetels in de wacht. De helft daarvan in de Kamer, waar Limburgs provincieraadslid Frieda Brepoels opnieuw haar opwachting maakt, naast de Leuvense verruimer Danny Pieters en huidig partijwoordvoerster Els Van Weerdt, die haar zetel grotendeels dankt aan de regionale ruggensteun van Flor Van Noppen. ID21 mag de verhoopte drie mandaten leveren. Naast woordvoerder Van Quickenborne die het naar de Senaat zendt, stuurt het André-Emiel Bogaert en Margriet Hermans naar het Vlaams Parlement. Naast tevredenheid over zetelwinst betreurt men bij ID21 wel het uitblijven van een echte doorbraak. Een evaluatie van de alliantie-operatie werd evenwel nog niet gemaakt.

(BE)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234